Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 11:35

Παρουσία του ΠτΔ οι εορτασμοί του Αγίου Βλασίου στο Ξυλόκαστρο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με την υψηλή παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο λαός του Ξυλόκαστρου τίμησε σήμερα πανδήμως τον Πολιούχο και Προστάτη του Άγιο Ιερομάρτυρα Βλάσιο, στον ομώνυμο Ιερό Ναό, στον οποίο τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου Β΄, Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του προσκαλέσαντος αυτούς οικείου Ποιμενάρχου Κορίνθου κ. Διονυσίου.
Το θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στις 5 θυσίες, που ζητά ο Θεός από τον άνθρωπο, μετά τη δική Του θυσία για τον άνθρωπο, τη θυσία του θελήματός του, τη θυσία του εγωισμού του, τη θυσία της πονηρίας, τη θυσία της ευποιίας και τη θυσία της αινέσεως.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, στην προσφώνησή του προς τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, κείμενο μεστό θεολογικών νοημάτων και μηνυμάτων για την έννοια της εορτής στη ζωή της Εκκλησίας, καταθέσεως της αγωνίας του , για το ποίμνιο του, για τα προβλήματα, που σήμερα αντιμετωπίζει, και παρακλητικής έκκλησης προς τον Εξοχώτατο Κύριο Πρόεδρο, επικαλούμενος το αγιογραφικό “ει τι δύνασαι, βοήθησον ημίν”, αναφέρθηκε με λόγους επαινετικούς για το πρόσωπό του και τις περικοσμούσες αυτόν αρετές, ώστε επαξίως να περικοσμεί τον Προεδρικό Θώκο, και του προσέφερε ως ευλογία εικόνα του Αγίου Βλασίου, ενώ ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για την αποδοχή της προσκλήσεώς του και την παρουσία τους.
Επακολούθησε πάνδημη λιτάνευση της εικόνος του Αγίου Βλασίου, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικεφαλής της οποίας τέθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, πλαισιουμένη από την Φιλαρμονική του Στρατού, συλλιτανευόντων του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, των τεσσάρων Βουλευτών του Νομού, του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Περιφερειάρχου Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη, του Δημάρχου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης κ. Ηλ. Ανδρικόπουλου, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, Εκπροσώπων των τριών Όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθους πιστών.
Μετά το πέρας της Λιτανείας, στην αίθουσα του Θεάτρου “Άγγελος Σικελιανός” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανηγορεύθη επίτιμος Δημότης Ξυλοκάστρου.
Ο Εξοχὠτατος Κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ευχαριστών τον Δήμαρχο Ξυλοκάστρου, ο οποίος τον προσεφώνησε ευγενικώτατα, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Άγιος Βλάσιος μας διδάσκει τα ιδανικά της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, στα οποία στήριξε η Ευρώπη, το οικοδόμημα της, το οποίο εδράζεται σε τρεις πυλώνες, τους οποίους οφείλει να μη λησμονεί ποτέ: την αρχαία Ελλάδα, με τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό της, την αρχαία Ρώμη, με το κράτος και το Δίκαιο, και τον Χριστιανισμό. Η Ελλάδα, προσέθεσε, συμπορεύεται με την Ενωμένη Ευρώπη, στην οποία είναι και η φυσική της θέση, αλλά και χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρξει Ευρώπη. Γι΄αυτό, υπογράμμισε ότι, και η Ευρὠπη δεν πρέπει να λησμονεί ότι, σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη την πραγματική αλληλεγγύη της.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε σημαίνοντα πρόσωπα που έζησαν στο Ξυλόκαστρο, την Οικογένεια των Νοταράδων, τον Καρυωτάκη και τον Άγγελο Σικελιανό.
Τέλος, συνεχάρη το Δήμαρχο για την προσπάθειά του να διατηρήσει την πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου, τονίζοντας ότι το έργο της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως είναι διττό, να υπηρετεί τον πολίτη και να συντηρεί την πολιτιστική κληρονομία του τόπου, γιατί αυτή είναι, που μας δίνει δύναμη να υπάρχουμε σήμερα και προοπτική για το μέλλον.
Πριν την αναχώρηση του για την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τον κύριο Διονύσιο επεσκέφθη στην ειδυλλιακή περιοχή Άνω Τρικάλων Κορινθίας την Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ