Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 17:43

Παρουσίαση βιβλίου «Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ» του Μητροπολίτη Χαλκίδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στα πλαίσια των ΚΕ΄ Δημητρίων του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και με την πρωτοβουλία του Βιβλιοπωλείου της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος «Το Αρχονταρίκι των Βιβλιοφίλων», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2017, παρουσίαση του βιβλίου «Ο ΟΣΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΡΩΣΟΣ», το οποίο συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Το βιβλίο, κατά την δεύτερη έκδοσή του, αφού η πρώτη εξαντλήθηκε, κυκλοφορεί από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με προσωπική φροντίδα του Γενικού Διευθυντού της, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, εκ Χαλκίδος καταγομένου.

Την Εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη Αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Π. Ε. Ευβοίας, η οποία στάθηκε μικρή για να χωρέσει το πλήθος των ανθρώπων, οι οποίοι προσήλθαν, άνοιξε ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου, οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία που έδωσε, ώστε να πραγματοποιηθεί η Βιβλιοπαρουσίαση, ενώ τόνισε την αξία που έχει το συγκεκριμένο πόνημα, αφού, μεταξύ άλλων, μέσω της μελέτης του, κατανοεί κάποιος την άμεση σχέση και συνάρτηση που έχει η θεολογία της Εκκλησίας, με την ποιμαντική της διακονία.

Στη συνέχεια, κάλεσε στο βήμα την κ. Αριστέα Κάβουρα, θεολόγο και κάτοχο μεταπτυχιακού θεολογικού τίτλου, η οποία ανέλαβε και πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία την παρουσίαση του βιβλίου του Σεβασμιωτάτου για τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο, τον οποίο, δικαίως χαρακτήρισε ως «δώρο Θεού» για την τοπική, αλλά και ολόκληρη την Εκκλησία του Χριστού.

Η κ. Κάβουρα, διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο, τα οποία με γνώση και ικανότητα είχε επιλέξει, κατόρθωσε, κατά γενική ομολογία, να εισαγάγει όλους τους παρισταμένους στην σκεψη του συγγραφέα, ενώ, παράλληλα, κατά την διάρκεια της παρουσίασης, φρόντισε να προβάλονται φωτογραφίες και εικόνες από την πλούσια συλλογή του βιβλίου, εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο του βιβλίου, η κ. Κάβουρα επεσήμανε ότι «η συγγραφή του Δεσπότη μας είναι πάντοτε αφυπνιστική προς όλους μας, ώστε ν’ αποτελεί, με πρότυπο τον Όσιο Ιωάννη, μια πραγματική πρόσκληση για συμμετοχή στην Αγιότητα», ενώ, όπως εμφαντικά τόνισε, μέσα από την μελέτη του βιβλίου, ο αναγνώστης που γνωρίζει και ακούει τον Σεβασμιώτατο συγγραφέα, κατανοεί ότι αυτό παρουσιάζει «την πεμπτουσία όλου του διδακτικού του έργου, κάθε φορά που τον ακούμε να μας κηρύσσει το λόγο του Θεού, σε όλες τις λατρευτικές συνάξεις και ευκαιρίες: ο άνθρωπος δεν σώζεται μόνος του, στηριζόμενος σε μια ατομικού τύπου ευσέβεια ή άσκηση, αλλά ζώντας μαζί με τους άλλους και μετέχοντας στο εκκλησιαστικό γεγονός. Αυητή η αλήθεια είναι σημαντική, ιδίως, μάλιστα στις ημέρες μας, που ένας άλλος ιδιότυπος προτεσταντισμός προσπαθεί να επιβληθεί, κάνοντας λόγο για μια απευθείας σχέση με τον Χριστό, ερήμην του εκκλησιαστικού σώματος, το οποίο, όμως, δεν είναι αόριστο, αλλά φανερώνεται εν τόπω και χρόνω, ως συγκεκριμένη εκκλησιαστική κοινότητα με πρώτον, ως ορατό σημείο αυτής της ενότητας, τον Επίσκοπο κάθε τόπου».

Είπε, ακόμη, ότι το βιβλίο φανερώνει και προβάλει και την ενότητα στην ζωή της Εκκλησίας, «η οποία ξεπερνά, ακόμη και αδυσώπητα όρια, όπως εκείνο του χρόνου, πολλώ μάλλον του θανάτου. Τριακόσια ολόκληρα χρόνια υπάρχει το Ιερό Λείψανο του Οσίου στη ζωή της Εκκλησίας, ακέραιο, ζωντανό αδιαλώβητο, ανίκητο από την φθορά και τον θάνατο. Και μαζί με τον Όσιο, αναρίθμητοι άνθρωποι, οι οποίοι τον προσκύνησαν και τον προσκυνούν, τον αγάπησαν και τον αγαπούν, οι οποίοι κατέφυγαν σ’ εκείνον ζητώντας την ικετευτική του πρεσβεία. Κι άλλοι που εγκατέλειψαν πατρίδα και πλούτη, αλλά τον Όσιο Ιωάννη δεν τον εγκατέλειψαν. Τον πήραν μαζί τους, ως την πιο πολύτιμη περιουσία τους, τον αληθινό και ασύλλητο θησαυρό της καρδιάς τους».

Τέλος, η κ. Κάβουρα υπενθύμισε σε όλους ότι «το βιβλίο αυτό είναι μεταπτυχιακή εργασία του Σεβασμιωτάτου, η οποία υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με το βαθμό «Άριστα», και αποτελεί καρπό πολλής και εκτεταμένης έρευνάς του, η οποία παρουσιάζεται όχι μόνο με έγγραφα, αλλά και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό τόσο των τόπων, όσο και των ιερών κειμηλίων, που συνδέονται με τον Όσιο Ιωάννη, το Προκόπιο της Καππαδοκίας, αλλά και το νέο Προκόπιο της Εύβοιας» και τον ευχαρίστησε για την ελπίδα που και με το βιβλίο του αυτό προσφέρει σε όσους ανήκουν στο πλήρωμα της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, αλλά και ευρύτερα.

Αμέσως μετά την ομιλία της κ. Κάβουρα, η οποία καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρεθέντες, προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ, το οποίο εξέδωσε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, με τίτλο «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος: ο πολύαθλος και πρωταθλητής της υπομονής», το οποίο προκάλεσε, κυριολεκτικά, ρίγη συγκινήσεως σε όλους.

Την Εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας του βιβλίου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος από την όλη Εκδήλωση, ευχαρίστησε όσους κοπίασαν και επέμειναν για την πραγματοποίησή της, κάμπτοντας τους αρχικούς δικούς του δισταγμούς.

Τόνισε ότι κέντρο της Εκδήλωσης ήταν ο Όσιος Ιωάννης, τον οποίον χαρακτήρισε σαν ορατό σημείο της παρουσίας του Θεού στον κόσμο, ο οποίος θαυματουργεί, όχι πάντα όπως εμείς θέλουμε ή περιμένουμε, αλλά και με θαύματα που δεν είναι πάντοτε ορατά, αλλά είναι πολύ σημαντικότερα για την ζωή του ανθρώπου. Γι αυτό, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι και θαύματα αξιολογικά ανώτερα, αφού ο άνθρωπος εμπνέεται από την ζωή του Οσίου και αλλάζει και την δική του την ζωή, οδηγείται στην μετάνοια, η οποία θέλει αγώνα, προσπάθεια, καλή καρδιά και πολλή υπομονή.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο Όσιος Ιωάννης έκανε θαύματα χωρίς διάκριση, ακόμη και σε αλλοπίστους, αφού «η καρδιά του Θεοῦ είναι διαφορετική από την δική μας καρδιά».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να τονίσει ότι η Εκκλησία προσλαμβάνει τον άνθρωπο και γι΄ αυτό ο άνθρωπος σώζεται μέσα στην Εκκλησία και όχι ατομικά, αλλά μετέχοντας στο σώμα του Χριστού.

Κλείνοντας ευχαρίστησε την κ. Κάβουρα, η οποία, όπως είπε, παρουσίασε με άριστο τρόπο την συγγραφή του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με ευγνωμοσύνη σε όσους παρευρέθηκαν, μεταξύ των οποίων Κληρικοί των γειτονικών Ι. Μητροπόλεων Θηβών και Λεβαδείας και Καρυστίας και Σκύρου, αλλά και της μακρινής Ι. Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Φάνης Σπανός, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Εύβοιας και ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού, οι τέως Υπουργοί κ. Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος και κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας κ. Κυριτσόπουλος, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Πνευματικός κ.ά και κυρίως ο ευαγής Ι. Κλήρος και ο ευσεβής Λαός της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, ο οποίος τιμά υπερβαλλόντως τον Όσιο Ιωάννη τον Ρώσο και όλους τους Αγίους του τόπου μας, αλλά εκφράζει συνεχώς και την αγάπη του και την συναντίληψή του στον Επίσκοπο και πνευματικό του πατέρα, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, οποίος εκδαπανάται καθημερινά για τις ανάγκες όλων και απολαμβάνει καθολικής τιμής και σεβασμού.

Το βιβλίο του Σεβασμιώτατου, αλλά και το ντοκυμαντέρ σε μορφή DVD, μπορούν, όσοι επιθυμούν, να προμηθευτούν από το Βιβλιοπωλείο της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος «Το Αρχονταρίκι των Βιβλιοφίλων» (Αβάντων 32 – Χαλκίδα, τηλ. 2221079217, e-mail: bibimc@otenet.gr), αλλά και από το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, στο Νέο Προκόπιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ