Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 12:40

Πανηγύρισαν την Παναγία την Αρβανίτισσα στο Ίλιον

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ιλίου, η Ένωση Λιοσιωτών Ιλίου τίμησε την Παναγία την Αρβανίτισσα, μια εορτή που έχει καθιερωθεί καθώς εορτάζεται φέτος για 3η συνεχή φορά.

Στην σημερινή Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ιλιου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, με την συμμετοχή των ιερέων του ναού.

Το παρών έδωσαν επίσης o Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, η Βουλευτής Β’ Αθηνών Ν.Δ. Άννα Καραμανλή, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αντώνης Κακούρης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Φ. Μαρκόπουλος Γ. Κανελλόπουλος, Δ. Δαλαμάγκας, Π. Πατακιάς, η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος – Εκπρόσωπος του Γ. Κουμουτσάκου Μάρθα Σαμαρά, ο Αντιδήμαρχος Φυλής Σπύρος Μπρέμπος, Εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων: Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος “Το Γιορντάνι Καματερού”, Πολιτιστικός Σύλλογος ΦΥΛΑΣΙΑ (ΧΑΣΙΑ)
Πολιτιστικός Σύλλογος Η “ΠΗΓΉ”(ΧΑΣΙΑ)

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών η περιφορά της εικόνας δεν πραγματοποιήθηκε.

Ιστορικά Στοιχεία

Η Σύναξη της Παναγίας της Αρβανίτισσας είναι μια πανήγυρη που εορτάζεται κυρίως στην Χίο. Εκεί σύμφωνα με την παράδοση, ο εξορισμένος από τον θρόνο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Μονομάχος ο Θ΄ (1042 – 1054 μ.Χ.), έστειλε πετράδες με καταγωγή από τη Βόρειο Ήπειρο, για να κτίσουν τη Νέα Μονή της Χίου, εκπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την υπόσχεσή του και το τάμα του στους καλόγερους της περιοχής για την επανάκτηση του θρόνου. Μετά την ανοικοδόμηση της Νέας Μονής, που παρά τις λεηλασίες και τις καταστροφές της από τους Τούρκους σώζεται μέχρι σήμερα, οι τεχνίτες αυτοί (πετράδες) έμειναν στο νησί και έγιναν κάτοικοί του. Οι απόγονοί τους ήταν ποιμένες και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή «Κοχλία», που περιλαμβάνει τα χωριά Καρυές, Αυγώνυμα, Ανάβατο και Δαφνώνα.

Οι ποιμένες, που διέμεναν εκεί, έβλεπαν μια λυγερόκορμη κοπέλα με αρβανίτικη φορεσιά να περιδιαβαίνει στις κορυφές. Κατάλαβαν ότι είναι η Παναγία και από την ενδυμασία της την αποκάλεσαν Παναγία Αρβανίτισσα. Το 1905 μ.Χ. βρέθηκε εικόνισμα της Παναγίας και κτίστηκε εκεί εκκλησία με την οικονομική αρωγή του έμπορου Αλέξανδρου Κωνσταντινίδη. Ο ναός αναφέρεται και με τις δύο ονομασίες από τον πληθυσμό της Χίου, ιερός ναός Αναλήψεως – Παναγίας Αρβανίτισσας, αλλά περισσότερο γνωστός είναι ο ναός ως Παναγία Αρβανίτισσα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ