Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 15:28

Πανηγυρικό συλλείτουργο στη γενέτειρα του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην ενορία του αγίου Ιωάννου Αλιβερίου, όπου γεννήθηκε ο όσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης, εορτάσθηκε πανηγυρικά η μνήμη του, με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων τον ναό του αγίου Δημητρίου.

Το πρωί, στον όρθρο χοροστάτησε ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος ενώ στην αρχιερατική θεία λειτουργία που ακολούθησε προεξήρχε ο μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ και συμμετείχαν οι μητροπολίτες Ειρηνουπόλεως Νίκανδρος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Κηφισίας Κύριλλος και Μάνης Χρυσόστομος και ο επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος ο οποίος παρομοίασε την Εκκλησία με κήπο ο οποίος είναι γεμάτος από εύοσμα άνθη, τους αγιους. Ένα τέτοιο λουλούδι πνευματικό είναι ο Όσιος Πορφυριος, επισήμανε ο κ. Κύριλλος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αρετές του αγίου και ευχήθηκε όλοι να προσπαθήσουν να του ομοιάσουν στην αγάπη προς τον θεό και προς τους συνανθρώπους.

Πριν την απόλυση τον λόγο έλαβε ο μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος ο οποίος αναφέρθηκε στην επέτειο της ένθρονισης του μητροπολίτη Καρυστίας η οποία έλαβε χώρα την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 1968, παρουσιάζοντας τον κ. Σεραφείμ ως τον Άγγελο της τοπικής Εκκλησίας που, επαληθεύοντας το όνομα και την ιδιότητά του, επί 51 ολόκληρα χρόνια λατρεύει καθ’ ημέρα τον Θεό, προσφέροντας τη Θεία Λειτουργία και ευαγγελίζεται τον λαό προσκαλώντας τους πιστούς να αγαπήσουν τον Θεό και την εκκλησία του και να πράτουν έργα αγάθα. Ευχήθηκε, τέλος, να αξιωθεί να εορταζει πολλές επετείους με τίς πρεσβείες του Οσίου Πορφυρίου του οποίου η αγιοκατάταξη στεφάνωσε την επιτυχημένη ποιμαντορία του κ. Σεραφείμ.

Βαθύτατα συγκινημένος, ο κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στον Όσιο Πορφύριο και στην επέτειο από την ενθρόνισή του και ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς να ομοιάζουν προς τους αγίους.

Μετά το πέρας της αρχιερατικής θείας λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της εικόνας του Οσίου Πορφυρίου και του φιαλιδίου του αίματος του Οσίου με ενδιάμεση στάση έξω από την οικία όπου γεννήθηκε ο Όσιος Πορφύριος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ