Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 23:20

Πανηγυρικός εσπερινός στην Ι. Μ. Αγ. Παντελεήμονος Πετρουπόλεως

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στην πλήρως ανακαινισμένη ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος Πετρουπόλεως (Μαυροσουβάλας), εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, συμπροσευχομένων του Ηγουμένου της Μονής, Αρχιμανδρίτη π. Νικοδήμου Αθανασίου και πλειάδος ιερέων της Μητροπόλεως.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή του κόσμου που κατέκλυσε τον περίβολο του μοναστηριού, με συνεχή προσέλευση ενοριτών.

Ο Μητροπολίτης Ιλίου ανέλυσε τον στίχο της προφητείας του Ησαϊα “Γίνεσθέ μοι μάρτυρες, καὶ ἐγὼ μάρτυς, λέγει Κύριος ὁ Θεός, καὶ ὁ παῖς μου, ὃν ἐξελεξάμην”. ‘Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε “ο Προφήτης Ησαίας καλεί τους ανθρώπους εξ’ ονόματος του Θεού να γίνουν μάρτυρες της Αλήθειάς Του. Όμως εδώ η λέξη μάρτυς και μαρτυρία δεν έχει την έννοια της καλής γνώσης μιας κατάστασης ή ενός γεγονότος. Η λέξη μαρτυρία που μπορεί να καταθέσει ο καθένας προς τον Θεό, αναφέρεται στην σχέση εμπιστοσύνης του ανθρώπου προς τον Θεό. Ο Θεός δεν μας ζητάει να μιλήσουμε γι’ Αυτόν θεωρητικά ή έχοντας αποστηθίσει κάποια κείμενα από την Αγία Γραφή. Μας ζητάει να μιλήσουμε, να μαρτυρήσουμε γι’ Αυτόν επειδή του έχουμε εμπιστοσύνη. Όπως ζήτησε από, τον σήμερα εορτάζοντα, Άγιο Παντελεήμονα που έδειξε πόσο πολύ μπορεί να μεταποιήσει την σχέση του με τον Θεό, με τον τρόπο που ελεούσε.”

Σε άλλο σημείο ο κ. Αθηναγόρας πρόσθεσε πως “Η παρακαταθήκη που μας άφησε ο Χριστός από το πέρασμα του στη γη, είναι καλλιέργεια εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων, που θα είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης προς τον Θεό. Γι αυτό αφέθηκε ο Χριστός  επάνω στο Σταυρό, γιατί ήξερε ότι έχει σταλεί για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Να αποκαταστήσει την σχέση μεταξύ του Θεού και του ανθρώπου που χάθηκε στον Παράδεισο. Ο Άγιος Παντελεήμων εμπιστεύθηκε τον Θεό και άφησε την καρδιά του ανοιχτή, να μιλήσει σε αυτήν όπως ο Βασιλιάς Δαβίδ ζήτησε από τον Θεό “λάλει Κύριε, ότι ο δούλος σου ακούει.”

Έκλεισε λέγοντας πως “αν είναι κάτι που μπορούμε να πάρουμε μαζί μας απόψε, είναι τα λόγια του Ησαϊα. Ο Χριστός δεν μας ζητάει να βγαίνουμε έξω και να μιλάμε γι’ Αυτόν. Μας ζητάει να είμαστε συνηγμενοι στο όνομά Του, να Τον εμπιστευόμαστε και να αφήνουμε τις καρδιές μας ανοιχτές, όχι μόνο στην δικιά του χάρη αλλά και στην χάρη των ανθρώπων που έχουν την ανάγκη μας, που ζητάνε την προσευχή μας, το χαμόγελό μας.”

Τον Μητροπολίτη Ιλίου, τον Δήμαρχο Πετρουπόλεως, τους ιερείς της Μητροπόλεως Ιλίου αλλά και όλο τον κόσμο, ευχαρίστησε ο ηγούμενος της Μονής, π. Νικόδημος Αθανασίου, ο οποίος σημείωσε “πως το μοναστήρι συμπληρώνει φέτος 80 χρόνια ζωής και μαρτυρίας (1936-2016) και οφείλουμε ευγνωμοσύνη πρώτα στον Θεό, εν συνεχεία σε εσάς Σεβασμιώτατε για την πατρική στοργή και αγκαλιά σας, στον Δήμαρχο Πετρουπόλεως που στάθηκε αρωγός σε ότι ζητήσαμε και φυσικά στον κόσμο για την αδιάλειπτη αγάπη και στήριξή του.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Μονή σε συνεργασία με την ενορία του Αγίου Γεωργίου Ζωφριάς, προσέφερε μερίδες φαγητό για την χάρη του Αγίου, σε όλο ανεξαιρέτως το εκκλησίασμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ