Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 10:13

Πανηγυρικός εορτασμός των νεομαρτύρων στις ηρωικές Σπέτσες

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Σπέτσες, Σπύρος Παπαγεωργίου

Με κάθε επισημότητα οι Σπέτσες τίμησαν τους νεομάρτυρες και συμπολιούχους της νήσου, Σταμάτιο, Ιωάννη και Νικόλαο. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον ομώνυμο προσκυνηματικό ναό που είναι αφιερωμένος στους Σπετσιώτες νεομάρτυρες.

Προηγήθηκε στα προπύλαια του Ναού υποδοχή τεμαχίου εκ των ιερών λειψάνων των Αγίων Τεσσάρων εν Ρεθύμνη Νεομαρτύρων, που προσέφερε στο Ναό ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Ευγένιος, ο οποίος προεξήρχε στον πανηγυρικό Εσπερινό. Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος και ο οικείος ποιμενάρχης Ύδρας κ. Εφραίμ. Συμμετείχε προσκεκλημένος ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτης και πλειάδα ιερέων.

Ο κ. Εφραίμ καλωσόρισε τους δύο προσκεκλημένους Αρχιερείς, και τους υποδέχθηκε λέγων ότι μεταφέρουν στο νησί των αρωμάτων ευωδίες και αρώματα από την Κρήτη και το Αιγαίο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης κ. Ευγένιος ο οποίος στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις αρετές των Αγίων, την ευαγγελική ζωή, το εκκλησιαστικό ήθος, την ευψυχία, την εγκαρτέρηση, την ενότητα, την ελευθερία, την ελπίδα. τόνισε ότι “εμείς οι Χριστιανοί γνωρίζουμε να σκοτωνόμαστε, μα δεν σκοτώνουμε. Γνωριζουμε να πεθαίνουμε, αλλά όχι να τρομοκρατούμε. Είμαστε υπό διωγμό, αλλά ποτέ δεν είμαστε διώκτες. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς χρειαζόμαστε τους αγίους νεομάρτυρες και ότι αυτό συνεπάγεται. Μας επαναφέρουν στην τάξη γιατί φοβούμαι ότι έχουμε απομακρυνθεί πολύ από τον Χριστό. Εμείς πολλές φορές είμαστε χριστιανοί με κλιματιζόμενο ήθος. Και η αγάπη μας για τον Χριστό πολλές φορές ίσως να έχει διακυμάνσεις ή κάποια κρατούμενα. Εκείνοι δεν έβαλαν τίποτα πάνω από την αγάπη τους για τον Χριστό. Τα έδιναν όλα γιατί δεν είχαν αμφιβολίες για την αιωνιότητα. Και σήμερα γίνονται οι δάσκαλοι σε εμάς, που ίσως οι κοσμικές μας επιθυμίες, μας έχουν δέσει πισθάγκωνα στο φλούδι της γης”.

Σήμερα το πρωί τελέστηκε τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Δωροθέου, συνιερουργούντων των Μητροπολιτών Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και Ύδρας, Σπετσών & Αιγίνης κ. Εφραίμ, παρουσία των Βουλευτών Α’ Πειραιώς κ. Γιαννιά και κ.Κατσαφάδου, του Δημάρχου Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη, του Αστυνομικού Διευθυντού Σπετσών, του Λιμενάρχου Σπετσών και στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής, Νέων και Κυριών πολιτιστικών συλλόγων και μαθητών των σχολείων όλων των βαθμίδων και πλήθους πιστών.

Στην ομιλιά τουο κ. Δωρόθεος είπε μεταξύ άλλων ότι “οι Νεομάρτυρες τίμησαν το πρόσωπο του Ανθρώπου και μας διαπαιδαγωγούν προς την αρετή και την αληθινή ελευθερία, την οποία ο σημερινός άνθρωπος, φυλακισμένος σε μάταιες εγκοσμιότητες, έχει απολέσει”.

Ακολούθησε Δοξολογία όπου ο Μητροπολίτης κ. Εφραίμ απένειμε το μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, που φέρει συμβολικά το σταυρό και τα χρώματα των Σπετσών, στους δύο Μητροπολίτες και τίμησε με αναμνηστικές πλακέτες τοπικούς Συλλόγους την φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον προϊστάμενο του προσκυνηματικού Ναού, π. Γρηγόριο Νανακούδη, για την κοπιώδη προετοιμασία της πανηγύρεως.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των ιερών Εικόνων της Παναγίας της Θεραπεύτριας και των Αγίων Νεομαρτύρων και των ιερών Λειψάνων, ενώ τελέστηκε δέηση στο μνημείο των πεσόντων όπου ο Δήμαρχος Σπετσών κατέθεσε στεφάνι για τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.

Την κυριώνυμη ημέρα το απόγευμα παρουσιάστηκαν επίκαιροι ύμνοι από την βυζαντινή χορωδία του πρωτοψάλτη και διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Ύδρας, κ. Δημητρίου Καλομοίρη, η οποία έψαλλε και στις ακολουθίες της πανηγύρεως.

Ακολούθησε ομιλία από τον Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Συμεών Βολιώτη, με θέμα “Χριστιανός εγεννήθην και χριστιανός θ’ αποθάνω…οι νεομάρτυρες του σήμερα”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ