Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 10:57

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο Ν. Ψυχικό, με κοινωνικά μηνύματα από Χαλκίδος Χρυσόστομο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της, Αγάπης, Πίστεως και Ελπίδας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας στο Νέο Ψυχικό.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με συνιερουργούς τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Αρχιμ. π. Νικόδημο Ευσταθίου και πολλούς ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Να αναφερθεί ότι ο περικαλλής Ναός της Αγίας Σοφίας ήταν κατάμεστος από πλήθος πιστών, οι οποίοι έσπευσαν να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα λείψανα που φυλάσσονται και εκτίθενται προς ευλογία των πιστών.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την κανονική άδεια, όσο και τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. π. Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο, για την εξαιρετικά τιμητική πρόσκληση.

Ο Ιεράρχης στο, πλήρες από κοινωνικά μηνύματα, κήρυγμά του αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αγίας Σοφίας που ανέθρεψε τις θυγατέρες της με την εν Χριστώ παιδεία και όπως είπε χαρακτηριστικά “τις έμαθε να βρίσκονται σε κοινωνία πίστεως και αγάπης με τον Δημιουργό Θεό. Τις έμαθε να λατρεύουν τον Θεό με όλη τους την ύπαρξη και με την αγνή παιδική καρδιά τους. Τις έμαθε να ζουν αξιοπρεπώς, να μην μετακινούνται στα βασικά ζητήματα της ζωής ανάλογα με τις συγγενικές συνθήκες, αλλά να μένουν σταθερές και αμετακίνητες και να μην εκποιούν τον εσωτερικό τους κόσμο, προκειμένου να έχουν απολαύσεις του βίου αυτού ή να αποφύγουν περιπέτειες ακόμα και τον θάνατο.”

Επίσης ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε πως η Αγία είχε την μαρτυρική εμπειρία και ταυτόχρονα την χαρά, να δει τα παιδιά της να βασανίζονται για την αγάπη του Χριστού και να τα βλέπει σφάγια ενώπιον του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Ιησού Χριστού. Δεν πίστευσε ότι έχασε τα παιδιά της. Αντιθέτως αισθανόταν καύχηση γιατί εκείνη κατάφερε με τον αγώνα της και την καρδιά της να αντιπροσφέρει στον Θεό την ίδια της την ζωή και τα σπλάχνα της.”

Συνέχισε λέγοντας ότι “Αυτή η Αγία μητέρα έρχεται σήμερα να κρίνει σιωπηλά τις δικές μας τάσεις, επιλογές και στάσεις ζωής. Έρχεται να θυμίσει στους γονείς πως αξιώθηκαν ενός μεγάλου δώρου, να γίνουν συν δημιουργοί του Θεού. Να φέρουν ανθρώπους στον κόσμο. Και το μήνυμά Της αυτό είναι χρήσιμο και ωφέλιμο σε μια εποχή η οποία δεν θέλει τα παιδιά. Είτε τα αποφεύγει συστηματικά, είτε τα θεωρεί αποτέλεσμα λάθους και απροσεξίας και τα σκοτώνει πριν καν γεννηθούν.”

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Χαλκίδος πρόσθεσε ότι “γονέας δεν γίνεσαι όταν φέρεις παιδιά στον κόσμο, αλλά γίνεσαι όταν τα ανατρέφεις σωστά, και τους μεταδίδεις νόημα ζωής,να καλλιεργούν αισθήματα και σχέσης αγάπης με τον Θεό και τους συνανθρώπους.”

Έκλεισε λέγοντας ότι “οφείλουμε όλοι μας αυτές τις κρίσιμες ώρες που διερχόμαστε να σταθούμε με σοβαρότητα και την σύνεση που επιβάλλουν οι περιστάσεις. Να συνειδητοποιήσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στα παιδιά μας και στον τόπο μας. Θα πρέπει να μάθουμε να υπερβαίνουμε τον εαυτό μας και τον εγωισμό μας και να μην φυλακίζουμε την ζωή μας σε ένα τάφο. Δεν γεννηθήκαμε για τον τάφο αλλά για την ζωή που είναι ο Χριστός.”

Τον Σεβασμιώτατο ευχαρίστησε για την παρουσία του στην σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη, αλλά και όλους τους κληρικούς που πλαισίωσαν τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ