Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 10:57

Ο Kορωνείας στον τελευταίο Κατανυκτικό Εσπερινό στον Μητροπολιτικό Ναό Τρικάλων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο ευρισκόμενος στα Τρίκαλα Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Ε’ Κυριακής Νηστειών, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου και εκήρυξε τον Θ. Λόγον.

Τον Σεβασμιώτατο παρουσίασε με θερμούς λόγους στο εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος. Παίρνοντας αφορμή από τον στίχο της Ωδής των Αναβαθμών ” Ευφράνθην επί τοις ειρηκόσι μοι· εις οίκον Κυρίου πορευσόμεθα ” ( Ψαλμ. 121, 1 ),ομίλησε για την σημασία και την αξία του Εκκλησιασμού και την απαραίτητη συμμετοχή του πιστού στην λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας.

Με τον Εκκλησιασμό είπε :
1. Συνειδητοποιούμε ότι ανήκουμε στο Σώμα του Χριστού . “Εγω ειμί η άμπελος, υμείς τα κλήματα ” ( Ματθ. ιε, 5 ).

2. Θεραπευόμαστε από τα ψυχικά τραύματα .” Ιατρείον εστίν ενταύθα,συγχώρησιν αμαρτημάτων παρέχον ” ( Ιερός Χρυσόστομος ).

3. Καταλαβαίνουμε ότι συναποτελούμε την οικογένεια του Θεού. ” Συμπολίται των Αγίων και οικείοι του Θεού ” ( Έφεσίους Β, 19 ) και υπερνικάται η μοναξιά.

4. Συμμετέχουμε στην παρουσία του Χριστού. ” ου γαρ ειςί δυο ή τρείς συνηγμένοι εις το εμόν όνομα …..” ( Ματθ.ιη, 20) και αγιαζόμεθα ” ολοτελείς “! ( Α’ Τιμόθ. ε, 23 ) ως ψυχή και σώμα.

5. Προγευόμεθα την χαρά της Βασιλείας του Θεού, που ” εντός ημών εστί “. Δηλ. μέσα μας και ανάμεσά μας. Η Β. τ. Θ. ανάμεσά μας είναι η Εκκλησία, που είναι το ” ήδη ” και το ” ούπω”της Β.τ. Θ.

6. Δεν συναντάμε απλώς τον Θεό. Κοινωνούμε με τον Θεό. Γιατί η λατρεία κορυφώνεται με τηνΘ. Ευχαριστία. Και γινόμαστε ” σύσσωμοι και συμψυχοι και σύζωοι ” με τον Χριστό.

Αναχωρούμε από τον Ναό ” πυρ πνέοντες ως λέοντες ” ( Ι. Χρυσόστομος ). Αρκεί και όλη η ζωή μας έξω από τον Ναό να είναι ” μια λειτουργία μετά την λειτουργία “.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Μητροπολίτης Κορωνείας ευχαρίστησε τον δημοφιλή,όπως είπε, και δραστήριο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο για την ευγενική πρόσκληση. Επίσης συνεχάρη τους ευσεβείς Τρικαλινούς,που κατέκλυσαν τον Ναό. Μου θυμίσατε,είπε, τους γονείς σας,όταν προ πενήντα ετών και πλέον,πλημμύριζαν με την ίδια προθυμία αυτόν τον Ναό,για να παρακολουθήσουν τα κατά Κυριακήν Εσπερινά Κηρύγματα, που έκανα εδώ., ως νεαρός Ιεροκήρυξ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ