Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 7:35

Ο ΠτΔ στη πανήγυρη του Καθεδρικού Ναού Αγίας Αικατερίνης πολιούχου Σητείας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και κάθε μεγαλοπρέπεια και επισημότητα πανηγύρισε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της πόλεως Σητείας, καθώς τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις τίμησε και λάμπρυνε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Το απόγευμα της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, αναφερόμενος στην καθιέρωση των εορτών των Αγίων και των πανηγύρεων στην Ορθόδοξη Εκκλησία, στη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης και την καθιέρωση της πανηγύρεως της Σητείας, αλλά καί στην προστασία των Αγίων στους τόπους που τιμώνται ιδιαίτερα.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Σάββατο 25 Νοεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και ακολούθησε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο προέστη ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Επίσης έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παΐσιος Δερμιτζάκης, εκ της Ι. Μονής Φανερωμένης Ιεράπετρας και οι Εφημέριοι της πόλεως Σητείας, ενώ έψαλαν μέλη της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας Κρήτης» στη Σητεία με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. Καθηγητή Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη.

Ακολούθησε η έλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, τον οποίο υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών στο προαύλιο του ναού, όπου άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου και η Φιλαρμονική της 5ης Ταξιαρχίας Κρητών απέδωσαν τις δέουσες τιμές.

Στη συνέχεια τελέσθηκε επίσημη Δοξολογία προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και ακολούθησε η προσφώνηση του Σεβ. Μητρoπολίτoυ Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκ. Παυλόπουλο.

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος καλωσόρισε τον κ. Παυλόπουλο τονίζοντας ότι «με αισθήματα ανυπόκριτης χαράς και ιδιαζούσης τιμής υποδεχόμαστε την Εξοχότητά Σας στη Σητεία, τη μια εκ των δύο πόλεων της παλαιφάτου Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Είναι ένα ξεχωριστό γεγονός για την τοπική μας Εκκλησία και τον ευσεβή λαό μας, καθώς πρώτη φορά ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της πατρίδας μας επισκέπτεται την ανατολικότερη πόλη της Κρήτης. Είναι εξόχως τιμητική για τον λαό της Σητείας η παρουσία σας στην πανήγυρη του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης. Η ανοικοδόμηση του πανηγυρίζοντος ναού ήταν ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα που μετά το 1870 θεμελιώθηκαν στον Λιμένα Σητείας, τη νέα πρωτεύουσα της Επαρχίας, πάνω στα ερείπια της παλαιάς πόλης, που κατά τον Βενετοτουρκικό πόλεμο, από τα μέσα του 17ου αιώνα, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της εξαιτίας των επιδρομών των Τούρκων πειρατών. Έκτοτε ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης ήταν, είναι και θα παραμείνει το κόσμημα και το πιο σπουδαίο οικοδόμημα της Σητείας, διότι η αγία έγινε η πολιούχος και η προστάτιδα, που ημέρα και νύκτα φρουρεί τους κατοίκους της συνεχώς αυξανόμενης πόλης μας».

Ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη ιστορία της Σητείας, στη διαχρονική προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν τους φιλοπρόοδους και ευπροσήγορους κατοίκους της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους Σητειακούς αγίους Ιωσήφ τον Σαμάκο, τον εξ Αξωκεράμου Σητείας, Όσιο Ιωσήφ του Γεροντογιάννη, Νεομάρτυρα Ζαχαρία, καθώς και Εθνοϊερομάρτυρα Αρχιμ. Ιάκωβο Αρχατζικάκη. Ακόμα, στα ιστορικά και μεγαλοπρεπή μοναστήρια της Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού, και Τιμίου Προδρόμου Καψά, με τα ιερά σπήλαια-ασκηταριά των παλαιών πατέρων και ερημιτών, τα δεκάδες τοιχογραφημένα μεταβυζαντινά εκκλησάκια, τα χριστιανικά και στα λοιπά μνημεία πολιτισμού της περιοχής. Επίσης, αναφέρθηκε στη ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, υπογραμμίζοντας ότι είναι η αρχαιότερη Μητρόπολη στο Νομό Λασιθίου και θεωρείται μεταξύ των πρώτων που ιδρύθηκαν στην Κρήτη. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε: «Η Μητρόπολή μας είναι τόπος αγιοτόκος και αποστολοβάδιστος, καθώς ο Απόστολος Παύλος στην πορεία του προς τη Ρώμη και πριν προσορμίσει στους Καλούς Λιμένες, νότια της Κρήτης, πέρασε από το ακρωτήριο «Σαλμώνη», όπως αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων (Πραξ. 27,7). Πρόκειται για το σημερινό «Κάβο Σίδερο», το οποίο βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης, κοντά στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας».

Και ο Σεβασμιώτατος κατέλησε «Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη τιμή για την εορτάζουσα πόλη μας η σημερινή επίσκεψή Σας, η οποία μαρτυρεί το ανύστακτο προσωπικό ενδιαφέρον Σας για την ελληνική περιφέρεια. Στο τίμιο πρόσωπο Σας ο λαός μας αναγνωρίζει τον Ανώτατο Άρχοντα της Ελληνικής Πολιτείας, τον ρυθμιστή του Πολιτεύματος της χώρας μας, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά σας με υποδειγματικό ζήλο και υπηρετεί τον ελληνικό λαό και το δημοκρατικό πολίτευμα με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης, όντας έγκριτος Ακαδημαϊκός Καθηγητής και δοκιμασμένος πολιτικός.

Θέλω να Σας διαβεβαιώσω ότι, παρότι ζούμε σε μία υλόφρονη εποχή που χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα, τις συνεχείς μεταβολές και την παρατεταμένη και πολυποίκιλη κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας, ο ευσεβής και παραδοσιακός λαός της Σητείας και γενικότερα της Κρήτης έχει ηθικές αντιστάσεις, διατηρεί τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των προγόνων του και δίδει τη δική του ζώσα μαρτυρία.

[…] Γνωρίζοντας την αγάπη Σας προς την Εκκλησία και το Θεό, το ήθος και την ευγένεια του χαρακτήρος Σας, γηθοσύνως Σας υποδεχόμαστε σήμερα στην εορτάζουσα πόλη μας και Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή Σας στην πανήγυρη της πολιούχου και προστάτου μας Αγίας Αικατερίνης. Από καρδίας ευχόμαστε η Ευλογία και η Χάρις του Τριαδικού Θεού, με τις πρεσβείες της υπέρμαχου Στρατηγού του Γένους μας Υπεραγίας Θεοτόκου και της πολιούχου μας Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης, να Σας ενισχύουν στην ευθυνοφόρο αποστολή Σας και να καθοδηγούν τον ελληνικό λαό σε πορεία ειρήνης, ευημερίας και προόδου». Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος προσέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία επάργυρη εικόνα, με τις μορφές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στο κέντρο της και εκατέρωθεν σε στάση δέησης των προστατών αγίων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, της πολιούχου της πόλεως Σητείας Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης και του πολιούχου της πόλεως Ιεράπετρας Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιερής εικόνας και των ιερών λειψάνων της προστάτιδος και πολιούχου Αγίας Αικατερίνης στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως και του ευσεβούς λαού της περιοχής και με τη συνοδεία αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας και υπό τους ήχους των Φιλαρμονικών της 5ης Ταξιαρχίας Κρητών και του Δήμου Σητείας. Μπροστά στο Ηρώο της πόλεως στην κεντρική πλατεία αναπέμφθηκε η καθιερωμένη δέηση.

Μετά το πέρας της Λιτανείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Σεβ. Αρχιερείς και οι Άρχοντες μετέβησαν πεζή στην κεντρική πλατεία της Σητείας, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον κήπο του πρώην Επαρχείου Σητείας φύτεψε μία σητειακή ελιά και τοποθετήθηκε αναμνηστική πλάκα. Όπως τόνισε ο κ. Παυλοπουλος το δέντρο αυτό άρρηκτα συνδεδεμένο με τη ζωή και την ταυτότητα του τόπου. Δεν συμβολίζει μόνο τον δυναμισμό των ανθρώπων, την παραγωγή τους, το δέσιμο με τη γη αλλά και τη βούληση για ειρήνη, καθώς η ελιά είναι σύμβολο της ειρήνης και της δημιουργίας.

Ακολούθως ο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετέβη στο Δημαρχείο Σητείας, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από το Δημοτικό Συμβούλιο και ανακηρύχτηκε Επίτιμος Δημότης Σητείας. Ο Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Πατεράκης καλωσόρισε με θερμά λόγια τον κ. Παυλόπουλο στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, εκφράζοντας τη μεγάλη χαρά και τιμή της Δημοτική Αρχής για την υχψηλή παρουσία του και του επέδωσε την τιμητική πλακέτα του Δήμου καθώς και ένα χειρόγραφο με το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Δημάρχου Σητείας και τη ημερομηνία της ελεύσεώς του στη Σητεία σε Γραμμική Β, τη Μινωϊκή ιερογλυφική γραφή.Την σχετική απόφαση ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Δρακάκης.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά για τη μεγάλη τιμή προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και έκανε εκτενή ιστορική αναφορά για τη Σητεία σε κρίσιμες περιόδους, υπογραμμίζοντας ότι «έχει λαμπρή ιστορία αγώνων υπέρ της πατρίδας και της ελευθερίας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων, αλλά και με μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, από την αρχαιότητα ως την εποχή μας». Όπως τόνισε στην αντιφώνησή του: «Η εμβληματική ιστορία της Σητείας, ανά τους αιώνες, μας διδάσκει την αξία της Αντίστασης εναντίον κάθε εισβολέα ή κατακτητή, άρα την αξία της Ελευθερίας, την οποία εκπέμπει άλλωστε ολόκληρη η Κρήτη. Αυτή η λαμπρή ιστορία του τόπου σας πρέπει να με εμπνέει με τα διδάγματά της κατά την άσκηση των καθηκόντων μου. Τούτος ο τόπος εδώ, η Σητεία, συμβολίζει αυτό που πραγματικά πρέπει τούτη την ώρα να κοιτάξουμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Συμβολίζει το μέρος που υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών, λίκνο πολιτισμών.Τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, τους Έλληνες, δοθέντος ότι -όπως πολλές φορές έχω επισημάνει- η Ελευθερία είναι αξία κυριολεκτικώς υπαρξιακή: Μόνον Ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να υπερασπισθούμε την αξία μας, ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί και μας αρμόζει». Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα και υπό την ιδιότητά της ως πλήρους και αναπόσπαστου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί δύναμη Ειρήνης και Ασφάλειας στα Βαλκάνια αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είναι όμως, συγχρόνως πάντοτε έτοιμη να υπερασπισθεί μέχρι κεραίας τα σύνορά της, το έδαφός της και την κυριαρχία της, που αποτελούν, αντιστοίχως, σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, όπου απευθυνόμενος σε φοιτητές, με την ιδιότητα του ως ακαδημαϊκός, τους προέτρεψε να προσπαθήσουν για το καλύτερο στη ζωή τους. Έκανε ιδίαιτερη αναφορά στην αξία της γνώσης και επεσήμανε ότι τίποτα δεν χαρίζεται.

Τελευταίος σταθμός της επισκέψεώς του κ. Παυλόπουλου στην περιοχή της Σητείας ήταν η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Τοπλού, όπου, παρουσία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, του Υφυπουργού Παιδείας κ. Ζουράρη, του Περιφερειάρχου κ. Στ. Αρναουτάκη, του Δημάρχου Σητείας κ. Θ. Πατεράκη και των εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ξεναγήθηκε από τον Πανοσιώτατο Ηγούμενο Αρχιμ. Φιλόθεο Σπανουδάκη στο Καθολικό και στα δύο μουσεία της Μονής, των Εκκλησιαστικών κειμηλίων και Χαλκογραφίας-Χαρακτικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε το θαυμασμό και το μεγάλο ενδιαφέρον που του προξένησαν τόσο η πολυπρόσωπη εικόνα «Μέγας ει Κύριε» στο ναό, όσο και όλα τα εκκλησιαστικά βιβλία, τα ιστορικά χειρόγραφα, τα ιερά άμφια, οι παλαιές εικόνες και τα λοιπά εκθέματα των Μουσείων του μοναστηριού και ευχαρίστησε θερμά για τη φιλοξενία τον Ηγούμενο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο.

Τέλος, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε με επίσημο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμή του στο ξενοδοχείο «Sitia Beach», όπου τον το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας παρουσίασε τοπικούς παραδοσιακούς χορούς.

Εκτός από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκ. Παυλόπουλο, την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κων. Ζουράρις, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδ. Πατεράκης, οι Βουλευτές του Νομού Λασιθίου κ. Εμμαν. Θραψανιώτης και κ. Ιω. Πλακιωτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σητείας κ. Ν. Κοζυράκης, κ. Χ. Λεβεντέρης, Ν. Λατζανάκης και κ. Λ. Τερζής, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Π.Ε. Λασιθίου κ. Γεώργιος Ζερβάκης και Εμμαν. Κλώντζας, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Κων/νος Λαγουδάκης, ο Διοικητής της Σ.Ε.Α.Π. Ηρακλείου Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Λιόντος, ο Διοικητής της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Κρήτης Πλοίαρχος (Λ.Σ.) κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Εμμαν. Πάνου, ο Διοικητής της Ν.Π.Β. Κυριαμαδίου Αντιπλοίαρχος κ. Γεώργιος Καθεκλάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Εμμαν. Παπαδάκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής κ. Εμμαν. Καζαμίας, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σταθμού Σητείας Επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Ιωάννης Ψαράκης και άλλοι εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και των τοπικών φορέων και πλήθος πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ