Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 14:45

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά μπροστάρης στην Δοξολογία και την παρέλαση στο Μόντρεαλ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με κάθε μεγαλοπρέπεια έγινε και φέτος στο Μοντρεάλ, η μεγαλειώδης παρέλαση για την Εθνική μας επέτειο της 25ης Μαρτίου. Τελετάρχης της παρέλασης ήταν ο Πρωθυπουργός του Καναδά κ. Justin TRUDEAU.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού στον Καναδά, ηγείται της εθνικής μας παρέλασης ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία για την εθνική μας επέτειο έγινε στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού Μόντρεαλ. Προεξήρχε ο Μητροπολίτης Σωτήριος, βοηθούμενος από τους ιερείς π. Ν. Μοστράτο, π. Δ. Αντωνόπουλο, π. Ν. Ανδρέου και π. Α. Κατσίκα.

Στις 10.30 π.μ. ακριβώς μπήκε στο Ι.Ν ο Πρωθυπουργός κ. Justin TRUDEAU με παραδειγματική ευλάβεια. Ο κ. TRUDEAU είναι συνειδητά Ρωμαιοκαθολικός Χριστιανός.

Ο Μητροπολίτης Σωτήριος στο σύντομο κήρυγμά του, μίλησε για την ελευθερία του ανθρώπου από την αμαρτία και της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

Στη συνέχεια έγινε η Δοξολογία ενώ ο τεράστιος ναός του Ευαγγελισμού (xωρεί πάνω από χίλιους (1000) καθήμενους) πλημμύρισε από ευλαβείς πιστούς και γέμισε από τις γαλανόλευκες σημαίες της Ελλάδας και του Κεμπέκ και τις ερυθρόλευκες σημαίες του Καναδά.

Στο τέλος της Δοξολογίας και μετά την απόλυση και το “Δι΄ευχών”, υπό την διεύθυνση του Μητροπολίτη Σωτηρίου εψάλησαν οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας – Καναδά και η τελετή της Δοξολογίας τελείωσε ψάλλοντας το “τη Υπερμάχω Στρατηγώ…”

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σωτήριος κάλεσε τοn Πρωθυπουργό του Καναδά, ο οποίος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό.

Μετά τον Πρωθυπουργό ο Μητροπολίτης Σωτήριος κάλεσε τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έφερε το μήνυμα της “Μάνας” Ελλάδας.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Σωτήριος κάλεσε το εκκλησίασμα να σταθούν όρθιοι και να αποχωρήσουν οι περισσότερες από 100 σημαίες. Στην αποχώρηση των σημαιών όλοι, κλήρος και λαός, έψαλλαν συνεχώς το “Τη Υπερμάχω Στρατηγώ…..”

Σε ξεχωριστό δωμάτιο ο Πρωθυπουργός του Καναδά απήλαυσε γιά μια περίπου ώρα την ελληνική φιλοξενία.

Στην συνέχεια άπαντες μετεφέρθησαν στην οδό JEAN ΤΑLΟΝ όπου ο Πρωθυπουργός ήταν μπροστάρης της μεγαλειώδους παρέλασης, διάρκειας δύο περίπου ωρών!

Περισσότεροι από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) κατέκλυσαν την οδό JEAN TALON, ενώ χιλιάδες ήσαν και οι παρελαύνοντες. Το θαυμασμό και τα χειροκροτήματα απέσπασαν οι μαθητές των Ημερησίων, Απογευματινών και Σαββατιανών Σχολείων.

Στην εξέδρα των επισήμων, μεταξύ πολλών άλλων, ήσαν ο Πρωθυπουργός, ο Μητροπολίτης Σωτήριος, ο υφυπουργός κ. Κουίκ, ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά κ. Γ. Μαρκαντωνάτος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, Άρχων Χαρτουλάριος του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου κ. Ν. Παγώνης και πολλοί Υπουργοί και άλλοι επίσημοι.

Ενώ τσουχτερό ήταν το κρύο (-4C και με τον αέρα -16C), εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ο κ. TRUDEAU και όλοι οι επίσημοι παρέμειναν στην εξέδρα μέχρι το τέλος της παρέλασης.

Παρελάσεις για την εθνική μας επέτειο έγιναν στο Τορόντο, όπου τον Μητροπολίτη Σωτήριο εκπροσώπησε ο Επίσκοπος Χριστοφόρος, στο Βανκούβερ, στο Λόντον και σε άλλες πόλεις του Καναδά.

Το Ορθόδοξο φρόνημα αλλά και το Εθνικό φρόνημα των Ελληνορθοξόξων του Καναδά είναι πολύ υψηλόν. Χρόνια πολλά σε όλους!!!

Εκ της Ι.Μ. Τορόντο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ