Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 10:23

Ο προβληματισμός για τον λόγο της Εκκλησίας στο επίκεντρο του πρώτου Συμποσίου Ομιλητικής

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με σκοπό να παρουσιάσει τον μόχθο των νεαρών ερευνητών και τον προβληματισμό τους για τον λόγο που αρθρώνει η Ορθόδοξη Εκκλησία σήμερα διοργανώθηκε την Παρασκευή το πρώτο Συμπόσιο Ομιλητικής από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το συμπόσιο είχε θέμα “Η σπουδή της Ομιλητικής και η έρευνα: Συμβολή στο κήρυγμα της Εκκλησίας και στη μετάδοση του μηνύματός της στον σύγχρονο κόσμο” και πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας κ. Δήμητρας Κούκουρα.

Στο Συμπόσιο, Διδάκτορες και κάτοχοι Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων με εξειδίκευση στο γνωστικό αντικείμενο της Ομιλητικής παρουσίασαν τον πρωτότυπο ερευνητικό τους μόχθο, μιας και το αντικείμενο της Ομιλητικής στον Ορθόδοξο ακαδημαϊκό χώρο για πολλές δεκαετίες έχει παραμεληθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικός Ορθόδοξος Καθηγητής ad hoc δεν απαντά στη διεθνή Ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ το αντικείμενο διδάσκεται σε συνδυασμό με κάποιο άλλο συναφές του Πρακτικού Κλάδου.

Ωστόσο, στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν υποστηριχθεί 13 διδακτορικές διατριβές και 18 μεταπτυχιακές εργασίες βασισμένες σε μεθοδολογία που διέπει το γνωστικό αντικείμενο της Ομιλητικής. Είναι πρωτοποριακές στην επιστημονική βιβλιογραφία και ασχολούνται διαχρονικά ή συγχρονικά με το κήρυγμα της Εκκλησίας, τη μετάδοση του μηνύματός της και τους παράγοντες της επικοινωνίας.

Υπάρχει επίσης και μία ακόμη που υποστηρίχθηκε πέρυσι στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ. Ακόμη, στο Τμήμα Θεολογίας υλοποιούνται 8 διδακτορικές εργασίες, οι οποίες ευρίσκονται προς το τέλος τους μαζί με 5 ακόμη μεταπτυχιακές. Στη Θεολογική Σχολή των Αθηνών επίσης ετοιμάζεται αυτόν τον καιρό μία διατριβή στο γνωστικό πεδίο της Ομιλητικής.

Φωτογραφίες: Μόσχος Γκουτζιούδης / Θεολογικά Δρώμενα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ