Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 9:12

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τίμησε τον “πατέρα” της Αφρικανικής Δημοκρατίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την πρωτεύουσα της Ζάμπιας Λουσάκα επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 21ης Φεβρουαρίου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Ο αλεξανδρινός προκαθήμενος συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Αξώμης Δανιήλ, έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λουσάκα όπου τον υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Ζάμπιας Ιώαννης, ο Πρέσβυς της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Ahmed Mostafa, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος κ. Μιχαήλ Κρούπνικ και ο ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως.

Ο κ. Θεόδωρος επισκέφτηκε την Υπουργό Εθνικής Καθοδήγησης και Θρησκευτικών Υποθέσεων, κα. Godfridah Sumaili, η οποία καλωσόρισε τον αλεξανδρινό προκαθήμενο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ζάμπιας Δρ. Edgar Chagwa Lungu.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πατριάρχης και η συνοδεία του μετέβησαν στην έδρα της Μητροπόλεως, όπου προς τιμήν του τελέστηκε δοξολογία στο Παρεκκλήσιο εντός του Μητροπολιτικού οίκου.

Ακολούθησε εκδήλωση αφιερωμένη στον Πατέρα της Αφρικανικής Δημοκρατίας και εμπνευστή όλων των αφρικανικών εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, Πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας της Ζάμπιας Δρος Kenneth Kaunda, ως ένδειξη της αναγνώρισης του έργου του αναφορικά συμμετοχή του στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας στην Αφρική.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης καλωσόρισε τον Ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αφρικανική Ήπειρο και τον Πρόεδρο Kaunda, τονίζοντας πως και οι δυο ηγέτες αγωνίζονται νυχθημερόν για την ελευθερία από κάθε μορφής δουλείας.

Ο Πατριάρχης στην ομιλία Του ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Πρόεδρο Kaunda και εξήρε τους αγώνες του για την επικράτηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στη χώρα. Αναφέρθηκε, επίσης, σε όλους τους αγωνιστές της ελεθερίας, όπως ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Νάσσερ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος και ο Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικης Νέλσον Μαντέλα και στη συνεισφορά τους εναντίον του αποικιοκρατικού ζυγού και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αφρική.

Αφού παιάνισε ο Εθνικός Ύμνος της Ζάμπιας, ο αλεξανδρινός προκαθήμενος πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Δρος Kenneth Kaunda, η οποία θα κοσμεί τον προαύλιο χώρο της Αρχιεπισκοπής Ζάμπιας. Η εν λόγω προτομή είναι ευγενική προσφορά του κ. Ανδρέα Σαρδάνη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ