Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 16:01

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Ρότερνταμ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Πατριαρχικός Εσπερινός για την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου τελέστηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, χοροστατούσης της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έτυχε θερμής υποδοχής στα προπύλαια του Καθεδρικού Ναού της Ολλανδίας από πιστούς τόσο του Ρότερνταμ, όσο και των λοιπών ενοριών, ενώ μικρά παιδιά τον έραναν με άνθη και έψαλλαν το Απολυτίκιο του Αγίου Νεκταρίου στα Ολλανδικά.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Παναγιώτατος ανέγνωσε Τρισάγιο για τον εκλιπόντα μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Περιστερίου κυρό Χρυσόστομο, καθώς και τους διατελέσαντες αρχιερείς της Μητροπόλεως Βελγίου του μεν μακαριστού Μητροπολίτου Βελγίου και αποθανόντος ως πρώην Κώου και Νισύρου κυρού Αιμιλιανού Ζαχαρόπουλου, του δε μακαριστού Βοηθού Επισκόπου Ευεμενείας κυρού Μαξίμου Μαστίχη.

Στον κατάμεστο από κόσμο Ναό παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο εν Γερμανία και Ολλανδία Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Ισαάκ, ο εν Βελγίω και Ολλανδία Επίσκοπος του Πατριαρχείου Γεωργίας κ. Δοσίθεος, εκπρόσωπος του εν Ολλανδία Ρώσου Αρχιεπισκόπου Πρεσβύτερος Michael Baker, ο Καθολικός Επίσκοπος του Ρότερνταμ κ. Hans van den Hende, ο Παλαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος της Ουτρέχτης κ. Joris Vercammen, o Έλληνας Πρέσβυς στην Ολλανδία κ. Νικόλαος Πλεξίδας, ο Κύπριος Πρέσβυς κ. Ελπιδοφόρος Οικονόμου και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Ολλανδίας Πρωτοπρεσβύτερος κ. Ιωάννης Ψωμάς, ο οποίος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την μεγάλη τιμή να ξεκινήσει την περιοδεία του στην Ιερά Μητρόπολη από τις Κάτω Χώρες και να ευλογήσει τον λαό του Θεού. Ο Παναγιώτατος στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε αρχικά στην μορφή του τιμωμένου Αγίου Νεκταρίου και στην συνέχεια στην ιστορία της Ορθόδοξης παρουσίας στις Κάτω Χώρες, τους κόπους και τους αγώνες των προαπελθόντων πατέρων, κυρίως του πολλά κοπιάσαντος μακαριστού Επισκόπου Ευμενείας Μαξίμου, καθώς και στην σημερινή ανάπτυξη των ενοριών, την οποία ενισχύει και ενδυναμώνει ο ζήλος και οι άοκνες προσπάθειες του σημερινού Μητρόπολίτου Αθηναγόρου και των νέων και φερέλπιδων κληρικών της Επαρχίας του.

»Νά εἶσθε πάντοτε ἑνωμένοι μεταξύ σας καί μέ τούς ποιμένας σας, τόν Μητροπολίτην καί τούς ἱερεῖς σας, μέ τόν σύνδεσμον τῆς ἀγάπης, τῆς εἰρήνης καί τῆς συμπνοίας. Πάντα νά διψᾶτε γιά περισσότερο Χριστό, γιά περισσότερο Εὐαγγέλιο, γιά περισσότερη λειτουργική εὐφροσύνη, γιά μεγαλύτερα πνευματικά, ἠθικά, κοινωνικά καί πολιτιστικά ἀνεβάσματα, ἀναβάσεις καί προόδους! Κρατῆστε μέσα σας ἀκεραία καί ἀνόθευτη τήν παρακαταθήκη τῆς Πίστεως καί ζωντανές τίς ὄμορφες παραδόσεις τοῦ Ἑλληνισμοῦ! Νά εἶσθε ὑπερήφανοι γιά τήν πολύτιμη πνευματική Κληρονομία σας! Καί εἴθε νά σᾶς χαρίζῃ ὁ Θεός μακροημέρευσιν καί ὑγείαν διά νά ἑορτάζετε πολλάς εὐτυχεῖς ἐπετείους μέ τά τέκνα σας καί μέ τά τέκνα τῶν παιδιῶν σας!’’, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτατος.

Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων, ενώ ο Παναγιώτατος θέλοντας να τιμήσει το έργο του Ιερατικώς Προϊσταμένου π. Ιωάννου, του ανακοίνωσε την απονομή του οφικίου του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου.

Κατακλείδα υπήρξε ένας σύντομος χαιρετισμός του Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρου, ο οποίος με την σειρά του εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για την ευλογημένη παρουσία του Παναγιωτάτου στις εορτές του Χρυσού Ιωβηλαίου της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ ευχαρίστησε παράλληλα του παριστάμενους Ορθόδοξους αρχιερείς, καθώς και τους ιεράρχχες της Ρωμαιοκαθολικής και Παλαιοκαθολικής Εκκλησίας για την παρουσία τους, αλλά και την αγαστή συμπόρευση και συνεργασία σε Διορθόδοξο και Διαχριστιανικό επίπεδο.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παράθεση επίσημου δείπνου από το σύνολο των ενοριών των Κάτω Χωρών προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχου, δείπνον στον οποίον παρέθεσε και ο δήμαρχος του Ρότερνταμ κ. Ahmed Aboutaleb.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ