Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 16:55

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Καναδά: Επέτειος εορτασμού 20 χρόνων

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σαν σήμερα, είκοσι χρόνια πριν, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ήταν στον Καναδά.

Είκοσι χρόνια πριν, ο Παναγιώτατος τελούσε τη Θεία Λειτουργία στο Old Maple Leaf Garden στο Τορόντο. Στη Θ. Λειτουργία συμμετείχαν δέκα επτά (17) Αρχιερείς, εβδομήντα (70) ιερείς και δέκα εννέα χιλιάδες (19.000) πιστοί. Για όσους ήσαν παρόντες, ήταν μία ημέρα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Ήταν η μεγαλειώδης στιγμή της ιστορικής σημασίας επίσκεψης των εννέα (9) ημερών, του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε οκτώ (8) πόλεις του Καναδά.

Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Καναδά, για να γιορτάσουν την επέτειο της ιστορικής αυτής επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Καναδά, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Σωτηρίου, κατήρτισαν και δημοσίευσαν ένα βιβλίο με τίτλο: Ο Βαρθολομαίος στον Καναδά: Εορτασμός 20ης επετείου.

Το βιβλίο προλογίζεται από τον Μητροπολίτη Σωτήριο και περιλαμβάνει κεφάλαια από σπουδαίους ορθοδόξους θεολόγους και ερευνητές, τους οποίους η Ιερά μας Μητρόπολη και οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Καναδά, ευγνωμόνως αναγνωρίζουν και ειλικρινά ευχαριστούν.

Εμπνευσμένη και εμπνέουσα πατριαρχία: Οδηγώντας την Ορθόδοξη Εκκλησία στον εικοστό πρώτο αιώνα. π. Ιωάννης Χρυσαυγής

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ο Ηγούμενος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ηγουμένη Θεοξένη

Θεολογική Σχολή Χάλκης: Το Μέλλον. Μητροπολίτης Προύσσης, Ελπιδοφόρος

Η κανονική θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη στην κανονική τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Φύση και προέκταση αυτής της εξουσίας. Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος

Σκέψεις επί της εξουσίας από σχετική προοπτική: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Πανορθόδοξη Ενότης. Επίσκοπος Maxim Vasiljević

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο: Διαχριστιανικός Διάλογος και Θρησκευτική Ανοχή. Αρχιεπίσκοπος Τελμεσού Ιώβ

Η εισαγωγή γράφτηκε από τον Ευάγγελο Σωτηρόπουλο, Άρχοντα Οστιάριο, ο οποίος είχε και την επιμέλεια του βιβλίου. Επιπλέον, το βιβλίο περιλαμβάνει την ομιλία του Παναγιωτάτου στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Maple Leaf Gardens, καθώς και φωτογραφίες από τις επισκέψεις του σε όλο τον Καναδά, το έτος 1998.

Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Καναδά πήραν την πρωτοβουλία να δημοσιεύσουν τη συλλογή έργων σε βιβλίο για να τιμήσουν τον διάπυρό μας ικέτη προς τον Θεό, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, αλλά και για να αναζωπυρώσουν τις πολλές μνήμες των πιστών στον Καναδά που είχαν την χαρά να τον συναντήσουν και να πάρουν την ευλογία του.

Γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Καναδά, ελπίζουμε ότι το παρόν βιβλίο θα συμβάλει θετικά στην έρευνα και τη βιβλιογραφία σχετικά με την Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και το πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πηγή: Ι. Μ. Τορόντο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ