Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 3:37

Ο πανηγυρικός εσπερινός της Ζωοδόχου Πηγής στο Ίλιον

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Στο τέλος της Διακαινησίμου Εβδομάδος και ενώ το το Άγιο και Ιερό Πάσχα έχει ανατείλει, το έαρ, η «Άνοιξη», έχει εισέλθει, η Εκκλησία μέσα σε αυτήν τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα δεν παραλείπει να τιμά την Παναγία, που υπήρξε η σκάλα για να κατέβει ο Θεός στη Γη και γέφυρα για να μεταβεί ο άνθρωπος στα Ουράνια.

Έτσι λοιπόν, με τη δέουσα λαμπρότητα, το Ίλιον πανηγύρισε απόψε τη Ζωοδόχο Πηγή, στον ομώνυμο Ιερό Ναό. Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, με τη συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλου π. Γαβριήλ Ασπρολούπου, του Γεν. Αρχ/κού Επιτρόπου π. Εμμανουήλ  Σέρβου και πλειάδας ιερέων.

Τους ύμνους απέδωσαν αριστοτεχνικά οι χοροί των ιεροψαλτών, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο πρόεδρος του εκκλησιαστικού συμβουλίου Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Αυγουστάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στο θαύμα της Παναγίας που, όπως σημείωσε, “την καθιστά σε όλους μας Ζωοδόχο Πηγή”.

Στον λόγο του επεσήμανε πως “το ύδωρ της Παναγίας μας είναι ένα διαφορετικό ύδωρ. Το ύδωρ αυτό δεν αποσκοπεί μόνο να μας ξεδιψάσει, αλλά να μας ζωογονήσει πνευματικώς. Η νίψη στο πρόσωπό μας με το ύδωρ αυτό, πάντα με τη δέουσα πίστη, αποσκοπεί στο να ανοίξουν τα μάτια της ψυχής μας, όπως μπόρεσε να δει ο τυφλός με τα μάτια του σώματος. Ο Χριστός στη συνάντησή του με τη Σαμαρείτιδα στο Φρέαρ του Ιακώβου την προτρέπει να πιει από το νερό που θα της δώσει, ώστε να μην ξαναδιψάσει ποτέ”.

Έκλεισε λέγοντας ότι “μας καλεί η Εκκλησία μέσα σε αυτήν την αναστάσιμη ατμόσφαιρα να γευτούμε λίγο από το Ύδωρ της Παναγίας μας, το Ύδωρ από την Πηγή της Ζωής, το Ύδωρ που μας ζωογονεί πνευματικώς. Ας ζητήσουμε, λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, τη βοήθεια της Παναγίας μας, ας εναποθέσουμε σε αυτήν τα προβλήματά μας, τις αγωνίες μας, τις σκέψεις μας και ας γευθεί η ψυχή μας το Ύδωρ της Ζωοδόχου Πηγής, ούτως ώστε να ανοίξουν οι οφθαλμοί της ψυχής μας και η καρδιά μας να πλημμυρίσει από το Ανέσπερο Φως της Αναστάσεως”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ