Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 9:01

Ο πανηγυρικός εσπερινός στον Άγιο Παντελεήμονα Πεύκης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού στην Πεύκη.

Στον ομώνυμο ναό απόψε χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαλουπόλεως & Κασσοβίας Γεώργιος από την Εκκλησία της Τσεχίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κηφισίας αρχιμανδρίτης Νικάνορας Καραγιάννης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, “ο Άγιος Παντελεήμονας πίστεψε και πέθανε για τον Χριστό και μας προτρέπει σήμερα να πιστέψουμε και να ζήσουμε με τον Χριστό”.

Συνέχισε λέγοντας πως “αυτό το σύνθημα ακούγεται πολύ παρωχημένο και σε μία πρώτη ανάγνωση για πολλούς σημαίνει μία θρησκευτική ζωή. Όμως μία ζωντανή και συνειδητή πίστη ταυτίζεται με το σύνολο της ζωής μας και ως εκ τούτου με μια βασική παράμετρό της την αντιμετώπιση των δοκιμασιών που συναντάμε στην επίγεια διαδρομή μας”.

Ο πατήρ Νικάνορας υπογράμμισε ακόμη πως “φέτος γιορτάζουμε την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα κάτω από το βάρος της σκιάς μιας εθνικής τραγωδίας που μας συγκλονίζει. Τα βασανιστικά ερωτήματα για το πώς και το γιατί αυτής της τραγωδίας απασχολούν τη χριστιανική σκέψη.

Θα ήταν παρακινδυνευμένο όπως οι άνθρωποι άλλων εποχών να μιλάμε για οργή και τιμωρία του Θεού. Κάτι τέτοιο διαστρεβλώνει το μυστήριο του Θεού, το εκλογικεύει, το υπεραπλουστευει και αποτυγχάνει να βρει πού σταματά ο άνθρωπος και πού αρχίζει ο Θεός.

Το φυσικό κακό σε όλες του τις μορφές και τις ακραίες εκδηλώσεις του όπως οι φυσικές καταστροφές είναι ένα σύμπτωμα του πεσμένου κόσμου μας. Τέτοιες καταστροφές πολλές μέσα στην ιστορία έρχονται να μας πουν ότι ο άνθρωπος είναι πάντα το ίδιο αδύναμος, το ίδιο εύθραυστος, ασήμαντος και μικρός μπροστά στη δύναμη των στοιχείων της φύσης, μακριά από κάθε διάθεση μοιρολατρίας και μαζοχισμού. Πάντοτε κινδυνεύει, απειλείται, φοβάται, τρομάζει, πονάει, φθείρεται και κάποτε πεθαίνει με βίαιο απροσδόκητο και ανθρωπίνως άδικο τρόπο. Ασφαλώς ο Θεός δεν θέλει το κακό, όμως αυτό είναι μια πραγματικότητα που εμποδίζει τη γήινη πορεία μας.

Εδώ η ανεξήγητη σοφία και αγάπη του Θεού εκδηλώνεται ως παιδαγωγία που μέσα από τη θλίψη και τον πόνο μας ωριμάζει και μας προσγειώνει στα ουσιώδη της ζωής και αποδεικνύει την ματαιότητα όλων των ανθρωπίνων. Ταπεινώνει την έπαρση και την αλαζονεία του πολιτισμού μας, γελοιοποιεί τη φαινομενική παντοδυναμία μας, μας θυμίζει αυτό που ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι φθαρτοί και κτιστοί, δημιουργήματα του Θεού που καλούμαστε να τον εμπιστευτούμε περισσότερα. Μέσα από την οδύνη μιας δοκιμασίας και τα αναπάντητα γιατί της, καλούμαστε να σπάσουμε το κέλυφος του εγωισμού μας και να συναντήσουμε τον άλλο άνθρωπο, όχι εξαιτίας μιας θεωρητικής αγαπολογίας αλλά γιατί μοιραζόμαστε μαζί του την κοινή ανθρώπινη φύση και την τραγικότητα της ζωής”.

Τέλος, ο πατήρ Νικάνορας ευχήθηκε “οι πρεσβείες του Αγίου Παντελεήμονος να μας συνοδεύουν για να μην επιτρέψει ο Θεός ποτέ να δοκιμαστούμε πάνω από τις αντοχές μας, να μην καταποντιστούμε εν τω πελάγει των θλίψεων. Να δώσει δύναμη στους συνανθρώπους μας που ο αβάσταχτος πόνος τους χαράκωσε την ψυχή και το σώμα. Και με τη χάρη του Θεού να αποδείξουν για άλλη μία φορά ότι η ζωή τελικά είναι πιο ισχυρή από τις ωδίνες της.”

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής θα τελεστεί αρχιερατικό συλλείτουργο.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κωνσταντίνος Γκλιάνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ