Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 13:39

Ο Μητροπολίτης Κορωνείας στον Άγιο Κωνσταντίνου Κολωνού

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το εσπέρας της Μ. Τρίτης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας χοροστάτησε στον Ι. Ναό Αγ. Κωνσταντίνου Κολωνού, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναου Αρχιμ. Κλήμεντα Φιλίππου, προΐστάμενο και τον Πρωτοπρ. Μενέλαο Κουκουλή.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε: Η αποψινή ακολουθία επισφραγίζεται με το δοξαστικό των Αποστίχων, το γνωστό ” τροπάριο της Κασσιανής “. Όμως η υμνογραφία στρέφεται γύρω από δύο πρόσωπα : της αμαρτωλής γυναίκας και του προδότη μαθητή.

Εχομε φως και σκοτάδι. Θα περίμενε κανείς ο μαθητής να είναι λουσμένος στο φως και η αμαρτωλή στο σκοτάδι. Όμως το άλμα της μετανοίας φέρνει την γυναίκα στο φως και το άλμα της προδοσίας βυθίζει τον μαθητή στο σκοτάδι. Πολύ ωραία περιγράφει αυτήν την αντιπαράθεση ένα ιδιόμελο των Αίνων,που μόλις ακούσαμε.

” Οτε η αμαρτωλός προσέφερε το μύρον,τότε ο μαθητής συνεφώνει τοις παρανόμοις “.

Η γυναίκα προσέφερε, ο μαθητής ζητούσε να πάρει. ” Η μεν έχαιρε καινούσα το πολύτιμον, ο δέ έσπευδε πωλήςαι τον ατίμητον “. Κάθε φορά,που προσφέρουμε,που θυσιάζουμε κάτι γεμίζουμε από χαρά. Αυτήν ένοιωθε η γυναίκα εκείνη. Και ο μαθητής έσπευδε να πουλήσει τον ” ατίμητον ” ! Έχει τιμή – αποτίμηση ο ενανθρωπίσας Υιός του Θεού ;

” Αύτη τον Δεσπότην επεγίνωσκεν “. Όταν αγαπάμε, μπορούμε να γνωρίσουμε τον άλλον. Και η γυναίκα εκείνη ” ότι ηγάπησε πολύ ” , γνώρισε τον Χριστό. Οχι διανοητικά,αλλά καρδιακά. Και ο μαθητής ” του Δεσπότου έχωρίζετο “. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία από τον χωρισμό από τον Χριστόν. ” Ην δε νύξ ” ! Τονίζει ο Ευαγγελιστής. Άτομα, οικογένειες,κοινωνίες, έθνη που χωρίζονται από τον Χριστό βυθίζονται στο σκοτάδι των πολέμων, των αιματοχυσιών και των ποικίλων κρίσεων. Η εποχή μας το αποδεικνύει.

” Αυτη ηλευθερούτο και ο Ιούδας δούλος εγεγόνει του εχθρού “. Την ώρα,που έκανε μιά πράξη υποταγής η γυναίκα εκείνη έσπαζε τα δεσμά των παθών. Και ” μόνος ελεύθερος και μόνος άρχων και των βαςιλέων βαςιλικώτερος ο των παθών απηλαγμένος ( Ι. Χρυςόςτομος ).Γι ‘ αυτό η μεγαλύτερη πράξη ελευθερίας είναι η υποταγή στό Χριστό ! ” Και ο Ιούδας δούλος εγεγόνει του εχθρού”,υποδουλωμένος στο πάθος της φιλαργυρίας. Και αναφωνεί ο Υμνωδός ” δεινόν η ραθυμία “, η πνευματική αφασία και απονέκρωση. ” Μεγάλη η μετάνοια “! Που συγκλονίζει τον άνθρωπο και τον οδηγεί στην αναγέννηση και ανακαίνιση. Αυτήν ας βιώσουμε αυτήν την Μ. Εβδομάδα, κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας, ώστε ” εν καθαρά καρδία ” να λουστούμε στο Φως της Αναστάσεως.

Οι εκλεκτοί ιεροψάλτες, ο Άρχων πρωτοψάλτης κ. Φώτιος Γιαννακάκης και ο λαμπαδάριος κ. Ιωάννης Τσερνετόπουλος με τους χορούς των απέδωσαν εξαιρετικά τους ύμνους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ