Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 16:37

Ο λόγος του Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννη κατά την επίσημη Δοξολογία στην Βαρσοβία

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ιερός Ναός Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής
Βαρσοβία – 16η Αυγούστου 2016

Μακαριώτατε,
Φιλόχριστε Λαέ του Κυρίου,
Σας ευχαριστώ για κάθε λόγο αγάπης και καλωσορίσματος, και εκτιμώ ιδιαίτερα τα ευγενή συναισθήματά σας προς τους αδελφούς σας στην Εκκλησία της Αντιοχείας. Η τιμή μου είναι μεγάλη που βρίσκομαι ανάμεσα στους αδελφούς μου στην Εκκλησία της Πολωνίας, και είναι καθήκον μου πρωτίστως να μεταφέρω, εκ μέρους μου αλλά και εκ μέρους όλης της συνοδείας μου, την αδελφική ειρήνη από την καρδιά της Αντιοχείας και από όλες τις καρδιές των τέκνων Της προς τους αδελφούς της πίστεως στην Εκκλησία της Πολωνίας και προς τον καλό λαό της χώρας σας.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η Αγία Εκκλησία σε κάθε ακολουθία της Επίσημης Δοξολογίας ψάλλει το “Θεός Κύριος και επέφανεν ημίν… “. Και αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι καλούμαστε να φέρουμε την εικόνα του Κυρίου στο πρόσωπο αλλά και σε όλο το “είναι” μας, εγώ ως άνθρωπος καλούμαι να φέρω την εικόνα του Θεού στον εαυτό μου, να την αναζητήσω και να την βιώσω στην καρδιά του αδελφού μου. Εγώ ως άνθρωπος καλούμαι, επίσης, να είμαι μία λευκή σελίδα στην οποία μπορεί ο άλλος να διαβάσει (αντικρίσει) την εικόνα του Δημιουργού και την αγάπη Του. Στο πρόσωπό σας, Μακαριώτατε, και στα πρόσωπά σας αδελφοί μου, αντικρίνουμε την γνησιότητα των πατέρων, την σταθερότητα της πίστεως και κάθε αγάπη προς τον λαό μας και όλους τους αδελφούς. Και ελπίζουμε να αντικρίσετε στα πρόσωπά μας κάθε αγάπη προς τους αδελφούς μας στην Εκκλησία της Πολωνίας αλλά και κάθε ειλικρινή αδελφοσύνη στην οποία ενσαρκώνεται ο λόγος του Θεού “ἵνα πάντες ἓν ὦσι”.

Στην Εκκλησία του Ιησού, όταν μας χωρίζουν οι πολιτισμοί Αυτός μας ενώνει, όταν μας απομακρύνουν οι αποστάσεις Αυτός μας φέρει μαζί, και όταν μας λυγίζουν οι δυσκολίες το χέρι Του, το οποίο μας συνόδευε για δύο χιλιάδες χρόνια και συνεχίζει να μας συνοδεύει, είναι αυτό που αποκυλίει τον λίθον.

Σήμερα, σας ερχόμαστε από την Εκκλησία της Αντιοχείας, από την Εκκλησία των Πρωτοκορφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, από τον πρώτο απμελώνα τον οποίον πότισαν η Δεξιά του Κυρίου και οι κόποι των Αποστόλων και τον χαρακτήρισε η μνήμη της Αγιότητας και των Αγίων. Σας ερχόμαστε από την Αντιόχεια του Λουκά, του Ιγνατίου, του Θεοφίλου, του Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Ρωμανού του Μελωδού και του Ιωάννου του Δαμασκηνού. Σας ερχόμαστε από την Αντιόχεια του παρόντος, από τη γή η οποία πρώτη σκεπάστηκε με το όνομα του Ιησού αποδίδοντας στους Αποστόλους και τους Μαθητές το όνομα “Χριστιανοί”, και περιέζωσε την οικουμένη με την αλήθεια της ενσάρκωσης του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Φέρνουμε στις καρδιές μας την πληγή της Εκκλησίας της Αντιοχείας και το σπαραγμό των χωρών της γής Της. Φέρνουμε τις ανησυχίες του αστέγου, του απαχθέντος, του εκτοπισμένου και του ορφανού. Φέρνουμε τον πόνο της πόλεως του Χαλεπίου, η οποία περιμένει τους απαχθέντες ποιμένες Της Αρχιερείς Ιωάννη Ιbrahim και Παύλο Yazigi για τρία και πλέον έτη, κατά τα οποία ο κόσμος μένει απλός θεατής αυτής της τραγωδίας. Φέρνουμε το σπαραγμό εκείνης της Ανατολής. Φέρνουμε τις δοκιμασίες και τις ταλαιπωρίες της Συρίας, τις ανησυχίες του Λιβάνου, αλλά και κάθε σημείου της Ανατολής και του κόσμου το οποίο στερείται το φως της ειρήνης του δοξασμένου Ιησού Χριστού, ενώπιον του τιμίου Σταυρού του Οποίου εκχέουμε, μαζί σας, όλες μας τις ανησυχίες έχοντας την πίστη ότι, παρ’ όλα αυτά τα δεινά, η δύναμη της Αναστάσεώς Του θα αποκυλίσει το βάρος του λίθου από τις καρδιές μας.

Επαναλαμβάνω τις ευχαριστίες μου προς όλους σας, προσευχόμενοι μαζί σας στον Αναστάντα Κύριο να μας αξιώσει, δια πρεσβειών της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής της και προστάτιδος αυτού του Ιερού Ναού, να είμαστε, κατά το παράδειγμά Της, αληθινοί μάρτυρες της Αναστάσεώς Του και της Αναστάσεώς μας δια Αυτού ᾧ η δόξα εις τους αιώνας, αμήν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ