Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 8:20

Ο Λεμεσού Αθανάσιος «αδειάζει» τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τη μνημόνευση Επιφάνιου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη μνημόνευση του Επιφανίου Κιέβου επί κυπριακού εδάφους από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος που είχε προσκαλέσει τον Πατριάρχη Θεόδωρο να προεξάρχει στην πανήγυρη του Αγίου Αγίου Ιωάννη Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, που είναι πολιούχος της Λεμεσού όχι απλά μέμφθηκε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας επειδή μνημόνευσε και τον Μητροπολίτη Κιέβου, αλλά υποστήριξε ότι η Εκκλησία της Κύπρου ζητούσε διαπραγμάτευση και διαβεβαιώσεις για το πώς θα αναγνωστούν τα Δίπτυχα!

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος στη ζωντανή εβδομαδιαία εκπομπή του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, απαντώντας σε ερώτηση ακροάτριας για το θέμα της μνημόνευσης υποστήριξε ότι: «Από την πρώτη στιγμή της άφιξης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κύπρο, Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής σε επικοινωνία που είχε μαζί του, τον διαβεβαίωσε ότι σε συνομιλία που είχε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο τον Β΄, έλαβε την υπόσχεση και την διαβεβαίωση ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δεν θα μνημονεύσει τον Επιφάνιο στη Θεία Λειτουργία αλλά πάρα μόνο θα μνημόνευε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τον οικείο Μητροπολίτη, για να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα λόγω του ότι η εκκλησία της Κύπρου δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα στο θέμα αυτό. Το ίδιο διαβεβαίωσαν τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο και εκ της συνοδείας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας ότι δεν θα μνημονευόταν ο Επιφάνιος».

Εν ολίγοις ο κ. Αθανάσιος λέει ότι η Εκκλησία της Κύπρου και ο ίδιος προσωπικά ζήτησαν εγγυήσεις και δέχθηκν να μπουν σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης για το πώς και αν θα μνημόνευει ο φιλοξενούμενός τους Πατριάρχης Αλενδρείας τους Ορθόδοξους Προκαθημένους.

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Λεμεσού υποστηρίζει ότι ο Πατριάρχης Θεόδωρος ουσιαστικά τους εξαπάτησε γιατί στην ίδια εκπομπή είπε ότι «Παρά ταύτα χωρίς να το γνωρίζει εκ των προτέρων ο ίδιος και χωρίς να έχει οποιαδήποτε ενημέρωση περί αλλαγής της θέσης αυτής, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος έκρινε εκείνη την ώρα της Θείας Λειτουργίας ότι έπρεπε να μνημονεύσει τον Επιφάνιο ως Μητροπολίτη Κιέβου».

Ο Λεμεσού Αθανάσιος έκλεισε την ραδιοφωνική του απάντηση επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος εμμένει σε αυτά που δήλωσε γραπτώς και δημοσιεύτηκαν ότι: «αποδέχεται και αναγνωρίζει ως κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας τον κ. Ονούφριο και την περί αυτόν αγία και Ιερά Σύνοδο».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ