Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 8:32

Ο καθαγιασμός των υδάτων στον Άγιο Κωνσταντίνο Κολωνού (BINTEO)

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΛΑΛΑΣ

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή των Φώτων στον Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού. Χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Κλήμεντα Φιλίππου και τον Πρεσβύτερο Μενέλαο Κουκουλή.

Μετά την Θ. Λειτουργία κατά την τάξιν ετελέσθη η Ακολουθία του Μ. Αγιασμού. Προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε μερικές σκέψεις στο πυκνό εκκλησίασμα. Εξήγησε ότι ο Αγιασμός αυτός των υδάτων είναι κατάλοιπο του αγιασμού των Βαπτιστηρίων, όταν εβαπτίζονταν την ημέρα αυτή οι κατηχούμενοι και οι πιστοί έπαιρναν από το αγιασμένο νερό των Βαπτιστηρίων προς αγιασμόν τους. Η Εκκλησία και μετά την επικράτηση του νηπιοβαπτισμού, συνέχισε την ημέρα αυτή να αγιάζει τα ύδατα προς αγιασμό των πιστών.

Ο Αγιασμός αυτός έχει πολύ σπουδαία συμβολική σημασία. Η Εκκλησία αγιάζει με αυτήν την πράξη όλο τον φυσικό κόσμο και μας υπενθυμίζει ότι ο κόσμος δεν είναι φύση, αλλά κτίση. Δηλαδή Δημιουργία του Θεού, που πρέπει να την σεβόμαστε και να μη την καταστρέφουμε. Γιατί ο άνθρωπος με την απληστία και την επιδίωξη του κέρδους καταστρέφει την Δημιουργία του Θεού. Μολύνει τον αέρα, τα ύδατα. Υπερεκμεταλλεύεται τις φυσικές πηγές ενεργείας και οδηγεί τον κόσμο σε αργό θάνατο.

Η Εκκλησία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Μας διδάσκει την ολιγάρκεια και αυτάρκεια, ώστε να μη αδιαφορούμε εξ αιτίας της απληστίας μας για την μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος. Και καλούμεθα να διαπαιδαγωγούμε αναλόγως την νέα γενεά, που αύριο θα αναλάβει τα ηνία του κόσμου.

Τέλος ο Μητροπολίτης Κορωνείας ευχήθηκε σε όλους να “περιπατώμεν εν τω φωτί” (Α Ιωάνν. Α, 7), ώστε το Φως του Χριστού και της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος να φωτίζει τις καρδιές μας, την ζωή μας και τον κόσμο μας.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ