Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 10:06

Ο Ιλίου Αθηναγόρας ομιλητής στο ιερατικό συνέδριο της μητρόπολης Κορίνθου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Τρίτη, 17η Νοεμβρίου ε. έ., πραγματοποιήθηκε στην «ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑ», στην Κόρινθο, το προγραμματισμένο 20ο Ιερατικό Συνέδριο με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρα και θέμα: «Το φαινόμενο της ψυχικής εξάντλησης και ο Κληρικός», με την παρουσία όλων των Εφημερίων και με «πρώτον» τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο.

Μετά την τέλεση της Ιεράς Ακολουθίας του Αγιασμού, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο οποίος στην σύντομη προσαγόρευσή του καλωσόρισε με θερμούς αδελφικούς λόγους τον προσκεκλημένο του Ιεράρχη και τον κάλεσε στο βήμα για ν’ αναπτύξει το πολύ ενδιαφέρον θέμα του.

Ο ομιλητής σύντομα, απλά, εμπεριστατωμένα, με επιστημοσύνη, αγγίζοντας τις εσώτατες ψυχικές χορδές των Κληρικών μας των προσφερόντων και προσφερομένων ψυχικώς στο ποίμνιό των αναφέρθηκε στην κατάσταση της κόπωσης που τους καταλαμβάνει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, που ορίζεται ως η ψυχική εξάντληση. Ανέφερε τρόπους με τους οποίους αυτή εκδηλώνεται, παρουσίασε τους παράγοντες που δημιουργούν εντάσεις, μίλησε για τα στάδια της ψυχολογικής κατάρρευσης του ιερέως, ενώ ως θεραπεία είδε την προσευχή, την αυτογνωσία ή και την επανεξέταση ακόμη και αυτής της Ιερωσύνης. Εντύπωση έκαμε τέλος η ανάπτυξη παραδειγμάτων μεγάλων ανδρών από τον χώρο της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης (Ιωνάς, Μωϋσής, Πέτρος, Ιούδας Ισκαριώτης), δια των οποίων εναργώς τεκμηρίωσε την εμπνευσμένη ομιλία του.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή για τον εύληπτο και με ωραίο τρόπο δοσμένο λόγο του, διηύθυνε την εκτενή συζήτηση, που επακολούθησε και κατέληξε στα εκ του θέματος συμπεράσματα. Έδωσε οδηγίες για την καλύτερη διεξαγωγή του εράνου της Αγάπης, προς όφελος των «αναγκεμένων» αδελφών μας μέσα από το πολυποίκιλο Φιλανθρωπικό έργο της Ι. Μητροπόλεως μας, χωρίς να παραλείψει να προτρέψει τους ιερείς να μετέχουν ένθερμα στις ποικίλες δραστηριότητες αυτής προς όφελος και στηριγμό των πιστών κατά τις δύσκολες ώρες που διέρχεται η χώρα μας, ευχόμενος δύναμη και στηριγμό παρά του Αγίου Θεού για την Τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων και τις πολλές Ποιμαντικές υποχρεώσεις, που επιβάλλεται να καλύψουν οι Εφημέριοι, κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ