Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 11:18

Ο Γέροντας Εφραίμ ομιλητής στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου του ομώνυμου Δήμου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, μίλησε χθες, Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου του Δήμου Αγίου Δημητρίου με θέμα “Η μυροβλυσία του Αγίου Δημητρίου, δείγμα τελείας αγιότητας”

Ο Γέροντας Εφραίμ αναφέρθηκε στην αγάπη του Αγίου για τον Κύριο και τόνισε πως “όταν ο άνθρωπος τηρεί τις εντολές του Θεού, έρχεται η θεία χάρις μέσα του και τότε ενεργοποιεί την διαδικασία της εσωτερικής καθαρότητος. Τότε συναισθάνεται την αμαρτωλότητά του και αρχίζει και κλαίει. Αυτό που οι Άγιοι Πατέρες, ονομάζουν χαροποιόν πένθος. Με την τήρηση των εντολών του Θεού, έρχεται η χάρις και μας δίνει το τρένο της μετανοίας και μας αυξάνει τον θείο πόθο.”

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι “ο σημερινός άνθρωπος, δυστυχώς, θεωρεί την αγιότητα κάτι το γραφικό, το κοροϊδευτικό, κάτι που δεν έχει σχέση μαζί μας. Είναι κάτι το μακρινό από τους ανθρώπους γιατί έχουν άλλες ιεραρχήσεις. Ο σημερινός άνθρωπος είναι ευπαθής στην αμαρτία και, ιδιαίτερα στην σαρκική αμαρτία. Έτσι χάνεται η εσωτερική καθαρότητα. Η μυροβλυσία του Αγίου Δημητρίου είναι αποτέλεσμα ιδιαίτερης εσωτερικής καθαρότητας. Γιατί αγάπησε τον Θεό με όλη του την καρδιά, την ψυχή και τη διάνοια.”

Ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου έκανε κάλεσμα στον κόσμο “να πάρουμε στα σοβαρά την υπόθεση της θείας χάριτος. Τότε ο άνθρωπος θα αποκτήσει τους καρπούς του Πνεύματος, κατά τον Απόστολο Παύλο, την αγάπη, την χαρά, την ειρήνη, τη μακροθυμία, την χρηστότητα, την αγαθοσύνη, την πίστις, την πρᾳότητα και την εγκράτεια. Αν αυτά τα έχουμε τότε θα αισθανθούμε πνευματική πληρότητα και ανάπαυση. Το Άγιο Όρος έχει την χαρά να αναδεικνύει ανθρώπους με έμπλεη τη θεία χάρη, και προσέφερε Αγίους όπως τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη και τον Άγιο Παϊσιο. Είναι οι προστάτες μας, τα καυχήματά μας και η δόξα μας.”

Έκλεισε λέγοντας πως “αν ο μοναχός δεν βλέπει και δεν αγαπά τον Θεό όπως την μητέρα του, τότε απέτυχε.”

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ – 2015”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ