Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 13:35

Ο Αρχιεπίσκοπος Φιλλανδίας Λέων φιλοξενούμενος στην Σουηδίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2019, o Αρχιεπίσκοπος Ελσινκίου και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία που ετελέσθη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, προσκεκλημένος του Mητροπολίτη Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα.

Ο κ. Λέων επισκέφθηκε την Στοκχόλμη, στα πλαίσια των εορτασμών των Αγίων της Καρελίας, που προηγήθηκαν το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, στη Φιλλανδική Ενορία του Αγίου Νικολάου Στοκχόλμης.

Η Θεία Λειτουργία ετελέσθη στην Ελληνική, Φινλανδική και Αγγλική, τους δε ύμνους έψαλε χορωδία υπό την καθοδήγηση του κ. Ευαγόρα Μακρίδη.

Στο τέλος της λατρευτικής συνάξεως, ο μητροπολίτης Κλεόπας τέλεσε το 10ετές μνημόσυνο του μακαριστού αρχιμανδρίτου κυρού Ευσεβίου Βίττη, ο οποίος υπήρξε ο θεμελιωτής του Ορθόδοξου μοναχισμού στη Σκανδιναυΐα. Ο Ποιμενάρχης εξήρε την προσωπικότητα του Γέροντος Ευσεβίου και την συμβολή του στην ιεραποστολή, τον μοναχισμό και την θεολογία.

Στο τέλος προσφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Λέοντα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την αμέριστη συμπαράστασή του προς την Μητρόπολη Σουηδίας και για τη συμμετοχή του στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Στοκχόλμη και του προσέφερε ως δώρο τη μελέτη του, στην αγγλική, για τη δράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής κυρού Ιακώβου ως Ιερατικώς Προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού Βοστώνης, υπό τον τίτλο “Dean James A. Coucouzes as a Model of Priesthood; the tenure of Archbishop Iakovos of N. & S. America at the Annunciation Cathedral of New England (1942-1954)”.

Στην αντιφώνησή του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Λέων αναφέρθηκε στην αγαστή σχέση και συνεργασία των δύο Ποιμεναρχών και προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Κλεόπα την πρόσφατη έκδοση του μικρού Ιερατικού, στη Σουηδική.

Ακολούθησε γεύμα στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Καθεδρικού Ναού, στο οποίο παρεκάθισαν ο Αρχιεπίσκοπος Λέων μετά της συνοδείας του.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και των κ.κ. Bengt Sverdberg και Κωνσταντίνου Πασχαλίδη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ