Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 12:47

Ο Αρχιεπίσκοπος στη Μητρόπολη Λαγκαδά – «Στον τόπο μας έχει εκλείψει το όραμα»

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, κορυφώνονται οι εόρτιες λατρευτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, θέλοντας να τιμήσει την Επέτειο της συμπληρώσεως 1037 ετών από της Ιδρύσεως της Επισκοπής Λητής και Ρεντίνης και 50 ετών από την επανίδρυση της Μητροπόλεως Λαγκαδά.

Το πρωί της 7ης Νοεμβρίου ε.έ., εις την κεντρική αίθουσα του πολυδυνάμου Πνευματικού Κέντρου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως «η Αγία Κυράννα» τελέσθηκε υπό του Μακαριωτάτου Αρχιπεισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο Αγιασμός της ενάρξεως του Προγράμματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Προγραμμάτων Σπουδών (εξ αποστάσεως), που υλοποιείτε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος».

Κατά την διάρκεια της Τελέσεως του Αγιασμού τον Μακαριώτατο πλαισίωναν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημος, Χαλκίδος κ.κ Χρυσόστομος, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωροπού κ.κ. Κύριλλος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων, Κίτρους, Πλαταμώνος και Κατερίνης κ.κ. Γεώργιος, Ελλασσώνος κ.κ. Χαρίτων, Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμων, Θερμών κ.κ. Δημήτριος, Σαλώνων κ.κ. Αντώνιος και Αμορίου κ.κ. Νικηφόρος, καθώς επίσης και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσιολ. Αρχίμ. Π. Συμεών Βολιώτης και ο Αρχιδιάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης.


Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, ως επικεφαλής των Αρχών του Τόπου, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και Σωμάτων Ασφαλείας, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Θεολογίας και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Σκαλτής και Κωνσταντίνος Χρήστου, εκπρόσωποι καθηγητές της Ακαδημαϊκής Κοινότητος του Α.Π.Θ., καθώς επίσης οι Κληρικοί της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και από άλλες Μητροπόλεις.

Μετά την Τέλεση του Αγιασμού, ανεγνώσθη υπό του προκοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Μιχαήλ Τρίτου, το Πατριαρχικό Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας κ. Χρήστος Οικονόμου, ανέφερε τους στόχους και τους σκοπούς της συνεργασίας της Διεθνούς Ακαδημίας «οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσιάζοντας το όλο πρόγραμμα σπουδών σε εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Φίλλιπος Πουγιούτας, απεύθυνε χαιρετισμό εκφράζοντας την χαρά και ικανοποίηση του για την συνεργασία αυτή, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχές του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τυλληρίας κ.κ. Νικηφόρου, ενώ επίσης χαιρετισμό απεύθυνε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Την έναρξη της επιστημονικής ημερίδος «Οικογένεια και φύλο: από την Αγία Γραφή στις σύγχρονες προκλήσεις», που ακολούθησε κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λαγκαδά για την τιμητική πρόσκληση να προστεί των εορτίων εκδηλώσεων, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής λέγοντας πως «στον τόπο μας έχει εκλείψει το όραμα. Μας έχει πιάσει ένα πνεύμα απαισιοδοξίας. Σε έναν κόσμο, όπου οι πνευματικές δεξαμενές είναι γεμάτες από ζείδωρο νερό συνεχίζουμε να διψάμε. Είτε γιατί δεν βρίσκουμε το δρόμο προς αυτές τις δεξαμενές, είτε γιατί δε θέλουμε» τονίζοντας πως τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν «μια μικρή απάντηση σε αυτές τις δυσκολίες που συναντάμε. Είναι μία απάντηση σε ανθρώπους που δεν έχουν προσανατολισμό», ως «ένας αγώνας ειρηνικός», από το χώρο των επιστημόνων και των πνευματικών ανθρώπων που πλαισιώνουν την Εκκλησία «για τη σωστή τοποθέτηση σε εκκλησιαστικά ζητήματα».

Μίλησε, επίσης, για την εποχή που ήταν Μητροπολίτης Θηβών και για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με το υπουργείο Πολιτισμού για τη Μονή του Οσίου Λουκά. Μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ότι είχε ορισθεί αυτός ο καθαρά πνευματικός χώρος να χρησιμοποιείται μόνο για πολιτιστικούς λόγους και διηγήθηκε ότι σε μία από τις συζητήσεις που είχαν με την τότε υπουργό πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη για να λυθεί αυτό το ζήτημα την ρώτησε πώς θα αισθανόταν αν ύστερα από την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου απαγόρευαν να «ανέβει» η Μήδεια και τότε η Μελίνα Μερκούρη αντιλήφθηκε την σημασία των γεγονότων. Σε αντίδραση μάλιστα των αρχαιολόγων η τότε υπ. Πολιτισμού είπε πως οι παπάδες και οι μοναχοί τρέχουν με τζετ, ενώ εσείς έχετε μείνει στους αραμπάδες.

Ανέφερε, επίσης, ότι στον δρόμο της Πολιτείας συνεχίζουν οι αραμπάδες και υπογράμμισε πως «τόσος λόγος γίνεται για το μάθημα των Θρησκευτικών. Θα μπορούσε η Εκκλησία να αναλάβει την Σχολή Δοκίμων ή την Σχολή Ικάρων;» διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος συμπληρώνοντας πώς ένας χώρος από την Αριστερά θα μπορούσε να έχει ευθύνη για τα εκκλησιαστικά θέματα;

Επεσήμανε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν εντάσεις και συμπλήρωσε πως η σημερινή εκδήλωση δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας σε αυτού του είδους τα προβλήματα και «είναι αλήθεια, το ζείδωρο νερό της Ορθοδοξίας μας, όσο και να το περιορίσουμε, έχει τη δύναμη των μεγάλων ρυακιών και βρίσκει διεξόδους από διάφορες πλευρές και διαφόρους χώρους» και προσέθεσε: «Η Εκκλησία και έχει το δρόμο της και δεν υπάρχει καμιά δύναμη που θα μπορέσει να την εμποδίσει, περνάει δυσκολίες, αλλά όμως θα ξαναβρεί το δρόμο που της χρειάζεται».

Στο πρώτο μέρος της ημερίδος, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την άρτια Προεδρεία του Ομότιμου Καθηγητή Θεολογίας κ. Ανέστη Κεσελόπουλου, πρώτος εισηγητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Αθανάσιος Παπαρνάκης, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα Άρσεν κα θήλυ εποίησεν αυτούς», εν συνεχεία η κα. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, ανέπτυξε το θέμα «Γάμος, το μυστήριο της αναδημιουργίας του ανθρώπου», ενώ τελευταίος εισηγητής ήταν ο κ. Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Αφυλία, ενοφυλία και διάκριση των φύλων στην πατερική παράδοση και στις χριστιανικές αιρέσεις».

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδος, Πρόεδρος της Συνεδρίας ήταν ο Προκοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. ενώ πρώτος εισηγητής ο κ. Θεόδωρος Γιάγκου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Το θέμα της Ομοφυλοφιλίας στην Κανονική Παράδοση», εν συνεχεία ο Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας κ. Σταύρος Μπαλογιάννης ανέπτυξε την εισήγησή του με θέμα «Μορφολογικές και λειτουργικές διαφορές στον εγκέφαλο άρρενος και θήλεως», ενώ τελευταία εισήγηση ήταν του κ. Τρύφωνα Τσομπάνη, Επίκουρου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Ο θεσμός και το μυστήριο του γάμου. Εικαστικές μαρτυρίες».

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος και απαντήθηκαν οι ερωτήσεις που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι σύνεδροι προς τους ομιλητές, καθώς επίσης και οι ανακοίνωση των πορισμάτων της Ημερίδος.

Κατά την διάρκεια του επισήμου γεύματος που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης προς τον Μακαριώτατο, ο οποίος τιμά με την παρουσία του τις εόρτιες εκδηλώσεις της Μητροπόλεως μας, ενώ παράλληλα του προσέφερε και αναμνηστικό, έναν τιμητικό τόμο αφιέρωμα στον μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά Σπυρίδων τον οποίο επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Στρατάκης καθώς επίσης και το τελευταίο πόνημα του, το οποίο φέρεις τίτλο « η Αναγνώριση των Αγίων στην Ανατολική και Δυτική Εκκλησία».

Κείμενο: Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά – Μάκης Αδαμόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ