Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 | 8:16

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τέλεσε το μνημόσυνο των γονέων του

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσοστομος τελεί κατ’έτος Μνημόσυνο των αειμνήστων γονέων του. Έτσι και εφέτος την Κυριακή 24 τ.μ. που συνέπεσε και με την ονομαστική εορτή της μητέρας του, προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας στην γενέτειρά του Τάλα Πάφου στον Ι. Ν. της του Χριστού Γεννήσεως, του οποίου είναι και κτήτωρ και ετέλεσε τα Ι. Μνημόσυνα.

Συλλειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, που εκήρυξε και τον Θ. Λόγον.

Η Θέκλα, είπε παίρνοντας αφορμή από την εορτή της Αγίας, καταγόταν από το Ικόνιο και οι γονείς της ήταν ειδωλολάτρες. Μεταστράφηκε στον χριστιανισμό χάρη στα κηρύγματα του ίδιου του Αποστόλου Παύλου, που τα έκανε στη γειτονική οικία του Ονησιφόρου. Είχε ήδη μνηστευθεί κάποιον ειδωλολάτρη ονόματι Θάμυρι. Όταν αυτός και η μητέρα της Θεοκλεία αντιλήφθηκαν ότι είχε γίνει χριστιανή, προσπάθησαν να τη μεταπείσουν. Όταν είδαν ότι αυτό ήταν ανώφελο, κατέδωσαν τον Απόστολο Παύλο στον ηγεμόνα Καστίλιο, ο οποίος τελικά αφού τον φυλάκισε, τον απέλασε.

Τότε, η Θέκλα εγκατέλειψε τον μνηστήρα της και ακολούθησε τον Παύλο στην Αντιόχεια της Πισιδίας. Πολλές φορές υπέστη μαρτύρια, αλλά η πίστη της την έσωσε. Από την Αντιόχεια μετέβη στα Μύρα της Λυκίας για να συναντήσει τον Απόστολο Παύλο και από εκεί στη Σελεύκεια, όπου κατέφυγε στο όρος Καλαμών. Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία ενενήντα ετών.

Η Αγία Θέκλα μας δίνει την αφορμή να μιλήσουμε για την θέση της γυναίκας στην Εκκλησία.

Υπάρχει η παρεξήγηση ότι η Εκκλησια υποτιμά τις γυναίκες. Αυτό είναι λάθος. “Ουκ ένι αρσεν ή θήλυ” ( Γαλάτ. γ, 28.) γράφει ο Απ. Παύλος. Οι γυναίκες είναι ίσες και ισότιμες με τους άνδρες, αλλά δεν είναι απολύτως όμοιες. Υπάρχει ισότητα, αλλά όχι πλήρης ομοιότητα. Διότι το κάθε φύλο έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χαρίσματα.

Δυστυχώς πολλές γυναίκες προδίδουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλου τους και μιμούνται τις κακές συνήθειες των ανδρών, νομίζοντας ότι έτσι θα γίνουν ίσες με τους άνδρες. Πολλοί, ακόμα, νομίζουν ότι η Εκκλησία θέλει να περιορίσει τις γυναίκες μέσα στο σπίτι. Αυτό είναι λάθος. Όταν μια γυναίκα έχει περίσσεια δυνατοτήτων, όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά και επιβάλλεται να τις αξιοποιεί στην κοινωνία και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Μπορεί να είναι επαγγελματίας,επιστήμων, καλλιτέχνις, πολιτικός.

Όμως δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η πιό τιμητική της αποστολή είναι να είναι μητέρα. Γιατί, όπως λέει ο ποιητής : “το χέρι, που κινεί το λίκνο, κυβερνά τον κόσμο . Βέβαια είναι ελεύθερη να αφοσιωθεί και σε άλλη ιερή αποστολή,όπως η Αγία Θέκλα.

Και ας μη ξεχνάμε ότι η Πρώτη μετά τον Χριστό, που τιμάμε, είναι μια γυναίκα η Παναγία, είπε καταλήγοντας ο Μητροπολιτης Κορωνείας.

Εν συνεχεία έλαβε χώρα το Μνημόσυνο και προσφέρθηκε καφές στους ειδικούς χώρους του Ναού, που διαθέτει, ειρήσθω εν παρόδω, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων,γραφεία,μουσείο, βιβλιοθήκη,κατοικία ιερέως κ.λ.π.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ