Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 | 12:42

Έκκληση για “πανεθνική συμφιλίωση” από την Εκκλησία της Ουκρανίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τρόπο «πανεθνικής συμφιλιώσεως» αναζητά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας που χαιρετίζει την συνεχιζόμενη ανακωχή με την ελπίδα πως «θα μετεξελιχθεί σε μόνιμη ειρήνη».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν οι Ουκρανοί ιεράρχες οι πιστοί θα πρέπει να αποφύγουν να εμπλέκονται σε αντιπαραθέσεις για λόγους θρησκείας. «Το κύριο όπλο μας στον πνευματικό αυτόν αγώνα είναι η πραγματική χριστιανική αγάπη προς τον πλησίον» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ι. Συνόδου της ουκρανικής Εκκλησίας.

Ωστόσο διαπιστώνεται πως σε ορισμένες περιοχές της χώρας «ορισμένες τοπικές αρχές προβαίνουν σε παραβιάσεις της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας, ενώ τα όργανα της τάξεως δεν σπεύδουν πάντοτε να προστατεύσουν τα νόμιμα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων, των κληρικών και των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Όπως μάλιστα επισημαίνουν «αυτό όχι μόνο εμποδίζει την άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος του ελευθέρως θρησκεύειν από τους πολίτες της Ουκρανίας, αλλά και προκαλεί την κοινωνική ένταση στο κράτος μας. Ταυτόχρονα όταν στο Ντονμπάς η ειρηνική διαδικασία προχωρεί με τεράστες δυσκολίες, εκ των πραγμάτων ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο αποσταθεροποιήσεως της κοινωνικής καταστάσεως σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν «η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας διατύπωσε την ανησυχία της για την «κατάσταση γύρω από την προπαρασκευή της Πανορθοδόξου Συνόδου». Αιτείται όσους έχουν σχέση με την προετοιμασία της «να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να κρατήσουν τους κανόνες, της παραδόσεις και τα έθιμα της Αγίας και Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οι οποίες αποτελεούν βάση της Πανορθοδόξου ενότητάς μας».

Επιπλέον, η Ιερά Σύνοδος έλαβε απόφαση σχετικά με τον εορτασμό το 2016 της χιλιετίας της παρουσίας των παλαιών Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ