Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:08

Οταν τα παιδιά τιμούν έναν παιδομάρτυρα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Οι τριήμεροι εορτασμοί για την μνήμη του Αγίου Παιδομάρτυρος Γαβριήλ ξεκίνησαν το Σάββατο της Διακαινισήμου με πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στο ναό της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.
Την Κυριακή του Θωμά την Α΄ Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος συμπαραστατούμενος από τους Αρχιμανδρίτες Σεραφείμ Δημητρίου και Χερουβείμ Μουστάκα, τον Ιερομόναχο Ευσέβιο Μεάντζια και του Διάκονο Ανδρόνικο Αγαλιανό.

Ο Επίσκοπος στην ομιλία του αναφέρθηκε στις μαρτυρίες της Ανάστασης του Χριστού, καταλήγοντας στο ότι και οι μάρτυρες όπως ο μόλις 6 ετών Άγιος Γαβριήλ που τιμάμε σήμερα είναι μια ακόμα μαρτυρία της Αναστάσεως.

Προ της απολύσεως έγινε κατά την Σλαβωνικό έθος παρακλητική δέηση προ του συληθέντος εικονίσματος του Αγίου Παιδομάρτυρος Γαβριήλ.

Σε όλους τους εκκλησιασθέντες διανεμήθηκε η βιογραφία του Αγίου σε φυλλάδιο που είχε εκδοθεί από την ενορία Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Μπιαλίστοκ, η νεολαία της οποίας είχε προσκομίσει ως αντίδωρο ευχαριστίας για την φιλοξενία της από την Εκκλησιαστική Κοινότητα της Αγίας Μαρίνης, το εικόνισμα με το περιεχόμενο εντός του και κλαπέν απόξεσμα εκ του ιερού λειψάνου του παιδομάρτυρος.

Στην Β΄Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Μεταξάς με τον πρεσβύτερο Βασίλειο Ταξιαρχιώτη τα παιδιά, περιέφεραν εντός του Παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου το Ιερό Εικόνισμα και από των βαθμίδων του Ιερού Βήματος οι κληρικοί ανέπεμψαν δεήσεις.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής 19/4 στις 18:00 θα γίνει Εορταστικός Εσπερινός και θα ακολουθήσει ομιλία του Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Μουλατσιώτη, Καθηγουμένου και Γέροντος των εν Τρικόρφω Δωρίδος Ιερών Μονών.

Τέλος το απόγευμα της εορτής 20/4 και ώρα 19:00 θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση εις τον Παιδομάρτυρα, ποιήμα και αυτή, όπως και η πλήρης ασματική ακολουθία, της Μοναχής Ισιδώρας, Ηγουμένης της Μονής Αγίου Ιεροθέου Μεγάρων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ