Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 14:29

Ομιλία του π. Παύλου Νζαλάμπι για την Ιεραποστολή στην Ουγκάντα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Για την Ιεραποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουγκάντα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι παρακολούθησαν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης (4/10) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολής «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» την ομιλία του π. Παύλου Νζαλάμπι Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Καμπάλας.

Ο π. Παύλος έχει φοιτήσει στη Ριζάρειο Σχολή και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατόρθωσε με θαυμάσια ελληνικά, να μεταφέρει το αίσθημα της πίστης που διακατέχει τους ορθοδόξους χριστιανούς της Ουγκάντα και εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει εκεί η Εκκλησία, καθώς η χώρα έχει βγεί από πολύχρονες εμφύλιες διαμάχες, συνέπεια των οποίων είναι η οικονομική της υστέρηση και υπανάπτυξη.

Μίλησε για την προσωπικη του κλήση στην ιερωσύνη το 2014, αλλά και την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος προκειμένου να βοηθήσει τον ασθενούντα τότε Μητροπολίτη κ. Ιωνά. Αργότερα , κατά την διάρκεια επίσκεψης του κ. Θεοδώρου στην Ουγκάντα του ανετέθησαν καθήκοντα Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητροπόλεως Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας.

«Η Ουγκάντα σε 10 χρόνια θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας -εἶναι το πρώτο αφρικανικό κράτος που έγινε ορθόδοξο.

Ως το έτος 1929, γνώριζαν την ορθόδοξο πίστη μόνο οι ελληνικές κοινότητες που υπήρχαν στην χώρα μας.»

«Η Ιεραποστολή στη Ουγκάντα, τόνισε ο π. Παύλος, συνέχεια μεγαλώνει. Στα 100 χρόνια της ζωής της, έχει 80 ιερείς από τους οποίους 16 είναι θεολόγοι, που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ και παλαιότερα στην Κωνσταντινούπολη. Οι 16 θεολόγοι επιτελούν ένα πολύ μεγάλο έργο στη Μητρόπολή μας. Ως τώρα έχει προσφέρει η Ουγκάντα στο Πατριαρχείο 5 Μητροπολίτες, τους αειμνήστους Χριστοφόρο Σπάρτα, Θεόδωρο Ναγκυάμα, και σήμερα τον κ. Ιωνά, τον κ. Ιερώνυμο και τον κ. Ιννοκέντιο.

Έχει 2 Γυναικεία Μοναστήρια (της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας και της Αγίας Αικατερίνης) και ένα ανδρικό αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή.

Λειτουργούν με ευθύνη της Ορθόδοξης Εκκλησίας 100 Σχολεία, (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) στα οποία φοιτούν δωρεάν κάθε έτος χιλιάδες παιδιά.

Στα υπόλοιπα Σχολεία της χώρας οι γονείς πληρώνουν δίδακτρα για την φοίτηση των παιδιών. Ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες που υπάρχουν, η Μητρόπολη θέλει να δημιουργήσει Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο, για να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους οι νέοι απόφοιτοι των Ορθοδόξων Λυκείων και να έχουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Εκτός αυτών στη πρωτεύουσα της Ουγκάντα Καμπάλα λειτουργεί Νοσοκομείο, ενώ στους στόχους της Μητροπόλεως είναι η ίδρυση και λειτουργία μικρών Νοσοκομείων σε άλλες πόλεις της χώρας, για την εξυπηρέτηση των ορθοδόξων πιστών.

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα των ορθοδόξων ενοριών είπε πως υπάρχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα. Αντίθετα με την Ρωμαιοκαθολική και Αγγλικανική Εκκλησία που έχουν οικονομική ευχέρεια, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι φτωχή και η Μητρόπολη δυσκολεύεται να συντηρήσει και να πληρώσει τους ιερείς της.

Οι μισθοί των ιερέων είναι 40 ευρώ το μήνα και πολλοί δυσκολεύονται να τελέσουν την Θεία Λειτουργία επειδή δεν μπορούν να αγοράσουν Νάμα, αφού κάθε φιάλη κοστίζει 20 ευρώ. Μια άλλη δυσκολία είναι ότι οι ιερείς δεν έχουν μεταφορικό μέσον για να μετακινηθούν στις εκκλησίες τις ενορίας τους που είναι σε μακρινή απόσταση.

«Η κατάσταση που επικρατεί, συνέχισε ο π. Παύλος μας αναγκάζει να αναζητήσουμε τρόπους αύξησης των εσόδων μας. Επειδή στην Ουγκάντα, όποιος έχει αγελάδες θεωρείται πλούσιος, σκεπτόμαστε να δημιουργήσουμε μία φάρμα μέ 30 αγελάδες αρχικά, αξιοποιώντας την δωρεά έκτασης 90 εκταρίων που έγινε πρόσφατα.

Βέβαια η κάθε μικρή αγελάδα κοστίζει 270 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες 450-600 ευρώ. Αναζητούμε λοιπόν τα χρήματα που θα μας βοηθήσουν να αγοράσουμε τις αγελάδες, που χειαζόμαστε για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε οικονομκή ευχέρεια.»
Ακόμη έκανε γνωστό ότι ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης που έγινε στην πόλη Βούμπα της Ουγκάντα με δαπάνες φίλου της Ιεραποστολής, μέσω του Συλλόγου «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» είναι έτοιμος.

Χρειάζεται μόνο εξοπλισμό με εικόνες, ιερά σκεύη και καθίσματα προκειμένου να εγκαινιασθεί.

Τέλος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο για την έκδηλη αγάπη του στο ιεραποστολικό έργο, τον Σύλλογο «Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ» που ενισχύει οικονομικά και όλους τους παρισταμένους που συμπαρίστανται στον αγώνα διαδόσεως της Ορθοδοξίας.

Πηγή: pelop.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ