Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 11:07

Ολοκληρώθηκε το διεθνές συνέδριο της εταιρείας Δικαίου Ανατολικών Εκκλησιών

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 22ο Συνέδριο της Society for the Law of the Eastern Churches, διεθνούς επιστημονικής εταιρείας με έδρα την Βιέννη, η οποία ιδρύθηκε το 1969 με ιδρυτικό μέλος τον νυν Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και απαρτίζεται από ειδικούς επιστήμονες, και ερευνητές του Κανονικού Δικαίου των κατ᾽ Ανατολάς Εκκλησιών. Η Εταιρεία δημοσιεύει τα πρακτικά των Συνεδρίων της, τα οποία πραγματοποιεί κάθε δύο έτη, στο διεθνούς κύρους περιοδικό Kanon.

Φέτος το Συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ο Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής και Πρόεδρος της Εταιρείας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος , Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, συνεργάστηκε αγαστά με τον Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρο Γιάγκου.

Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο “Διακονία” του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης μεταξύ 10-15 Σεπτεμβρίου 2015. Το θέμα του συνεδρίου “Οικονομία, Dispensatio and Aequitas in the life of the Church” αναπτύχθηκε με ειδικές εισηγήσεις επιστημόνων από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Την Ελλάδα εκπροσώπησαν με εισήγησή τους ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Γιάγκου, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, οι Επ. Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Μαγγιώρος, Δημήτριος Νικολακάκης και π. Χρυσόστολος Νάσσης. Το Συνέδριο λάμπρυναν με το κύρος τους ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών και διατελέσας επί σειρά ετών Πρόεδρος της Εταιρείας Καθηγητής Σπύρος Τρωιάνος και οι επιφανείς έλληνες καθηγητές ξένων Πανεπιστημίων, Καθηγητές Ηλίας Πατσαβός και Γρηγόριος Λαρεντζάκης, ενώ το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Μονάχου, εκπροσωπήθηκε επίσης απο τον έλληνα επιστημονικό συνεργάτη Δρ. Ανάργυρο Αναπλιώτη. Η ακαδημαϊκή κοινότητα των Καθολικών εκπροσωπήθηκε επίσης από υψηλού κύρους προσωπικότητες, όπως τον καρδινάλιο Φραντσέκσο Coccopalmerio, τον Επίσκοπο Γρατιανουπόλεως και Καθηγητή Δημήτριο (Σαλάχα), τους Καθηγητές P. Valdrin (Παρίσι-Ρώμη), Richard Potz (Βιέννη), H. Kaufold (Μόναχο), την Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Friburg (Ελβετία) Καθηγήτρια Astrin Kaptjin, κ.α. .

Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ.Γεώργιος,ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Σαλμάς, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.Ανθίμου, ο κ.Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Καθηγητής κ.Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικης και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Καθηγητής κ.Θεόδωρος Γιάγκου, ο Πρόεδρος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης π.Γρηγόριος Σταμκόπουλος και ο Πρόεδρος της Εταιρείας του Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ.Κύριλλος, ενώ διαβάστηκε και χαιρετισμός-μήνυμα της πρώην Υπουργού Βορείου Ελλάδος κ.Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά,η οποία είχε αποδεχθεί την πρόσκληση, αλλά λόγω της κυβερνητικής μεταβολής και της προεκλογικής περιόδου, δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί. Κατά την έναρξη των εργασιών παρέστη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.Ιωάννης και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ,Νικηφόρος. Εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομος.

Οι εμπεριστατωμένες και τεκμηριωμένες στις πηγές και στη διεθνή βιβλιογραφία εισηγήσεις των επιμέρους θεμάτων ανέδειξαν το Συνέδριο ως ένα από τα κορυφαία από πλευράς επιστημονικής στάθμης συνέδρια της Εταιρείας. Το γενικότερο συμπέρασμα για τον όρο Οικονομία, από πλευράς Ορθόδοξου Κανονικού Δικαίου, αφορά στην έλλειψη γενικού νομοθετικού ορισμού, μέχρι τουλάχιστον αυτός να δοθεί από μια Πανορθόδοξη Σύνοδο, αλλά και η εν γένει δυσκολία διατύπωσης ορισμού στη θεωρία, ένεκα της συνδέσεως της εκκλησιαστικής οικονομίας με το μυστήριο της Εκκλησίας.

Υπήρξαν σημαντικές συμβολές, όπως η άμβλυνση του διπολισμού μεταξύ ακρίβειας και οικονομίας μέσω της διδασκαλίας περί εκχύσεως των αγιοπνευματικών χαρισμάτων της δικαιοσύνης, της διάκρισης, της αγάπης στην ζωή της Εκκλησίας, καθώς επίσης και η αξιοποίηση της οικονομίας σε ερωτήματα οικουμενικού χαρακτήρα και στις διαχριστιανικές σχέσεις, στην εξατομίκευση των επιτιμίων και των εκκλησιαστικών ποινών, στην αντιμετώπιση του επείγοντος, στην προστασία του εκκλησιαστικού θεσμού τόσο από τη σχετικοκρατία όσο και την τυπολατρεία, στην επικοινωνία και ειρήνη μεταξύ των ορθόδοξων Εκκλησιών. Η νομοθετική ορολογία του Κωδίκων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας χρησιμοποιεί του όρους Dispensatio and Aequitas, οι οποίοι και εξειδικεύονται τόσο από τα νομοθετικά κείμενα, όσο και από τη θεωρία και τη νομολογία. Και οι δύο παραδόσεις συγκλίνουν ότι ο χαρακτήρας του δικαίου της Εκκλησίας είναι σωτηριολογικός και θεραπευτικός.

Στην τελική συνεδρία, με παρόντα τα πέντε από τα επτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο και Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου Καθηγητή Κύριλλο Κατερέλο, την Γενική Γραμματέα Επικ. Καθ. Ειρήνη Χριστινάκη, τον Ειδικό Γραμματέα Dr. David Heith State, και τα μέλη Prof. Εva Synek, Prof.Var. Koluthara, ο Πρόεδρος της Εταιρείας δέχθηκε θερμά συχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου, την φιλοξενία, και κυρίως το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εισηγήσεων, χάρις στην προσέλκυση σημαντικών προσωπικοτήτων και αξίων επιστημόνων. Ιδιαίτερες ευχαριστίες διατυπώθηκαν από μέλη των συνέδρων για τον περίπλου στο Άγιο Όρος που πραγματοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, για πολλούς από τους οποίους ήταν μοναδική εμπειρία. Τέλος, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας έγιναν προτάσεις αναφορικά με τον τόπο και το θέμα του επόμενου συνεδρίου. Την τελική απόφαση θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο εντός των επομένων μηνών σύμφωνα με το Καταστατικό της Εταιρείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ