Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 12:21

Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί στην Παναγούλα Μπανάτου στη Ζάκυνθο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιτυχία σημείωσε το φετινό Πανηγύρι της Παναγούλας Μπανάτου, όσον αφορά μάλιστα στη φάση του απογεύματος του Δεκαπενταύγουστου 2017, οπότε εψάλη η ζακυνθινή Παράκληση προς την Θεομήτορα, έγινε η καθιερωμένη λιτανεία του Επιταφίου και της σεπτής Εικόνας της Παναγούλας, ανά τις οδούς της κωμόπολης, υπό τη μουσική συνοδεία της Φιλαρμονικής της Δ.Ε. Αρτεμισίων.

Τον οικείο Εφημέριο, Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια – Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, πλαισίωσαν φιλαδέλφως συν-αδελφοί Ιερείς.

Στην επίσημη Λιτανεία της Παναγούλας έλαβε μέρος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Βουλευτής Ζακύνθου και γόνος του Μπανάτου κ. Σταύρος Κοντονής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Τσίπηρας, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Αρκαδίων κ. Ιωάννης Κόκλας, οι παράγοντες του Δήμου κ.κ. Μυλωνάς και Κοντονής, ο Πρόεδρος Μπανάτου και Εκκλησιαστικός Σύμβουλος κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης, στο τέλος της Λιτανείας και της Δέησης, ευχαρίστησε θερμά και ονομαστικά όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία του πατροπαράδοτου Πανηγυριού τση Παναγούλας, μεταξύ των οποίων τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Άκη Ζήβα, για την προσφορά του. Ειδική μνεία έκανε στην παραδοσιακή ευσέβεια της Οικογένειας του Υπουργού κ. Κοντονή, υπενθυμίζοντας ότι ο παππούς του, ο μακαριστός παπα-Μπάμπης Κοντονής ή Κουμπούρας υπήρξε δραστήριος Εφημέριος Μπανάτου, ο δε πατέρας του, ο αείμνηστος Δημοδιδάσκαλος Νικόλαος Κοντονής υπήρξε εκ των πρωτεργατών για την εκ βάθρων οικοδόμηση του σημερινού νεότερου Ναού της Παναγούλας Μπανάτου.

Ακολούθησε γλέντι, με παραδοσιακές μουσικές από τα Επτάνησα και την άλλη Ελλάδα από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα “Υακίνθη” του εκπαιδευτικού κ. Νίκου Αρβανιτάκη, αλλά και λαϊκό πρόγραμμα από την Ορχήστρα του κ. Δημήτρη Παπαδάτου.

Σημειωτέον ότι, κατά την διάρκεια των παραδοσιακών χορών, έφθασαν για να ευχηθούν στους πανηγυριώτες τόσον ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος Δ΄, όσο και ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς, οι οποίοι μάλιστα παρακάθισαν στο δείπνο.

Καθ’ όλη την διάρκεια του Πανηγυριού εκαίονταν περίτεχνα πυροτεχνήματα, τα οποία προκαλούσαν το ενδιαφέρον και τα χειροκροτήματα του λαού.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, πληθώρα προσκυνητών από την περιφέρεια, όπως και ομογενείς εκ περάτων, δημιούργησαν το αδιαχώρητο εντός του Ναού, ούτως ώστε συγκεντρώθηκαν πάμπολλοι στους ίσκιους των δέντρων της πλατείας. Όλοι απέθεταν σεβαστικά την προσευχή τους τόσο στην εφέστια και περίπυστη Εικόνα της Παναγούλας, όσο και στον Επιτάφιό Της.

Ο λειτουργός Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στο προσωπικό Πάσχα (:πέρασμα) της Θεοτόκου προς την όντως Ζωή πλάι στον Υιό Της, κάτι που προκαταγγέλλει και την δυνατότητα όλων ημών για Πάσχα προς Εκείνον!!!

Έψαλαν, κυρίως κατά το ζακύνθιο μουσικό ιδίωμα, τέρποντας τους πιστούς, οι Ιεροψάλτες του Ναού κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Ιωάννης Κλάδης, Ιωάννης Καραβάνης και οι Βοηθοί Ψάλτες κ.κ. Σπυρίδων Σαρατσένος, Σωτήριος Στραβοπόδης και Αντώνιος Κάνδηλας.

Στην αρμόδια ώρα οι πλείστοι των εκκλησιαζομένων προσήλθαν στο Άγιο Ποτήριο, κοινωνοί Σώματος και Αίματος Χριστού!

[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας / Νυχθημερόν]

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ