Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 6:51

Οι χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιώς

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε απόψε ο εσπερινός της Σταυροπροσκύνησης και εν συνεχεία οι Χαιρετισμοί του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς.

Τους Οίκους έψαλλαν ενώπιον του Τιμίου Σταυρού οι καλλίφωνοι ιερείς του ναού π. Χρήστος Χριστοδούλου, π. Ιωάννης Παναγιώτου και ο ιεροδιάκονος π. Φανούριος Κατσαρός. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας των χαιρετισμών οι πιστοί προσκύνησαν τεμάχιο του Τιμίου και Ζωοποιού Ξύλου καθώς και λείψανα του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, της Αγίας Ελένης Σινωπίτιδος, του Αγίου Ακύλα, του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού, του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Παρθενίου, της Αγίας Μαρκέλλας, των Σαβαϊτών μαρτύρων και του Αγίου Χαραλάμπους που επίσης φυλάσσονται στον ναό.

Ακολούθησε ομιλία από τον π. Ανανία Κουστένη, με θέμα “τα πρωτεία στον Σταυρό”, μια φράση που χρησιμοποίησε ο Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, όταν άρχισε την Επανάσταση. Όπως ανέφερε, “πήρε δύο κλαδιά δένδρου και τα έκανε Σταυρό. Τον ύψωσε και φώναξε σε όλους: Τα πρωτεία στον Σταυρό και δόξα στους σταυρωμένους όλων των αιώνων».

Ο χαρισματικός ιεροκήρυκας χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “η αγία μας Εκκλησία μας παρουσιάζει τον θησαυρό της, τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, για να πάρουμε δύναμη και να εμψυχωθούμε, καθώς προχωρούμε στην έρημο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής”.

Αναφέρθηκε στον Μέγα Κωνσταντίνο χαρακτηρίζοντας τον “γενάρχη της Ρωμιοσύνης”. “Με το έργο που έκανε μπήκαν όλα τα έθνη στην Εκκλησία του Χριστού, αυτό που λέμε Ρωμιοσύνη, καθώς όλα τα έθνη ενώθηκαν με το αίμα του Χριστού”, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως όλη αυτή η αναταραχή με τους πρόσφυγες γίνεται σκόπιμα, για να χτυπήσουν τους Ορθόδοξους. “Ο Σταυρός του ενοχλεί. Ακόμα και τα δέματα με το φαγητό που τους πηγαίνει ο Ερυθρός Σταυρός, οι μουσουλμάνοι δεν το δέχονται επειδή τους ενοχλεί ο Τίμιος και Ζωοποιός Σταυρός. Δεν αντέχουν”.

Έκλεισε λέγοντας “ο Τίμιος Σταυρός είναι το τρόπαιο της νίκης. O Σταυρός είναι το σήμαντρό μας, η σημαία μας. Αυτό που μας σημαδεύει ότι ανήκουμε στον Χριστό. Ο Χριστιανισμός δεν κάνει προσηλυτισμό, κάνει κάλεσμα. “Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν” θα πει αύριο το Ευαγγέλιο. Ποιον εαυτό; Τον παλαιό άνθρωπο που αρνήθηκε τον Θεό. Με τον Σταυρό αρνούμαστε το εγώ και ακολουθεί τον Χριστό που θεράπευσε το εγώ και την φιλαυτία”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ