Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:36

Οι Μονές Βλατάδων και Αγίας Αναστασίας Χαλκιδικής έγιναν… και Πάσης Ελλάδος με απόφαση του ΣτΕ

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τα “πάνω κάτω” στις δικαιοδοσίες της Εκκλησίας της Ελλάδος απέναντι στους ναούς άλλων Εκκλησιών και ειδικά του Οικουμενικού Πατριαρχείου φέρνει η απόφαση του Δ΄Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης κατά της σφράγισης του ιερού ναού αγίου Γεωργίου στο Άλσος Προμπονά, που είχε καταθέσει του Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά της σχετικής απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Σύμφωνα με την απόφαση, το ΣτΕ αν και δεν μπαίνει στο ιδιοκτησιακό του ναού, θέμα το οποίο καλούνται να λύσουν τα Αστικά Δικαστήρια, αποφάσισε πως οι Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έχουν αρμοδιότητα να σφραγίσουν ή να υπαγάγουν στην πλησιέστερη ενορία, ναούς άλλων ομοδόξων ενοριών που λειτουργούν χωρίς την αναγκαία άδεια εντός της εδαφικής τους περιφέρειας

Επιπρόσθετα, οι Σύμβουλοι του ΣτΕ που δικαίωσαν το Πατριαρχείο με ψήφους 3 προς 2, αποφάσισαν πως οι Σταυροπηγιακές Μονές Βλατάδων και Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας, δεν υποχρεούνται σε κανέναν έλεγχο από τους μητροπολίτες ή την Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στη βάση αυτή τόσο τα ήδη υπάρχοντα μετόχια τους όσο και αυτά που ενδεχομένως αποφασίσουν να ιδρύσουν στο μέλλον εντός της επικράτειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο από την Ελλαδική Εκκλησία.

Ουσιαστικά δηλαδή, το ΣτΕ επέκτεινε τα προνόμια των Μονών τα οποία αναγνωρίζονται και στον ΚΧ της Εκκλησίας της Ελλάδος, και στα μετόχια τους ανεξάρτητα εαν ιδρύθηκαν πριν ή μετά το 1977.

Μέχρι πρόσφατα για να ιδρυθούν νέα Μετόχια ήταν απαραίτητη η συναίνεση του οικείου μητροπολίτη.

ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΧΤΙΖΕΙ

Ακόμη, οι Σύμβουλοι περιορίζουν τις αρμοδιότητες των μητροπολιτών επί των ναών μόνο σε αυτούς που ανήκουν στο κλίμα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν θα μπορούν να ζητήσουν σφράγιση ναών οι οποίοι δεν ανήκουν στην ΕτΕ αφού κατά το σκεπτικό οτιδήποτε είναι εκτός κλίματος της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν εμπίπτει στον Κανονισμό της περί ιερών ναών και ενοριών γιατι αυτος κατα την ερμηνεια του ΣτΕ αφορα μονο ναους της δικης της πνευματικης – εκκλησιαστικης δικαιοδοσιας.

Βέβαια για να ιδρυθεί ναός άλλου εκκλησιαστικού κλίματος χρειάζεται η άδεια των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών. Όμως πουθενά δεν προβλέπεται τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να το πράξει παράνομα, αφού την αρμοδιότητα σφράγισης ή υπαγωγής του Ναού στην πλησιέστερη Ενορία ασκούσε η τοπική Μητρόπολη κατά τον Κανονισμό 8/1979 περί ιερών ναών και ενοριών πράγμα που το ΣτΕ πλέον θεωρεί ότι είναι εκτός πεδίου εφαρμογής του Κανονισμού.

Πρακτικά πάντως, από σήμερα ο ναός μπορεί να αποσφραγιστεί και να λειτουργήσει ως μετόχιο της Μονής Βλατάδων. Ωστόσο το 2019 είναι προγραμματισμένη η πρώτη δίκη για το ιδιοκτησιακό του ακινήτου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ