Σάββατο 20 Απριλίου 2024 | 16:57

“Οι Ευαγγελιστές καταστρέφουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιοχείας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

“Οι Ευαγγελιστές Χριστιανοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από άλλες περιοχές του κόσμου καταστρέφουν την ιστορική Εκκλησία της Αντιόχεια, προσφέροντας σε φτωχούς και εμπερίστατους, οικονομική βοήθεια και συνδρομή σε ορθόδοξους χριστιανούς, αν «αλλάξουν» και αρχίσουν τη λατρεία σε ευαγγελικές εκκλησίες“, υποστήριξε ο σύριος ιερέας Αλέξιος Τσεχάντε.

Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Τσεχάντε, που είναι γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Τμήματος Οικουμενικών Σχέσεων και Ανάπτυξης της Αντιόχειας, ταξίδεψε από την Δαμασκό, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για να λάβει μέρος στην πρώτη φορά Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής για την Υπεράσπιση των διωκόμενων Χριστιανών που φιλοξενείται από τον Ευαγγελιστικό Σύνδεσμο του Billy Graham στο Mayflower Hotel.

Ο π. Αλέξιος μίλησε στην Christian Post για την κατάσταση στη Συρία και τις επιπτώσεις που οι Χριστιανοί στη Δύση αντιμετωπίζουν όταν πρόκειται για την υποβοήθηση της μειοψηφίας χριστιανικό πληθυσμό της χώρας εμφύλιο πόλεμο που μαστίζονται του.

«Για εμάς δεν υπάρχει καμία άμεση βοήθεια από την αμερικανική εκκλησία . Ίσως, η ενίσχυση πήγε στους αδελφούς μας στην Προτεσταντική Εκκλησία ή την Εκκλησία των Βαπτιστών ή σε εκκλησία με άλλες ονομασίες που υπάρχουν εκεί. Αλλά εμείς δεν λάβαμε καμία βοήθεια από την Εκκλησία της Αμερικής» εξήγησε.

Καθώς πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι ο χριστιανισμός στην περιοχή μπορεί μια μέρα να εξαφανιστεί, ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος είπε ότι αντί να βοηθά την αρχαία Εκκλησία Αντιόχεια και τους πιστούς της να επιβιώσουν και να διατηρήσουν χριστιανικές παραδόσεις 2.000 ετών ζωντανές, ορισμένοι Ευαγγελιστές από τη Δύση και πλουσιότερες περιοχές της Μέσης Ανατολής κάνουν «το αντίθετο» και έρχονται στη Συρία να «κλέψει τους πιστούς μας.»

«Δίνοντάς τους κάποια χρήματα και τους λένε « Ελάτε στην εκκλησία μας. Θα σας δώσουμε χρήματα ή θα σας αφήσουμε να περάσετε στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ,» είπε . «Αυτός δεν είναι ωραίος τρόπος, ειδικά σε αυτή την κρίση, να έρχονται και να καταστρέφουν το έργο της εκκλησίας, η οποία είναι για περισσότερα από 2.000 χρόνια στην περιοχή. Τώρα, [η Συρία] είναι ένας χώρος όπου οποιοσδήποτε έρχεται εκεί και κάνει ότι θέλει, λόγω της οικονομικής κατάστασης και της έλλειψης εισοδήματος. Πραγματικά υποφέρουμε λόγω της συμπεριφοράς ορισμένων κληρικών από ευαγγελικές εκκλησίες και ομάδες.»

Στον π. Αλέξιο ζητήθηκε να διευκρινίσει αν είναι χριστιανοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και απ’ όλο τον κόσμο που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα, βοήθεια και συνδρομή για να πιέσει τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ενταχθούν ευαγγελικές εκκλησίες. Εξήγησε ότι πολλές από τις απόπειρες για να πάρουν τους Ορθοδόξους Χριστιανούς και να «αλλάξουν», υποστηρίζονται ουσιαστικά από ευαγγελικές ομάδες στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη. Ωστόσο, είπε ότι η προσπάθεια σε μεγάλο βαθμό διεξάγεται και από ιερείς από το Λίβανο ή τη Συρία.

«Πηγαίνουν σε κάποιες φτωχές οικογένειες, να τους πείσουν να έρθουν στην εκκλησία τους. Η εκκλησία τους είναι ένα σπίτι ή κάτι άλλο επειδή δεν έχουν την παράδοση και είναι εύκολο να λάβει κάποια χρήματα, κάποια βοήθεια», συνέχισε. «Όταν πας σε κάποιον και του λες, “πιστεύω στον Ιησού Χριστό, πιστεύεις στον Ιησού Χριστό, τότε έλα στην εκκλησία μου” οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, θα πάνε εκεί για να λάβουν κάποια οικονομική βοήθεια.»

«Για παράδειγμα, θα τους πουν « Ελάτε στην εκκλησία μου, και τότε θα λάβετε βοήθεια,» συνέχισε.

Καθώς η Συρία κλυδωνίζεται από εμφύλιες συγκρούσεις από το 2011 και έχει επίσης να αντιμετωπίσει την ραγδαία άνοδο της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους εναντίον των χριστιανών κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών και πλέον ετών, ο π. Αλέξιος ρωτήθηκε εάν οι ευαγγελιστές απαιτούν σαν προϋπόθεση να υποφέρουν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί για να βρεθούν ευαγγελικές εκκλησίες, προκειμένου να λάβουν την προσφερόμενη βοήθεια.

«Κυρίως,» ο ιερέας απάντησε, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει «πολύ συχνά» και κυμαίνεται από «περιοχή σε περιοχή.»

Επίσης τόνισε ότι αυτό που οι ευαγγελιστές κάνουν στη Συρία πραγματικά συντελεί στην καταστροφή της Εκκλησίας της Αντιοχείας.

«Για παράδειγμα, έχουμε ένα ορθόδοξο χωριό, η Μαρντέ με 23.000 Ορθοδόξους πιστούς και τώρα έχουμε κάποιους ευαγγελιστές χριστιανοί που εργάζονται εκεί και αφήνουμε τους ανθρώπους να έρθουν να τους πλησιάσουν», πρόσθεσε.
«Νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο με έναν τρόπο που δεν έχουμε, ή ακόμα και με τις παραδόσεις που στη Συρία είναι πολύ ισχυρό.»

Ο π. Αλέξιος πιστεύει πως ό,τι κάνουν οι Ευαγγελιστές για να προσυλητίσουν τον Ορθόδοξο πληθυσμό της Συρίας, ισοδυναμεί με «διωγμό των Χριστιανών».

«Αν διώκομαι από κάποιον έξω από την χριστιανική οικογένεια, μπορώ να καταλάβω. Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ότι ένας άλλος Χριστιανός με καταδιώκει με άλλο τρόπο», βεβαίωσε.

Ο π. Αλέξιος εξήγησε ότι οι συμμετέχοντες της συνόδου κορυφής από άλλα χριστιανικά δόγματα,εν θα βρίσκονταν εδώ αν δεν συμμετείχε και Εκκλησία της Αντιόχειας.

«Σήμερα, μίλησα με κάποιους και τους είπα:“Ο καθένας έχει το δικό του εκκλησίασμα από την Εκκλησία της Αντιοχείας”. Ξέρετε γιατί Επειδή η Εκκλησία της Αντιοχείας ήταν η πρώτη εκκλησία σε όλο τον κόσμο ιδρύθηκε από τους πολυθεϊστές – Πράξεις 11: 20-21 «, είπε.

«Ο Χριστιανισμός βγήκε και εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο από την Αντιόχεια. Ο Παύλος κήρυξε στην Αντιόχεια. Η Εκκλησία της Αντιόχειας Είναι η μητέρα εκκλησία της κοινότητά σας.»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ