Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 16:04

Οι διαφορές της σημερινής Συνάξεως με την τελευταία του 2008

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Η πρώτη Σύναξη Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Φανάρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας του 1992, ακολούθησαν η Σύναξη της Πάτμου το 1995 και των Ιεροσολύμων το 2000 ενώ την ίδια χρονιά έγινε και στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των εορτασμών του Ιωβηλαίου για τα 2000 χρόνια από την Γέννηση του Ιησού. Η τελευταία Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων ήταν τον Οκτώβριο του 2008.

Τον Οκτώβριο του 2008 ήταν η τελευταία Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Φανάρι. Ο φωτογραφικός φακός είχε αποτυπώσει και τότε τις στιγμές από την συνεδρίαση στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου αλλά και το συλλείτουργο που επισφράγισε την Σύναξη στον ίδιο ναό.

Ένα σημαντικό μέρος των προσώπων που είχαν συμμετάσχει τότε έχει αλλάξει. Πατριάρχης Μόσχας τότε ήταν ο Αλέξιος και εκ των συνοδών του σε εκείνη την Σύναξη ήταν ο νυν Πατριάρχης κ. Κύριλλος.

Παρών ήταν και ο τότε Αντιοχείας Ιγνάτιος σε αντίθεση με την σημερινή εκπροσώπηση του Πατριαρχείου από τρεις αρχιερείς υπό τον Βόστρων κ. Σάββα. Ο νυν Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης δεν παρίσταται επικαλούμενος λόγους υγείας. Το εκκλησιαστικό παρασκήνιο κάνει λόγο για «διπλωματική ασθένεια προτάσσοντας ως πραγματική αιτία την κόντρα με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την υπόθεση του Κατάρ.

Τον τότε Πατριάρχη Αντιοχείας συνόδευε και ο σήμερα αγνοούμενος μητροπολίτης Χαλεπίου κ. Παύλος.

Στη Σύναξη του 2008 είχε συμμετάσχει και ο παραιτηθείς σήμερα Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος. Σε αυτήν την Σύναξη, η Εκκλησία αυτή δεν εκπροσωπείται καθόλου εξαιτίας της προβληματικής που έχει αναπτυχθεί γύρω από την αναγνώριση του διαδόχου του, Αρχιεπισκόπου κ. Ράστισλαβ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη Σύναξη του 2008 οι Εκκλησίες, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας και Πολωνίας είχαν αποστείλει μητροπολίτες εκπροσώπους. Σήμερα όλες οι παραπάνω Εκκλησίες παρίστανται δια των Προκαθημένων τους κάτι το οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία.

Ουσιαστικά δηλαδή εκτός του Πατριάρχη Αντιοχείας και της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας, όλες οι υπόλοιπες Εκκλησίες εκπροσωπούνται σε ανώτατο επίπεδο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ