Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 13:06

Οι «άκτιστες ενέργειες» του Θεού από τον Κορωνείας κ. Παντελεήμονα

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Για τις «άκτιστες ενέργειες» του Θεού μίλησε ο δεινός ιεροκήρυκας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι όπου χοροστάτησε στον κατανυκτικό Εσπερινό, ο κ. Παντελεήμων μίλησε τους πιστούς τόσο για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, όσο και για την «ησυχαστική έριδα» η οποία είχε αναπτυχθεί στο Άγιον Όρος.

Εκεί διάφοροι μοναχοί υποστήριζαν ότι με την εντατική – καρδιακή – προσευχή ελάμβαναν πείρα ενός θείου φωτός. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις και ο Άγιος Γρηγόριος ανάλαβε την υπεράσπιση των μοναχών.

Υποστήριξε ότι, όπως ο ήλιος εκπέμπει τις ακτίνες του, που μας φωτίζουν και μας θερμαίνουν, έτσι και ο Θεός εκπέμπει τις «άκτιστες» ενέργειές Του στους ανθρώπους. Μια συνέπεια των ενεργειών αυτών είναι και το «άκτιστο φως» των Μοναχών. Την ουσία του Θεού δεν μπορούμε ούτε να την κατανοήσουμε, ούτε να την περιγράψουμε, ούτε να μετάσχουμε σ’ αυτήν. Όμως μπορούμε να μετέχουμε στις «άκτιστες ενέργειες» του Θεού, είπε στους πιστούς ο κ. Παντελεήμων. ( βλ. Μητροπολίτου Κορωνείας Ψήγματα σελ.25 κ.εξ.).

«Άλλωστε σ’ αυτές στηρίζονται και τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Γιατί, τι άλλο είναι η Χάρη του Αγίου Πνεύματος, που μας παρέχεται με τα Ι. Μυστήρια, παρά οι άκτιστες ενέργειες του Θεού, που οικειοποιούμεθα με την ενσωμάτωσή μας στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία;».

Συμπερασματικά συνάγεται, κατέληξε ο μητροπολίτης Κορωνείας, ότι η αγιότητα, που είναι ο σκοπός της ζωής μας, δεν είναι αποτέλεσμα απλώς δικών μας προσπαθειών, για ηθική πρόοδο.

Είναι δώρο της Χάριτος του Θεού, δηλαδή μετοχής μας στις «άκτιστες ενέργειες» του Θεού, που σαν θρυαλλίδα μεταδίδουν την φλόγα του Αγίου Πνεύματος στα κάρβουνα των προσπαθειών μας και λαμπαδιάζει η φωτιά της αγιότητας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ