Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 3:38

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Η Αυτοκεφαλία που περιμένατε επί σειρά ετών είναι δικαίωμά σας”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου Την ελπίδα ότι η Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, που βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην ολοκλήρωσή της, θα οδηγησει τον ουκρανικό λαό και τους εκεί Ορθόδοξους πιστούς στην περαιτέρω ενότητα που στερήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ποροσένκο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Ουκρανός Πρόεδρος, κατά τη συνάντησή τους, υπέγραψαν διμερή συμφωνία συντονισμού και συνεργασίας μετάξυ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ουκρανίας, η οποία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος, “θα επισπεύσει την έκδοση Τόμου αναγνωρίσεως Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησίας της Ουκρανίας. Αυτή η Αυτοκεφαλία που περιμένατε ενθέρμως επί σειρά ετών είναι δικαίωμά σας”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι “είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά τους ιερούς κανόνες να δίνει αυτή την κατάσταση της Αυτοκεφαλίας όταν κρίνει σκόπιμο και όταν οι συνθήκες έχουν ωριμάσει”, αναφέροντας παλαιότερες περιπτώσεις της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων που έλαβαν την Αυτοκεφαλία από την Μητέρα Εκκλησία.

https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/444509719411313/

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “η καινούρια Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Ουκρανίας θα συσπειρώσει σχεδόν όλους τους πιστούς της και θα ενταχθεί στην οικογένεια των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και θα εργαζόμαστε για το καλό των πιστών μας”.

O κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ποροσένκο για την επίσκεψη καθώς και για την παραχώρηση του ναού του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο για να είναι εκεί “η μόμινη παρουσία της Μητρός Εκκλησίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας” και ευχήθηκε να μπορέσει να επισκεφθεί στο εγγύς μέλλον την Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα την οποία περιμέναν από την πρώτη στιγμή της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

“Οι Ουκρανοί ήθελαν και προσεύχονταν για να έχουν μια ενιαία, τοπική, αυτοκέφαλη Εκκλησία. Μετά το Πάσχα βρεθήκαμε σε αυτά τα γραφεία Παναγιώτατε και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε για την χορήγηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Εκκλησία. Προσωπικά εγώ και και η Βουλή κάναμε πολλά για να έχει ο ουκρανικός λαός το Αυτοκέφαλο”.

Ο κ. Ποροσένκο χαρακτήρισε σοφή την απόφαση της χορήγησης αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ τόνισε ότι μόλις χορηγηθεί ο Τόμος Αυτοκεφαλίας, θα σταματήσουν οι αιρέσεις, οι εντάσεις και θα κυριαρχήσει πάλι η ειρήνη στην Ουκρανία.

https://www.facebook.com/ecumenicalpatriarchate/videos/2328793637190828/

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ