Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 7:35

Ξεκίνησαν οι “Διάλογοι Γονέων” στη μητρόπολη Λευκάδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015 άρχισαν για Πέμπτη συνεχή χρονιά οι «Διάλογοι Γονέων», μια ευκαιρία επικοινωνίας και συμπροβληματισμού που η τοπική μας Εκκλησία δημιούργησε για να συμπαρασταθεί στο όμορφο, αλλά απαιτητικό έργο των νέων γονιών.

Στο νησί μας βρέθηκε, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας π. Θεοφίλου, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Δρ. Θεολογίας – φιλόλογος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Υπεύθυνος Νεότητας της Ι. Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων.

Διαθέτοντας πλούσια εμπειρία ο π. Θεμιστοκλής, με την τριπλή του ιδιότητα του γονέα, του ποιμένα και του μάχιμου εκπαιδευτικού, κατέθεσε λόγο υπεύθυνο και αληθινό στους ουκ ολίγους γονείς που παρακολούθησαν τις ομιλίες του το πρωί της Κυριακής στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικής και το απόγευμα της ίδιας μέρα στην πόλη της Λευκάδας, στο χώρο πολλαπλών δραστηριοτήτων της Ι. Μητροπόλεώς μας «Καταφυγή».

Το θέμα που εισηγήθηκε ήταν: «Οικογένεια και διαφυλικές σχέσεις: Από το σώμα στη συντροφικότητα». Υπογράμμισε ότι η οικογένεια είναι το βασικό πλαίσιο για τη διαφυλική αγωγή των παιδιών, τα οποία παρατηρούν προσεκτικά τις σχέσεις των γονέων – συζύγων με διάθεση είτε να τις μιμηθούν είτε να τις απορρίψουν στην προσωπική τους πορεία.

Σημείωσε ότι πρώτος σκοπός του γάμου δεν είναι η τεκνογονία, αλλά η αμοιβαία βοήθεια και ο αλληλοστηριγμός του άντρα και της γυναίκας στο ταξίδι της ζωής. Τόνισε την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό στην ξεχωριστή αξία των προσώπων ως υπόβαθρο της συζυγίας, χωρίς υποτιμήσεις, και ότι μόνο με την προϋπόθεση αυτή η σχέση των δύο συζύγων έχει προοπτική ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή την παρουσία των παιδιών στην οικογενειακή εστία.

Επεσήμανε, τέλος, την ιερότητα του ερωτικού στοιχείου και την ανάγκη να κατανοηθεί ως Θεία ευλογία η συνάφεια όχι μόνο των ψυχών, αλλά και των σωμάτων για το ζευγάρι, ώστε να λειτουργεί ομαλά και να έχει προοπτική η έγγαμη σχέση, τα δε παιδιά να δέχονται από την οικογένεια, φυσιολογικά και αβίαστα, διαφυλική αγωγή καθ’ όλα υγιή. Και στις δύο συναντήσεις ο διάλογος που ακολούθησε ανέδειξε πολλές επιμέρους πτυχές του θέματος.

Η πρωινή ομιλία – συζήτηση στη νότια Λευκάδα καθιερώνεται από φέτος και για όλες τις επόμενες συναντήσεις, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου Βασιλικής. Μάλιστα, το Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας θα διοργανώνει «Κατηχητικό Παιχνίδι» για τα παιδιά της περιοχής κάθε δεύτερη Κυριακή.

Παράλληλα, στο προαύλιο του Σχολείου τα παιδιά απασχολήθηκαν με τα παιχνίδια στίβου “Kids’ Athletics” που διοργάνωσε ο Γυμναστικός Σύλλογος Λευκάδας, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε.

Αντίστοιχα, δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά υπήρξε και στο ισόγειο της «Καταφυγής», όπως κάθε φορά, προκειμένου οι γονείς να συμμετέχουν απερίσπαστοι στο διάλογο.

Η επόμενη συνάντηση των «Διαλόγων Γονέων» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015, με ομιλήτρια την κυρία Βασιλική Κατωπόδη, ψυχολόγο – επιστημονικώς υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Ν. Λευκάδας «Δίαυλος» και θέμα: «Μιλώντας για το συναίσθημα της Αγάπης».

Πληροφορίες:
Κέντρο Νεότητας Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης – οδ. Αναπαύσεως 4 – 311 00 Λευκάδα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 26450 22415 (εσωτ.: 21 – 23)
Ε-mail: neotita_lefkas@yahoo.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ