Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 16:49

Ν. Κρήνης: “Δεν θα σύρουμε τον χορό του Ζαλόγγου με την δική μας βούληση”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Σπύρος Παπαγεωργίου “Το τάξιμο της Κυβέρνησης για μια επιδότητηση προς τους ιερείς θα παραμείνει τάξιμο και μετά από λίγο καιρό πιστεύω ότι θα καταργηθεί. Η γεύση που μου αφήνει αυτή η συμφωνία είναι ότι  υπάρχει μια τάση του Κράτους να θέσει την Εκκλησία στο περιθώριο”.

Για το σχέδιο συμφωνίας μεταξυ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού καθώς και το μέλλον των ιερέων μίλησε ο Μητροπολίτης Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς Ιουστίνος,  καλεσμένος στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” και τον Γιώργο Παπαδάκη.

Ο βορειοελλαδίτης Ιεράρχης αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις μίλησε για μια συμφωνία που…μπάζει απο παντού. “Ήρθε άκομψα ένα σχέδιο συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας που μας έφερε μπροστά σε αμηχανία και σε έκπληξη καθώς δεν γνωρίζαμε αυτά που συζητήθηκαν ματαξύ τους. Ο χρόνος και  ο τρόπος που ανακοινώθηκε καθώς και το περιεχόμενο της συμφωνίας μπάζουν από παντού. Αυτή είναι άποψη που χαρακτηρίζεται από την πλειονότητα της Ιεραρχίας”.

Ο Μητροπολίτης Ιουστίνος τόνισε πως “πολύ δικαιολογημένα αντέδρασε ο εφημεριακός κλήρος καθώς έτσι όπως μας ήρθε η συμφωνία δεν ήρθε σαν σχέδιο συμφωνίας. Θυμηθείτε τις θέσεις του Πρωθυπουργού ό οποίος ακόμα και μετά τις επεξηματικές θέσεις του Αρχιεπισκόπου επέμενε να λέει ότι είναι μια τετελεσμένη συμφωνία και άρχισε να μας φέρνει αντιμέτωπους με τον ελληνικό λαό τάζοντας θέσεις εργασίας που θα προέλθουν από τους 10000 ιερείς, που με μια υπογραφή θα απολυθούν ουσιαστικά. Σε ποιο κράτος συμβαίνουν αυτά τα πράγματα;”

Σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη αν αυτή ήταν μια προσωπική συμφωνία μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού, που αφορά μόνο την μονιμότητα των ιερέων ή κρύβει κάτι άλλο πιο ανησυχητικό ο κ. Ιουστίνος απαντησε . “Στο τσουκάλι έχουν μπει πάρα πολλά θέματα και κυρίως το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Εγώ ξέρω να μιλώ την εκκλησιαστική γλώσσα που είναι η γλώωσα της αλήθειας. Σε αυτό το τσουκάλι για να μαγειρευτεί όπως θέλουν οι πολιτικοί,  θα παίξουν πολλά χαρτιά για να θολώσουν τα τοπία και να στρέψουν την κοινή γνώμη εκεί που θέλουν. Εμείς δεν ακολουθούμε καμία πολιτική, ακολουθούμε μόνο το Ευαγγέλιο. Με αυτούς πορευόμαστε . Αν αυτά που προτείνουν οι πολιτικοί είναι σύμφωνα με την αρχιερατική μας συνειδηση τα στηρίζουμε και τα ακολουθούμε. Εάν δεν είναι σύμφωνα, τότε αντιδρούμε, είναι απλά τα πράγματα”.

Μίλησε επίσης για εργασιακό πραξικόπημα που πρέπει να λάβουν υπόψη οι συνδικαλιστές που αγωνίζονται για τα δίκαια των εργατων. “Μπορεί μεθαύριο να εφαρμοστεί και σε άλλη εργασιακή ομάδα. Οι ιερείς φοβάμαι ότι θα είναι οι πρώτοι που θα σύρουν τον χορό του Ζαλόγγου, αλλά δεν θα τον σύρουμε με την δική μας βούληση”.

Υπογράμμισε ότι “Το δημοσιοϋπαλληλίκι δεν καθορίζει την εργασία μας. Οι ιερείς δεν έχουν την συνείδηση του δημοσίου υπαλλήλου. Οι ιερείς από το πρώι μέχρι το βράυ εργαζόμαστε. Είπε ο κ. Πρωθυπουργός ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και κρατήσαμε τον λαό όρθιο; Κύριε Πρωθυπουργέ σκεφτήκατε ότι για να μείνει αυτός ο λαός όρθιος, υπήρξαν οι χιλιάδες παπάδες που τάισαν και έντυσαν τον λαό, που πλήρωσαν το ρεύμα και τις κατασχέσεις. Ξέρετε ότι αν δεν υπήρχε η Εκκλησία θα είχαμε κοινωνικές εκρήξεις;”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ