Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 13:32

Ν. Ιωνίας: “Η Βουρλιώτισσα όλων των Ελλήνων” – Λεύκωμα για τα 90 χρόνια της ενορίας

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε μια συγκινητική εκδήλωση απόψε, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση ενός ιστορικού λευκώματος για τα 90 χρόνια ιστορίας της ενορίας (1926-2016). Σε αυτό μέσα καταγράφεται η ιστορία, τα θησαυρίσματα και τα ιερά σεβάσματα της πίστεώς μας, που με κίνδυνο ακόμα και της ζωής τους μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα οι Μικρασιάτες, .

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελλος π. Επιφάνιος Αρβανίτης, κληρικοί της Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και άλλων επαρχιών, ο Δήμαρχος της Ν. Φιλαδελφείας κ. Άρης Βασιλόπουλος, ο εκπροσωπος του δημάρχου Ν. Ιωνίας, αντιδήμαρχος κ. Τσοπάνογλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης κ. Σαπουντζάκης και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά το ναό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο προϊστάμενος του Ναού π. Παντελεήμονας Παπασυννεφάκης ο οποίος έκανε παρουσίαση του λευκώματος, κάνοντας παράλληλα μια ιστορική αναδρομή της πρώτης ενορίας από τα Βουρλά της Μ. Ασίας μέχρι τα Νέα Βουρλά, την σημερινή Νέα Φιλαδέλφεια και την πορεία ανέγερσης του Ναού, από παράγκα έφτασε στο σημερινό μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας.

Στη συνέχεια μίλησε ο ιερομόναχος π. Ιάσων Κεσέν με θέμα “Την καλύβη των Χαλδέζων και την πρώτη αγιογράφηση του ναού”, ενώ έκλεισε η φιλόλογος κ. Χάιδω Μουστάκη που αναφέρθηκε στην Παναγία την Βουρλιώτισσα λέγοντας πως “σήμερα συμπορευόμεθα και γινόμαστε όλοι συνοδοιπόροι στην μνήμη και στην ιστορία. Είμαστε εδώ για να δοξολογήσουμε την Παναγία την Βουρλιώτισσα και Εκείνη να μας τυλίξει σε ένα αυγουστιάτικο νεφέλωμα και να μας γεμίσει με πίστη πως τίποτα δεν σβήνει αν το κουβαλάμε σφιχτά με πίστη στην ψυχή μας. Ο μικρός νέος ναός θα αποτελεί το καταφύγιο, θα διατρανώνει το καύχημα, θα σηματοδοτεί την δύναμη, θα οδηγεί σε ψυχική ανάταση όλων μας και θα αποτελεί κορωνίδα της πίστης μας και φάρο, μνήμης ιερής.”

O Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ τόνισε “η Παναγία η Βουρλιώτισσα και Οδηγήτρια είναι Εκείνη που οδηγούσε και θα οδηγεί πάντα τους Μικρασιάτες και ιδιαιτέρως του Βουρλιώτες, που είχαν την χάρη να ζήσουν κοντά της στα Βουρλά και τώρα στα Νέα Βουρλά, στη Ν. Φιλαδέλφεια όπου είναι το σπίτι της Καρά Παναγιάς. Τα 90 χρόνια που τιμούμε σήμερα είναι μια ευκαιρία να μην ξεχνάμε και ένα εφαλτήριο για την μετέπειτα πορεία μας.”

Συνεχάρη τον συγγραφέα του πονήματος π. Παντελεήμονα Παπασυννεφάκη αλλά και τους ομιλητές  π. Ιάσων και κ. Μουστάκη που σκιαγράφησαν τόσο γλαφυρά την πορεία της Παναγίας μέσα στο χρόνο, ώστε το έργο αυτό να αποτελεί 90χρονη επετηρίδα της νεότερης ιστορίας για την Μητρόπολη Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας.

Έκλεισε λέγοντας πως “η πνευματική αίγλη της Μικρασίας πρέπει να φτάσει  στους εγγύς και τους μακράν και να μάθει όλη η Ελλάδα πως η Μητρόπολή μας έχει μια τεράστια παρακαταθήκη και ιστορία που πρέπει να βγει προς όλη την οικουμένη. Έχει επίσης αποστολή να προσφέρει στην παιδεία αυτού του τόπου, ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ ποιοι είμαστε αλλά και πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε. Οι Βουρλιώτες να ξέρουν πως η Παναγία δεν είναι δική τους, αλλά όλων των Ελλήνων και θα πρέπει να την προβάλλουν σε όλο τον κόσμο. Γιατί αν είσαι για κάτι περήφανος δεν το κρατάς για τον εαυτό σου, το προσφέρεις σε όλη την οικουμένη.”

Η εκδήλωση έκλεισε με θεομητορικούς ύμνους από τη βυζαντινή χορωδία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας υπό τη διεύθυνση του Αρχ. Μουσικοδιδασκάλου της ΜτΧΕ κ. Χάρη (Χουρμούζιου) Νταραβάνογλου.

Ο π. Παντελεήμονας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και συμπαραστάτες ώστε να εκδοθεί η πολυετής αυτή μελέτη, με πρώτο τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ αλλά και τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως π. Επιφάνιο Αρβανίτη. Ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους πολιτειακούς φορείς, τους κληρικούς και τον απλό κόσμο με την ευχή η Παναγία πάντα να οδηγεί και να ευλογεί τα βήματα του καθενός.

Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να θαυμάσει την έκθεση της σχολής αγιογραφίας του ναού υπό την διεύθυνση της κ. Ειρήνης Σιμιγδαλά

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ