Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 10:03

Νικόδημος Καβαρνός: “Οφείλουμε να είμαστε πνευματικά κι όχι κοσμικά λογικοί”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο αγώνας στη ζωή μας είναι να αντιπαλέψουμε μεταξύ της λογικής δικαιοσύνης και της πνευματικής. Αυτός ήταν και ο αγώνας των Πατέρων μας επεσήμανε στο κήρυγμά του στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Νέου Κόσμου ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Καβαρνός.

Η σημερινή Κυριακή είναι αφιερωμένη στους Αγίους Πατέρες που είναι αυτοί που θεμελιώνουν την Εκκλησία μας και το μήνυμα του Ευαγγελίου είναι ότι οφείλουμε να είμαστε πνευματικά λογικοί και όχι κοσμικά λογικοί.

Το Ευαγγέλιο τόνισε ο π. Νικόδημος Καβαρνός , λέει: “ δια τούτο μισεί υμάς ο κόσμος”. Επειδή ανήκουμε στο σώμα της Εκκλησίας γι΄ αυτό μας μισεί ο κόσμος . Στην περίπτωση αυτή, επεξήγησε ο π. Νικόδημος Καβαρνός , ο κόσμος δεν είναι η Δημιουργία αλλά όσοι είναι μακράν του Θεού ή όσοι έχουν λανθασμένη αντίληψη της Εκκλησίας. Δεν θα πρέπει να απορούμε κατά τον Ευαγγελιστή Ιωάννη γιατί μας μισεί ο κόσμος. Τα έργα τα δικά μας είναι δίκαια ενώ τα έργα του κόσμου είναι πονηρά και μόνο αυτό αρκεί για να καταλάβουμε για ποιο λόγο υπάρχει τόσο μίσος εναντίον μας.

Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με αυτούς που κάνουν κακούς λογισμούς διότι η πονηρία διαστρέφει τα πάντα. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Αγίου Παϊσίου που έλεγε να έχουμε καλούς λογισμούς γιατί οι καλοί λογισμοί μας κάνουν αντίθετους με τα του κόσμου, μας κάνουν να ανήκουμε στην Εκκλησία. Στο σημείο αυτό ο π. Νικόδημος διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να πιστεύουμε ότι ο κόσμος μας μισεί επειδή είμαστε Άγιοι. Οι Άγιοι έριχναν πάντα το φταίξιμο πάνω τους και ζητούσαν συγγνώμη ακόμη κι εάν είχαν δίκιο.

Ανθρωπίνως πολλές φορές έχουμε δίκιο αλλά πνευματικά το δίκιο το οποίο έχουμε δεν είναι υπέρ μας, βλάπτει τη ψυχή μας αλλά και τον άλλο γιατί η καρδιά του γίνεται σκληρότερη. Θέλει δύναμη για να κατανοήσουμε τις ατέλειες μας, κατέληξε ο π. Νικόδημος Καβαρνός και να ζητήσουμε συγγνώμη ακόμη κι εάν έχουμε δίκιο. Όμως αν το κάνουμε αυτό θα δούμε τη καρδιά του άλλου να μαλακώνει και να μας ανοίγει την αγκαλιά του. Πάρε λέει ένας γέροντας το τραύμα του άλλου και φέρτο σε σένα με την προσευχή.

Εκ του Ιερού Ναού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ