Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 13:26

Νιγρίτα: Λυρική πορεία προς το Θείον Πάθος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Τον ιστορικό ναό του αγίου Γεωργίου στη Νιγρίτα Σερρών κατέκλυσαν χθες το βράδυ οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής για να ακούσουν ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος διά στόματος Πέτρου Γαϊτάνου.

Με τις ευλογίες του οικείου μητροπολίτη, η τοπική Εκκλησία κάλεσε τον γνωστό ερμηνευτή να αποδώσει με λυρικό τρόπο ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, με σκοπό οι πιστοί να βιώσουν τα γεγονότα των ημερών, όπως αυτά παρουσιάζονται μέσα στην ποίηση και υμνογραφία της εκκλησιαστικής παράδοσης.

Ο προϊστάμενος του ναού πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος Κελεμπέκης, στην ομιλία του στην αρχή της εκδήλωσης, έκανε λόγο για την πορεία του Ιησού προς το Πάθος και την προσπάθειά Του να προετοιμάσει τους μαθητές Του για όσα θα ακολουθούσαν.

Ακόμη, μίλησε για την ταπείνωση την οποία μας υποδεικνύει ο Ιησούς, επισημαίνοντας τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη νοοτροπία του κόσμου και το πνεύμα της διδασκαλίας του Χριστού. “Με κοσμικά δεδομένα, ο πρώτος μεταξύ των ανθρώπων είναι αυτός που έχει την εξουσία στα χέρια του και όλοι εξαρτώνται από τις διαταγές του. Το Ευαγγέλιο όμως αποκαλύπτει μια εντελώς διαφορετική αξιολόγηση για το ποιος είναι αληθινά μεγάλος και πρώτος”, εξήγησε ο πατήρ Γεώργιος, συμπληρώνοντας ότι “αληθινά μεγάλοι δεν είναι αυτοί που κάθονται στις πρώτες θέσεις και απολαμβάνουν τις περιποιήσεις και φιλοφρονήσεις των άλλων, αλλά αυτοί που γίνονται χίλια κομμάτια από αγάπη για τους αδελφούς τους”.

Ο πατήρ Γεώργιος έκλεισε την ομιλία του προτρέποντας τους πιστούς “να στρέψουμε το βλέμμα στον Κύριο που προχωρεί προς το εκούσιο Πάθος, για να εμπνευστούμε από το δικό Του πνεύμα θυσίας, προσφοράς, ταπείνωσης και αγάπης”.

Τον κ. Πέτρο Γαϊτάνο, στη συναυλία, πλαισίωσε η βυζαντινή χορωδία του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου Σερρών, με χοράρχη τον κ. Αστέριο Γούναρη.

Τον μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Παλιούρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ