Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 8:55

Ναυπάκτου: Καλούμαστε να ζήσουμε εξ ανάγκης ένα Πάσχα διαφορετικό, εσωτερικό

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Πέμπτη 9 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας του κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για μεσημεριανές, απογευματινές και βραδινές ενημερωτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, και των Τηλεοπτικών Καναλιών IONIAN, OPEN, MEGA, ANT1, OPEN, ACTION 24, KONTRA, EΡΤ1, LEPANTO και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ενώ το πρωί της Παρασκευής 10 Απριλίου στους σταθμούς ANT1, OPEN, ΣΚΑΪ, ΣΚΑΪ FM, ΕΡΤ1, ALPHA.

Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων του Σεβασμιωτάτου ήταν:

Ανακοίνωσε την προσφορά της Ιεράς Συνόδου υγειονομικού υλικού (μάσκες, τέστ γρήγορης ανίχνευσης, αναπνευστήρες) συνολικής αξίας 300.000 ευρώ.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατανοεί το πρόβλημα και έλαβε από νωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η Ιερά Σύνοδος «στην απόφαση την οποία εξέδωσε είπε ότι καταλαβαίνει έντονα πλήρως την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας».

Οι ακολουθίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρχει αναμετάδοση από τα Μέσα Ενημέρωσης ή Επικοινωνίας, που δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό που μπορούμε αυτήν την δύσκολη εποχή.

Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κάνουν το σπίτι τους Εκκλησία, αλλά και την καρδιά τους θυσιαστήριο.

Είναι εβδομάδα πένθους και χαρμολύπης.

Η Εκκλησία αυτό το κάνει με πολύ πόνο, γιατί δεν είναι εύκολο να κλείνουν για τους πιστούς οι Ιεροί Ναοί στην «καρδιά του εκκλησιαστικού έτους», που είναι η Μ. Εβδομάδα. Το κάνει με «αιμάσσουσα καρδία», όπως λέει η απόφαση της Ι. Συνόδου.

Σύμφωνα με τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο η Εκκλησία είναι πίστη και ζωή και όχι τοίχος και οροφή. Εκκλησία είμαστε όλοι μας και όχι μόνον η Ιερά Συνόδος. Υφίσταται διάκριση.

Η Εκκλησία δεν είναι ιδεολογία, είναι ζωή. Στην Εκκλησία υπάρχει αυτό που φαίνεται και αυτό που δεν φαίνεται. Καλούμαστε να ζήσουμε τις ημέρες αυτές εσωτερικά την Εκκλησία.

Κάθε Παρασκευή οι Χριστιανοί θυμούνται την Μεγάλη Παρασκευή και κάθε Κυριακή εορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού. Δεν θέλουμε όμως αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα να συνεχισθεί ως άλλες μεγάλες εβδομάδες για όσους τυχόν ασθενήσουν, λόγῳ του συνωστισμού

Καλούμαστε οι Χριστιανοί να ζήσουμε εξ ανάγκης ένα Πάσχα διαφορετικό, εσωτερικό. Από το «φαίνεσθαι» να εισχωρήσουμε στο «είναι» της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η «μεγάλη εβδομάδα» έχει αρχίσει για πολλούς συνανθρώπους μας, λόγῳ τῆς πανδημίας.

Οφείλουμε να βιώσουμε τον πόνο των ανθρώπων που ήδη υποφέρουν.

Ὀλη αυτή η οικονομία του τυπικού της Εκκλησίας γίνεται για να μη ζήσουμε και άλλη Μεγάλη Εβδομάδα και για να μην έχουμε ανθρώπους, που λόγω του συγχρωτισμού θα αρρωστήσουν και θα ζήσουν μέσα στα νοσοκομεία την δική τους Μ. Εβδομάδα.

Να ευχηθούμε καλή ανάσταση από την πανδημία.

Όταν ασθενήσουμε και ο γιατρός μας συστήσει να καθίσουμε σπίτι, κάνουμε υπακοή. Τώρα ολόκληρο το Σύστημα Υγείας της Πατρίδας μας κάνει αυτή την σύσταση προς όλους μας. Δεν πρέπει και τώρα να υπακούσουμε;

Όπως κάνουμε ο καθένας υπακοή στον γιατρό μας, όταν μας συστήσει να μείνουμε σπίτι λόγῳ κάποιας ασθενείας μας, τώρα το ζητάει το Σύστημα Υγείας απ’ όλους μας, και οφείλουμε να το ακούσουμε.

Η Ιερά Σύνοδος έχει κατανοήσει το τεράστιο πρόβλημα, δεν επιθυμεί να γίνει διασπορά του κορωνοϊού μέσω του συγχρωτισμού. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ό,τι προκύψει.

Η Εκκλησία δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην προσπάθεια της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέχρι τώρα 25 ημέρες δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.

Ως προς την Εγκύκλιο υπήρξε ένα ερμηνευτικό πρόβλημα, το οποίο ξεπεράστηκε κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο και την Αρχιγραμματεία της Συνόδου, και κατόπιν συνεννοήσεως που είχε η Ιερά Σύνοδος με την Κυβέρνηση.

Επανέλαβε την γραπτή δήλωσή του ότι η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου (7-4-2020) απευθύνεται προς τους Μητροπολίτες και όχι τους πιστούς και κατά συνέπεια δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία. Η Εγκύκλιος αναφέρει ότι οι Ναοί θα είναι ανοικτοί 11.00-13.00 τις Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος και 13.00-17.00 την Μεγάλη Παρασκευή, δύο (2) ώρες μετά την απόλυση των Ιερών Ακολουθιών. Αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο.

Η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου ήταν εσωτερικό έγγραφο. Ήταν θέμα ερμηνείας και προέβην σε δήλωση διευκρινιστική, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Αρχιεπίσκοπο και την Αρχιγραμματεία της Συνόδου. Τόσο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος όσο και η Πολιτική Προστασία δέχθηκαν την δήλωση αυτή και το θέμα έχει λήξει.

Στην από 9-4-2020 δήλωση τού Σεβασμιωτάτου υπάρχουν οι λέξεις προτρέπω-προτροπή. Μία με αρνητική διατύπωση: «η Ιερά Σύνοδος δεν προτρέπει κανέναν πιστό να έλθει στην Εκκλησία», «δεν είναι έγγραφο προτρεπτικό για προσέλευση στην Εκκλησία», και μία με θετική: «η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς … να παραμείνουμε στο σπίτι».

Η Δ.Ι.Σ. έστειλε στους Αρχιερείς την διυπουργική απόφαση και την εγκύκλιό της προκειμένου οι Αρχιερείς να την εφαρμόσουν καί είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή της.

Οι Ναοί θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών, αλλά συνεχίζουν το έργο τους που συνδέεται με την διοίκηση, την διακονία και την φιλανθρωπία.

Οι Ναοί θα είναι ανοικτοί για το προσωπικό και για τις απαραίτητες εργασίες.

Είναι πράγματα πρωτόγνωρα, δεν πρέπει να υπάρχει θολό τοπίο ως προς τις οδηγίες, γι’ αυτό και παρακολουθούμε την εξέλιξη ώστε να διευκρινίζουμε ό,τι χρειάζεται.

Δεν επιτρέπονται μεγάφωνα, σύμφωνα με την διϋπουργική απόφαση, για να μη θεωρηθεί ως πρόσκληση για συγκέντρωση.

Δεν αποκλείεται να κτυπούν οι καμπάνες την Μεγάλη Παρασκευή πένθιμα και το Πάσχα στην Ανάσταση, για να ακούσουν οι πιστοί το χαρμόσυνο μήνυμα, και όχι για να συγκεντρωθούν στους Ναούς.

Απόδειξη της καλής διάθεσης της Ιεράς Συνόδου για να συμβάλει στην αποτροπή μετάδοσης του ιού από συγκεντρώσεις ανθρώπων είναι ότι φέτος δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών και δεν θα συμμετέχει στην υποδοχή του Αγίου Φωτός. Η διανομή του γίνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι 9.000 Ιερείς και πολλοί Μοναχοί και όλοι οι Χριστιανοί που εκκλησιάζονται με πολύ πόνο και με αιμάσσουσα καρδία, όπως είπε η Ιερά Σύνοδος, βλέπουμε να γίνονται οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος, που είναι η καρδιά του εκκλησιαστικού έτους χωρίς Χριστιανούς, και αυτό είναι οδυνηρό, αλλά το κάνουμε για την δημόσια υγεία, για το καλό όλων μας….

Στην Εκκλησία μπορούμε να διακρίνουμε δυο ομάδες ανθρώπων: αυτούς που δεν εκκλησιάζονται συχνά και αυτούς που εκκλησιάζονται συχνά και έχουν μια πιο συνειδητή σχέση μαζί της, και αυτοί είναι ευάγωγοι και θα υπακούσουν στην Ιερά Σύνοδο.

Είναι δύσκολο να συνδυασθεί πίστη και λογική και να υπάρξει αυτή η συνέργεια Θεού και ανθρώπων.

Η Εκκλησία και η πίστη της δεν είναι ιδεολογία, αλλά ζωή. Η ιδεολογία δημιουργεί αντιπαλότητες, ιδεοληψίες. Η Εκκλησία έχει ζωή, δεν είναι ιδεολογία που δημιουργεί πολέμους και αντιπαραθέσεις.

Άλλο είναι λογική και άλλο λογικοκρατία. Εμείς προσέχουμε πολύ να μη δημιουργήσουμε προβλήματα στην δημόσια υγεία, αλλά να προσέξουν και άλλοι να μήν προκαλούν τούς Χριστιανούς.

Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε όμως ότι όλοι ζητούν από την Εκκλησία –Κληρικούς, Χριστιανούς– να δείξουν υπομονή και αυτοπειθαρχία, κάτι που γίνεται ήδη, αλλά πρέπει και αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους εκτός της Εκκλησίας να μήν προκαλούν τους Χριστιανούς.

Είπε ότι ακούει πολλές συστάσεις προς την Εκκλησία και τους Κληρικούς να κάνουν θυσίες κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος κλπ. Αλλά και οι άλλοι να μήν προκαλούν τούς Χριστιανούς.

Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι έχουμε έναν αόρατο εχθρό, έναν αόρατο πόλεμο και δεν πρέπει να δείχνουμε επιπολαιότητα.

Χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία για να προφυλάξουμε τόν κόσμο και όσους ακόμη ασθενούν.

Έχουμε έναν πόλεμο, και στους πολέμους κάποιος διευθύνει, κάποιος έχει την γενική στρατηγική.

Έχουμε έναν εξωτερικό πόλεμο, αλλά να μη αρχίσει και άλλος εμφύλιος πόλεμος.

Είναι μια περίοδος που χρειάζονται χρυσές τομές. Και η Εκκλησία προσπαθεί να κάνει αυτές τις χρυσές τομές, για να λυθούν όλα τα θέματα.

Τέλος και πάλι ο Σεβασμιώτατος συνέστησε σε όλους ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ