Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 14:33

Νέος Πρωτοσύγκελος στην Μητρόπολη Μόρφου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Κατά την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφο (1.9.2016), ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος χειροθέτησε σε ειδικώς καταρτισθεισα ακολουθια τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Φώτιο Ιωακείμ σε Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου.

Βιογραφικό Σημείωμα Αρχιμανδρίτου Φωτίου Ιωακείμ

Ο αρχιμανδρίτης Φώτιος Ιωακείμ γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 02.08.1962. Γονείς του ο Στέλιος Ιωακείμ και η Ανδρούλλα Πετρίδου από την Αμμόχωστο. Έζησε στην Αμμόχωστο μέχρι το 1974, όπου συμπλήρωσε τη Στοιχειώδη Εκπαίδευση. Μετά την τουρκική εισβολή εγκαθίσταται με την προσφυγοποιηθείσα οικογένειά του στη Λεμεσό, όπου αποφοιτά από το Λανίτειο Λύκειο το 1980. Το ίδιο έτος εγγράφεται στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ.

Μετά τη Θεολογική Σχολή, εντάσσεται το 1985, ως δόκιμος Μοναχός, στην αδελφότητα της εν Κύπρῳ παλαίφατης Μονής Σταυροβουνίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, υπό τον Γέροντά του, Καθηγούμενο Αθανάσιο. Το επόμενο έτος κείρεται Ρασοφόρος Μοναχός και λαμβάνει το όνομα Χαρίτων, ενώ Μεγαλόσχημος Μοναχός εκάρη το 1989, με το αυτό όνομα. Στη Μονή Σταυροβουνίου έζησε επί εικοσιπενταετία, διελθών από διάφορα διακονήματα (Βιβλιοθηκάριος, Βιβλιοπώλης, Γραμματέας, Επίτροπος, κ.λπ.), καθώς και υπεύθυνος επιμελητής των εκδόσεων της Μονής.

Συνέταξε, μεταξύ άλλων, τη βιογραφία του μακαριστού Γέροντος Γερμανού Σταυροβουνιώτου, στο ομώνυμο βιβλίο (1997), καθώς και το κυκλοφορούν σήμερα (εξεδόθη το 1998) βιβλίο της Ιστορίας της Μονής Σταυροβουνίου, κατόπιν ενδελεχούς ερεύνης των σχετικών πηγών. Επιμελήθηκε την επανέκδοση της νέας πλήρους ασματικής Ακολουθίας Πάντων των εν Κύπρῳ Διαλαμψάντων Αγίων, κατόπιν εκτεταμένης ερεύνης των πηγών προς αναθεώρηση του Αγιολογίου της κατά Κύπρον Εκκλησίάς.

Τον Αύγουστο του 2010, με ευλογία της τροφού Μονής, μεταβαίνει στην Ελλάδα και εντάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, υπό τον κορυφαίο Ιεράρχη και όσιο Γέροντα Μελέτιο Καλαμαρά, τον οποίο ευμοίρησε να έχει Πνευματικό κατά τα φοιτητικά του χρόνια στην Αθήνα. Στην Ηπειρωτική αυτή Μητρόπολη παραμένει επί δύο έτη, υπηρετώντας στις Μονές Προφήτου Ηλιού και Παναγίας Λεκατσά. Για τη δεύτερη, είχε την ευλογία να πρωτοστατήσει, με τις ευχές του μακαριστού του Γέροντος Μελετίου, στην τελική ανακαίνιση και επαναλειτουργία της, μετά από δεκαετίες εγκαταλείψεώς της.

Χειροτονείται από τον Νικοπόλεως Μελέτιο διάκονος κατά τον Σεπτέμβριο του 2011, ενώ κατά τον επόμενο μήνα πρεσβύτερος και χειροθετείται αρχιμανδρίτης στην Ιερά Μονή Λεκατσά. Με την ασθένεια και κοίμηση του Μητροπολίτου Μελετίου, επιστρέφει στην γενέτειρά του Κύπρο, και εντάσσεται στην Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, υπό τον από παλαιά γνωστό του Μητροπολίτη Νεόφυτο, όπου και σήμερα υπηρετεί, ως περιοδεύων ιεροκήρυκας. Μεταξύ άλλων, διορίστηκε επιμελητής των Εκδόσεων της Μητροπόλεως Μόρφου και υπεύθυνος του Τομέα καταγραφής και ψηφιοποιήσεως των χειρογράφων και παλαιτύπων της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου.

Στα πλαίσια της ανωτέρω ενδελεχούς πολυχρόνιας ενασχόλησής του με την Κυπριακή Αγιολογία, ειδικώτερα, αλλά και τη βυζαντινή εκκλησιαστική Ιστορία της Κύπρου, ευρύτερα, με απώτερο στόχο, συν Θεώ, την αναθεώρηση του Αγιολογίου της Εκκλησίάς Κύπρου και την ανάδειξη του προσώπου τοπικών αγίων, δημοσίευσε αρκετά επιστημονικά άρθρα και μελέτες, συναφούς αγιολογικού περιεχομένου, τα οποία δημοσιεύθηκαν, άλλα στην περιοδική έκδοση της Μονής Σταυροβουνίου «Ο Ζωοποιός Σταυρός», άλλα στο επιστημονικό Δελτίο «Κυπριακαί Σπουδαί» και δύο στην επιστημονική Επετηρίδα του Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Υπήρξε τακτικός συνεργάτης της άρτι ολοκληρωθείσης Μεγάλης Ορθόδοξης Χριστιανικής Εγκυκλοπαίδειας (ΜΟΧΕ), στην οποία περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός αγιολογικών κ.ά. λημμάτων που συνέγραψε. Συμμετέσχε επίσης, προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Κωνσταντίας Βασιλείου, στα τρία Διεθνή Συνέδρια Κυπριακής Αγιολογίας στο Παραλίμνι της Κύπρου, τα οποία διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας (2012, 2014, 2016), με αντίστοιχες ειδικές εισηγήσεις.

Τον Οκτώβριο του 2015 υποστήριξε επιτυχώς τη μεταπτυχιακή του εργασία με τίτλο, «Οι άγιοι μάρτυρες και ομολογητές της Εκκλησίάς Κύπρου κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες (1ος – 5ος αι.)», στην ειδίκευση Πατερικής Γραμματείας και Αγιολογίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με σύμβουλο καθηγητή τον κ. Συμεών Πασχαλίδη, ενώ τυγχάνει τώρα υποψήφιος διδάκτωρ στην αυτή ειδίκευση.

Πηγή: Ι. Μ. Μόρφου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ