Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 13:52

Νέος πρεσβύτερος στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, την Κυριακή της Ορθοδοξίας (Α΄ Νηστειών) 25 Φεβρουαρίου 2018, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προέβη στην εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Ευκλείδου Τζέλλου.

Προ της απολύσεως, προέστη της λιτανείας των Αγίων Λειψάνων και Εικόνων, κατά το τυπικό της Ορθοδόξου κατ’ Ανατολάς Καθολικής του Χριστού Εκκλησίας.

Στην Θεία Λαιτουργία και στη λιτάνευση των ιερών λειψάνων και εικόνων παρέστη ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσης κ. Βασίλειος Τσιάκος.

Στην ομιλία του ο Σεπτός Ποιμενάρχης ανεφέρθη στο μεγάλο ιστορικό γεγονός της αναστηλώσεως των ιερών Εικόνων, από την ευσεβή βασίλισσα του Βυζαντίου Θεοδώρα (μετέπειτα αγία της Εκκλησίας μας), που πανηγυρίζει και εορτάζει η Εκκλησία μας κατ’ αυτή την Κυριακή. Ημέρα δόξης, θριάμβου και αυτοσυνειδησίας της Εκκλησίας μας. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε μείζονος σημασίας διότι με τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου (787), ολοκληρώθηκε η διατύπωση της δογματικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας (τριαδολογικό και χριστολογικό δόγμα).

Παράλληλα, οι πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της εικονομαχίας, διατύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα. Η προσκύνηση της ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, αλλά η τιμή απευθύνεται προς το εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «ἡ τῆς εἰκόνος τιμή ἐπί τό πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ.Βασίλειος).

Απευθυνόμενος προς τον νέο Πρεσβύτερο της τοπικής μας Εκκλησίας είπε: «Η ιερατική σου διακονία δεν θα είναι πορεία δόξης λαμπράς, αλλά θα είναι κατάθεση ψυχής, μαρτύριο συνειδήσεως, πορεία ενάντια στην πορεία του κόσμου, για να μπορέσεις να μεταλλάξεις τον κόσμο, να τον κάνεις από κόσμο, ο οποίος πορεύεται μέσα σε μια ακαταστασία και διχογνωμία να τον μεταλλάξεις με τη χάρη του Θεού και να τον κάνεις κόσμο της χάριτος. Στολίδι και ομορφιά όπου θα δοξολογεί το Θεό και θα προσφέρει θυσία αινέσεως – δοξολογίας στο θρόνο του Θεού».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Το ιερό θυσιαστήριο που καλείσαι να διακονήσεις ως λειτουργός των μυστηρίων Του θα είναι ο παράδεισός σου και δόξα και εύκλεια και αγαλλίαση ψυχής και όταν θα απομακρύνεσαι από αυτό και θα κατεβαίνεις στον κόσμο να κοιτάς να είσαι φως, με την ομιλία σου, με τις πράξεις σου, με τη διδασκαλία σου με τις κινήσεις σου και με την ιερατική σου ζωή».

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κουλούμογλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ