Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 | 3:01

Νέα δεδομένα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ από το συνέδριο στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και συζητήσεις ολοκληρώθηκαν οι επιστημονικές εργασίες στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) από το τέταρτο στη σειρά ανοιχτό Επιστημονικό Συνέδριο σχετικά με τις ήπιες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Νοεμβρίου με κεντρικό θέμα: «Ενεργειακά Αυτόνομα Νησιά και Κοινότητες με Χρήση έως και 100% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και αποτελεί μία έμπρακτη απάντηση στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, στις δράσεις του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, Παραρτήματος της ΟΑΚ.

Η επιτυχία του Συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα αγκάλιασε όλες τις ενότητες του Συνεδρίου, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα των φοιτητών/σπουδαστών οι οποίοι πρόσθεσαν το δικό τους προβληματισμό στις ανοιχτές συζητήσεις που ακολούθησαν μετά από τις παρουσιάσεις. Ιδιαίτερη αναφορά ως προς τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας έκανε η κ. Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για την Ενέργεια και τη Βιομηχανία.

Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επέδειξε έντονο ενδιαφέρον μέσω της συμμετοχής της κυρίας Δήμητρας Μπαρκούτα σε όλες τις ενότητες του Συνεδρίου, η οποία είναι επιστημονική συνεργάτης του Υπουργού κ. Πάνου Σκουρλέτη, ενώ ειδική Επιτροπή του Υπουργείου έχει ήδη κληθεί να αναλύσει τα επιστημονικά δεδομένα που λήφθηκαν από το Συνέδριο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει σχετικά με τους Συνεταιρισμούς για την Ενέργεια, ώστε σε συνεργασία με τους Ακαδημαϊκούς και τους καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου που συμμετείχαν στο Συνέδριο να προχωρήσουν σε βαθύτερες τομές στον ενεργειακό τομέα, έχοντας ως βάση τα συμπεράσματα αυτού του Συνεδρίου της ΟΑΚ.

Επιπροσθέτως, το Συνέδριο αυτό ήταν η αφορμή να γίνει η πρέπουσα συζήτηση για την περίπτωση της Γαύδου και πως θα μπορούσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι να γίνουν αυτοπαραγωγοί με ήπια έργα ΑΠΕ, όπως παρουσίασε ενδεικτικά ο καθηγητής εφαρμογών του ΤΕΙ Κρήτης κ. Ι. Βουρδουμπάς, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με τη Δήμαρχο Γαύδου κ. Ε. Καλλίνικου, αλλά και με τον κ. Γ. Πλοκαμάκη, Τομεάρχη Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και με την κ. Α. Γιγαντίδου, Τομεάρχη Λειτουργίας ΔΕΔΔΗΕ.

Το υπόβαθρο για αυτή την ανάλυση δόθηκε από την παρουσίαση του κ. J. Morales από το νησί El Hierro, ο οποίος είναι μέλος του Κοινοβουλίου των Καναρίων Νήσων με ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση του προγράμματος του νησιού αυτού, το οποίο σήμερα έχει πετύχει διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστά από 80% ως 100%, με προφανή οφέλη για τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι χρησιμοποιούν ελάχιστα ορυκτά καύσιμα και σχεδιάζουν με περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο τόσο τις καλλιέργειές τους, αποσκοπώντας να γίνουν εξολοκλήρου βιολογικές, όσο και την επεξεργασία των αποβλήτων τους με τρόπο όσο το δυνατόν φιλικό στο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έγιναν επιστημονικές παρουσιάσεις από Καθηγητές, Ερευνητές, Οικονομολόγους και Διδάκτορες των νησιών Juist, La Gomera, αλλά και της πόλης Wolfhagen, του χωριού Juhnde, της περιοχής του Shotten και της πολιτικής του Ομόσπονδου Κρατιδίου της Θουριγγίας (Γερμανία), οι οποίοι αναπτύσσουν τις ΑΠΕ σε πολύ υψηλό ποσοστό μέσω των συνεταιρισμών πολιτών με εξαιρετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, ενώ το οικονομικό όφελος παραμένει στον τόπο τους για ανάπτυξη της τοπικής τους οικονομίας. Σημειωτέον, ότι η Γερμανία έχει πάρει την απόφαση, μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα να παράγει ενέργεια από 100% ΑΠΕ μέχρι το 2040.

Την ελληνική πραγματικότητα των νησιών αλλά και τις προοπτικές τους ως «πράσινα νησιά», εκτός των προαναφερθέντων, παρουσίασαν αναλυτικά και ολόπλευρα ο Καθηγητής Ι. Καλδέλλης, ο Καθηγητής Δ. Χρηστάκης, ο Αναπλ. Καθηγητής Ε. Καραπιδάκης, ο Επικ. Καθηγητής Δ. Κατσαπρακάκης, όπως και οι Δρ. Ν. Γαϊτάνη, ο Δρ Ι. Κατσίγιαννης και ο Κ. Κομνημός, μέλος ΔΣ ΔΕΔΔΗΕ.

Επιπροσθέτως, στα πλαίσια του Συνεδρίου έγινε, για πρώτη φορά, ενδιαφέρων διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές οι οποίοες, είτε τάσσονται υπέρ των ΑΠΕ, είτε εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις με συμμετέχοντες τον κ. Dirk Knapen, Συντονιστή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών ανανεώσιμης ενέργειας REScoop, από το Βέλγιο, και της κ. Δέσποινας Τσιλίκη, Μηχανολόγου Μηχανικού ΕΜΠ και μέλους των Μαχόμενων Μηχανικών του ΤΕΕ/ΤΔΚ. Κοινός τόπος της συζήτησης ήταν ότι μέσω ενδυνάμωσης της ενεργειακής δημοκρατίας, οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούν να πάρουν την ευθύνη, από κοινού, να λειτουργήσουν Συνεταιρισμούς, ξεκινώντας από έργα που δεν απαιτούν μεγάλες εγκαταστάσεις, αλλά από μικρά και ήπια με συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών. Συντονίστρια στην προαναφερθείσα συζήτηση ήταν η κ. Μαρίνα Γιακουμάκη, δημοσιογράφος της Νέας Τηλεόρασης Κρήτης.

Κλείνοντας τις εργασίες του Διήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν σωστά για τις ελπιδοφόρες τεχνολογίες σε σχέση με την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας ή άλλων μορφών, όπως η γεωθερμία. Και μιλώντας για ΑΠΕ μιλούμε για ένα ενεργειακό μίγμα, ένα συνδυασμό κοινών στόχων ανάμεσα στους πολίτες, τις εταιρείες, τα ερευνητικά κέντρα, τα πανεπιστήμια, την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στο ερώτημα για τις ΑΠΕ: “Πως, από ποιόν και για ποιους». Ίσως είναι η στιγμή ακριβώς, όπου πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα και να πάρουμε μιαν απόφαση, αν θα μείνουμε στο ”εγώ” ή θα προχωρήσουμε στο ”εμείς”. Η ΟΑΚ θα συνεχίσει τις προσπάθειες δημιουργίας ενός Αστικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης, ο οποίος θα φέρει την επωνυμία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ, με στόχο την συνέργεια και το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών, το «κοινόν των Κρητών». Η ολοκληρωμένη ενημέρωση και δραστηριοποίηση όλων των πολιτών του νησιού μας, από τον γηραιότερο ως τον νεότερο, υπέρ της επάρκειας της Κρήτης σε ηλεκτρική ενέργεια με δικά της μέσα και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να στηριχθεί η πορεία της Κρήτης με την ανάπτυξη έργων ήπιων μορφών ενέργειας και τη συνδιαχείριση αυτών των έργων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Τέλος, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού Προγράμματος ZEMeds, στo πλαίσιο του Προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια» (ΙΕΕ), το οποίο προωθεί την ανακαίνιση των σχολείων σε Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης (nZEB), ο κ. Ζορμπάς σημείωσε ότι επειδή η οικολογική συνείδηση και η ενεργειακή Δημοκρατία είναι έμπρακτη, πρότεινε τη συνεργασία όλων, για μία κοινή δράση εγκατάστασης «υιοθεσίας» του Δημοτικού Σχολείου Κολυμβαρίου με έργα ΑΠΕ, αλλά και με τη συμμετοχικότητα των μαθητών στο πνεύμα του ‘συνεταιρίζεσθαι΄, ώστε οι μαθητές και οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν τη σημασία εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολείο, στο σπίτι και την ευρύτερη τοπική κοινωνία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ