Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 12:56

Νέα αναταραχή στην Ουκρανία για την χορήγηση Αυτοκεφάλου

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

“Για εμένα, η ίδρυση μιας ανεξάρτητης τοπικής εκκλησίας είναι εξίσου σημαντική με το ταξίδι χωρίς Visa, με τη Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουμε ήδη επιτύχει, καθώς και τον αγώνα μας για μια θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία είναι ένα από τα θεσμικά θεμέλια της κρατικής μας υπόστασης. Επιτρέψτε μου σε αυτό το πνεύμα να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να παρουσιάσουμε τη θέση του Κοινοβουλίου, η θέση του λαού και η θέση της Εκκλησίας σήμερα”.

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για την χορήγηση αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η πλευρά της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά του αιτήματος αυτοκεφαλίας για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας καθώς όπως τονίζει “τα εκκλησιαστικά ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν μόνο στο επίπεδο του διακοινοτικού διαλόγου που διεξάγουν οι προκαθήμενοι των εκκλησιών”.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Ποροσένκο αναφέρει ότι “Αυτό δεν είναι απλώς μια θρησκευτική υπόθεση, είναι γεωπολιτική, είναι η εθνική ασφάλεια και η άμυνά μας στον πόλεμο”.

Δήλωσε ότι σκοπεύει να καλέσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συζητήσει το αίτημα σχετικά με την αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, δεδομένης της στήριξης που έλαβε από την πλειοψηφία του Ουκρανικού Κοινοβουλίου.

Το αίτημα του Προέδρου της Ουκρανίας, υποστηρίχθηκε από 268 βουλευτές στη Σύνοδο της ολομέλειας την Πέμπτη, ενώ ο ελάχιστος αριθμός ψήφων ήταν 226.

Ο υπεύθυνος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει προειδοποιήσει ενάντια σε ενέργειες που ενδέχεται να εμβαθύνουν τη διαίρεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

«Γνωρίζετε τη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωρίζετε τη θέση του Πατριάρχη πάσης Ρωσίας σε αυτό το θέμα. Φυσικά, οι ενέργειες που αποσκοπούν στη διαίρεση της Εκκλησίας δύσκολα μπορούν να υποστηριχθούν και δύσκολα χαιρετίζονται», δήλωσε ο Πεσκόφ στην ερώτηση αν το Κρεμλίνο υποστηρίζει τη δημιουργία μιας ουκρανικής τοπικής εκκλησίας.

Από την πλευρά της η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι αυτή η πρωτοβουλία των ουκρανικών αρχών για τη δημιουργία μιας αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, όπως και οι προηγούμενες προσπάθειες.

«Είμαστε μια Εκκλησία που γεννήθηκε στο βαπτιστήριο του Κιέβου και του Δνείπερου και, βεβαίως, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ή οποιαδήποτε άλλη Εκκλησία δεν μπορεί να ανακηρύξει μονομερώς μια αυτοκέφαλη Εκκλησία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

“Συνεπώς, πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία, παρά τον σημερινό θόρυβο της πληροφορίας, θα έχει την ίδια μοίρα με τις πρωτοβουλίες που υιοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και υπενθυμίζουμε ξανά ότι το ουκρανικό εκκλησιαστικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με κανονικές μεθόδους”, δήλωσε .

Η δημιουργία μιας αυτοκέφαλης εκκλησίας είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να ξεκινήσει από μια κοσμική διοίκηση, “επειδή” η εκκλησία στα σημερινά κράτη είναι ξεχωριστή από το κράτος και το κράτος δεν πρέπει να χειραγωγήσει την εκκλησία, ακόμη και σε προεκλογικές εκστρατείες ή για κάποιους άλλους πολιτικούς σκοπούς” συμπλήρωσε.

Τέλος πρόσθεσε πως «μόνο οι εχθροί της Εκκλησίας θα κερδίσουν από τέτοια σχέδια και τέτοιες ιδέες».

Μέλος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου τονίζει πως η ιδανική ημερομηνία για την χορήγηση του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας, θα ήταν στις 27-28 Ιουλίου, όταν συμπληρώνονται 1030 χρόνια από το βάπτισμα και τον ασπασμό του Χριστιανισμού από τους Ρώσους και Ουκρανούς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ