Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 14:21

Μπογδάνος: Οι επιθέσεις στην Ορθοδοξία αυξάνονται

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Το θέμα της δραματικής αύξησης περιστατικών βεβήλωσης θρησκευτικών χώρων φέρνει στο κοινοβούλιο ο Βουλευτής Α’ Αθηνών με τη ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος
με ερώτηση προς τους υπουργούς, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

«Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότερες είναι οι επιθέσεις που σημειώνονται σε εκκλησίες, παρεκκλήσια, άτυπους χώρους θρησκευτικής λατρείας, συναγωγές, ακόμη και νεκροταφεία. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις στην Ορθοδοξία αυξάνονται. Τελευταίο περιστατικό η επίθεση στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην Μόρια. Επίσης, χαρακτηριστικά αναφέρω μερικά παραδείγματα όπως την επίθεση στην ιερά Μητρόπολη Αθηνών, τον εμπρησμό της Αγίας Τράπεζας του Ιερού Ναού της Παναγίας της Λειαπυργούσαινας στους Χαλκειούς, τον βανδαλισμό και την καταστροφής εικόνας, στο παρεκκλήσι του Ιερού Ναού της Παναγίας Δεξιάς στην Καμάρα ενώ στη Θάσο, την ημέρα των Θεοφανίων, στα εκκλησάκια της Αγίας Μαρίνας, άγνωστος ή άγνωστοι δράστες, προξένησαν φθορές σε εικόνες με πυροβόλο όπλο, πιθανώς με αεροβόλο. Τα περιστατικά είναι πολλά σε όλη την επικράτεια και δεν σταματάνε εδώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπογδάνος.

Παράλληλα, παραθέτει στοιχεία από την έκθεση Περιστατικών σύμφωνα με την οποία «εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα για το 2018 κατεγράφησαν πεντακόσια ενενήντα ένα (591) περιστατικά (αύξηση σε σχέση με τα περιστατικά που κατεγράφησαν το 2017 κατά 6%) εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων στην «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που έλαβαν χώρα κατά το έτος 2018 τα καταγράφει ανά θρήσκευμα ως εξής:

– Χριστιανισμός: Πεντακόσια εξήντα εννέα (569) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις).

-ένα (1) περιστατικό αφορά στην Καθολική Εκκλησία,

-τρία (3) περιστατικά αφορούν στους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά

– Ιουδαϊσμός: Είκοσι (20) περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα (το 2017 είχαν καταγραφεί 11 περιστατικά, δηλαδή υπάρχει αύξηση κατά 81% σε σχέση με το 2017).

– Μουσουλμανισμός: Δύο (2) περιστατικά.

Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων».

Υπό αυτά τα δεδομένα ρωτά τους υπουργούς: «Τι είδους μέτρα έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ως άνω περιγραφείσα κατάστασή;»

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ