Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 21:25

Μπάτσκας Ειρηναίος: “Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά δεν θα δοθεί το Αυτοκέφαλο σε Ουκρανία”

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Σε ανησυχία βρίσκεται ο ορθόδοξος κόσμος από τα αιτήματα που έχουν καταθέσει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο οι σχισματικές Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ουκρανίας και της “Μακεδονικής Εκκλησίας” για να αναγνωριστεί το αυτοκέφαλό τους.

Σε δηλώσεις του στην Politika ο μητροπολίτης Μπάτσκας Ειρηναίος,  εξέφρασε την άποψη ότι, τελικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν θα δώσει το αυτοκέφαλο στις Εκκλησίες αυτές γιατί αυτή θα ήταν μια κίνηση ενάντια σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, που θα μπορούσε να προκαλέσει μέχρι και σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι πρώτος μεταξύ ίσων, όχι πρώτος δίχως ίσους (σ.σ. εννοεί όπως ο Ρωμαίος Ποντίφικας). Επομένως, εάνυπήρχε μια διάθεση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς κάποια μονομερή απόφαση στην περίπτωση των σχισμάτων των Σκοπίων και της Ουκρανίας, θα ήταν μια εκδήλωση μιας μεγάλης εσφαλμένης αντίληψης, ενός μεγάλου πνευματικού λάθους και από την άποψη της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των Ιερών Κανόνων, εντελώς άκυρη».

Ο Μητροπολίτης Ειρηναίος ωστόσο υπογράμμισε ότι μιλά «εντελώς υποθετικά», καθώς πιστεύει βαθύτατα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

“Όταν αυτό προέρχεται, από πολιτικές ή άλλες πιέσεις και κίνητρα, θα προκαλέσει μια διαφωνία και αντίθεση όχι μόνο στον σλαβικό Ορθόδοξο κόσμο αλλά και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία. Γνωρίζοντας την πολυπολιτισμική παράδοση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης και τη χαρισματική προσωπικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, είμαι αισιόδοξος”.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ