Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 12:23

ΜΟΝΟ ΣΤΟ ORTHODOXIA.INFO: Οι θέσεις της Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

ORTHODOXIA.INFO | Ανδρέας Λουδάρος Για υποκρισία και προσωπικές φιλοδοξίες κατηγορεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριου. Μιλώντας για πρώτη φορά σε ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης ο Αρχιεπίσκοπος Νιζίνσκι κ. Κλήμης, εκπρόσωπος Τύπου του μητροπολίτη Ονούφριου, χρησιμοποιεί βαρείς χαρακτηρισμούς κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη τον οποίο καλεί να θυμηθεί πως… το Βυζάντιο δεν υπάρχει εδώ και 500 χρόνια και πως τα προνόμια του είναι αυτά μιας ανύπαρκτης αυτοκρατορίας.

Απαντώντας στις γραπτές ερωτήσεις του www.orthodoxia.info, ο στενός συνεργάτης του μητροπολίτη Ονουφρίου ξεκαθαρίζει πως είναι αδύνατο για τον ίδιο και τα μέλη της Εκκλησίας του να συμμετάσχουν στην ενοποιητική Σύνοδο των ιεραρχών της Ουκρανίας αφού κατά την γνώμη του οι πληγές που έχει ανοίξει στις σχέσεις μαζί τους τα τελευταία 30 χρόνια ο μητροπολίτης Φιλάρετος, στον οποίο αποδίδει την ευθύνη για την κατάρρευση της Εκκλησίας, είναι ακόμη ανοικτές. Τον κατηγορεί μάλιστα, για ένοχο παρελθόν, για σχέσεις με την σοβιετική KGB αλλά και για την ύπαρξη τριών παιδιών τα οποία απέκτησε όντας κληρικός.

Στην συνέντευξη του προς το www.orthodoxia.info ο Αρχιεπίσκοπος Κλήμης υποστηρίζει πως δεν υπάρχει επίσημη αλληλογραφία με το Φανάρι παρά μόνο το ακατανόητο, όπως το χαρακτηρίζει, ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα, μερικές αποσπασματικές δηλώσεις και συνεντεύξεις αρχιερέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Αρχιεπίσκοπος Νιζίνσκι κ. Κλήμης, εκπρόσωπος Τύπου του μητροπολίτη Ονούφριου

ORTHODOXIA.INFO Ο Μητροπολίτης Ονούφριος έχει μιλήσει πολλές φορές κατά του Αυτοκεφάλου. Παλαιότερα όμως είχε υπογράψει κι εκείνος το αίτημα για παραχώρηση Τόμου από την Εκκλησία της Ρωσίας. Τι ήταν αυτό που τον έκανε να αλλάξει γνώμη;

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΛΗΜΗΣ: Το αίτημα των Ουκρανών αρχιερέων για το Αυτοκέφαλο υπάρχει από το 1991, πριν το σχίσμα που προκάλεσε ο Φιλάρετος. Αργότερα, όταν ο Φιλάρετος άρχισε τις αποδομητικές για την Εκκλησία ενέργειες του, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες του, ο μητροπολίτης Ονούφριος και δύο ακόμη επίσκοποι, ανακάλεσαν τις υπογραφές από το κείμενο για το Αυτοκέφαλο. Ως γνωστό, την αμέσως επόμενη ημέρα ο Φιλάρετος προχώρησε στην καθαίρεση αυτών των επισκόπων. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ποιες θα ήταν οι εξελίξεις στην εκκλησιαστική ιστορία, αν εκείνη τη στιγμή χιλιάδες πιστοί από την επαρχία του Ονούφριου δεν προχωρούσαν σε δυναμικές διαμαρτυρίες κατά των ενεργειών του Φιλάρετου.

Η εκκλησιαστική αρχή ήταν αδύναμη απέναντι στην εκπεφρασμένη βούληση των λαϊκών, οι οποίοι δεν επέτρεψαν στο νέο επίσκοπο που διόρισε ο Φιλάρετος να εισέλθει στο επισκοπικό μέγαρο. Η κατάσταση προκάλεσε ανησυχία και τις αρχές του κράτους, οι οποίες δεν περίμεναν τόσο σημαντικές λαϊκές αντιδράσεις. Πλήθος διαμαρτυριών από τις ενορίες και τις μονές εστάλησαν στον πατριάρχη Μόσχας με το αίτημα να τις συμπεριλάβει στην Σταυροπηγία του, στην περίπτωση που δεν σταματήσει η τρομοκρατία από την πλευρά του Φιλάρετου. Ίδια ακριβώς ήταν η κατάσταση και στην επαρχία του άλλου αρχιερέα, ο οποίος μαζί με τον Ονούφριο ανακάλεσαν την υπογραφή τους για το Αυτοκέφαλο και καταργήθηκε από το θέση του με διάταγμα. Μετά από αυτό ο Φιλάρετος εκλήθη στη Σύνοδο των αρχιερέων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για να δώσει εξηγήσεις.

Όλα όσα έκανε μετά από αυτό ο Φιλάρετος, ήταν σε πλήρη αντίθεση με τους εκκλησιαστικούς κανόνες. Αυτό όμως είναι μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Έχοντας την υποστήριξη του προέδρου Κραβτσούκ η «εκκλησία» που μόλις είχε ιδρύσει ο Φιλάρετος, άρχισε να καταλαμβάνει παντού ναούς βιαίως, εκδιώκοντας τους πιστούς της κανονικής Εκκλησίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης με τέτοιες μεθόδους λύνονταν πολλά ζητήματα στο χώρο των επιχειρήσεων. Αυτή η επιθετικότητα συνέβαλε στην εδραίωση ενός στερεοτύπου στην εκκλησιαστική ζωή: το Αυτοκέφαλο είναι η περιφρόνηση των κανόνων με την συνδρομή εθνικιστών πολιτικών και άγριας βίας.

Εκτός από αυτό, πολιτικοί που προωθούν στο αυτοκέφαλο σχίσμα, υποστηρίζονταν μόνο σε μικρές δυτικές περιοχές της Ουκρανίας, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ο ριζοσπαστισμός τους προκαλούσε την αποστροφή της κοινωνίας. Δυσφήμισαν τον ίδιο τον όρο του Αυτοκέφαλου. Για τον λόγο αυτό, η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών και καμία μονή, καμία εκκλησιαστική σχολή δεν πέρασαν με το μέρος του σχίσματος και αρνήθηκαν κατηγορηματικά να αποδεχτούν την ιδέα του εκκλησιαστικού Αυτοκέφαλου σε πολιτική βάση.

Μετά από όλα αυτά, όχι μόνο ο μητροπολίτης Ονούφριος, αλλά όλοι οι επίσκοποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης εκκλησίας τάχθηκαν κατά την επιβολής του Αυτοκέφαλου, στο οποίο έπρεπε πάση θυσία να τεθεί επικεφαλής ο Φιλάρετος.

Τόσο ο ίδιος ο Φιλάρετος, όσο και η κυβέρνηση που τον υποστηρίζει, δεν εξετάζουν καμία άλλη εκδοχή και για το λόγο αυτό προχώρησαν σε μία ανοιχτή και σκληρή σύγκρουση με την εκκλησιαστική κοινωνία.

O.I:Σύμφωνα με δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η απόφαση για την παραχώρηση Αυτοκέφαλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας δεν πρόκειται να αλλάξει. Οι κληρικοί και τα μέλη της Εκκλησίας σας τι σκοπεύετε να κάνετε όταν τελικά εκδοθεί ο Τόμος;

A.K.: Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής. Η Εκκλησία μας επί αιώνες ζούσε σε μια κανονική κατάσταση, κατανοητή σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο. Με τον προκαθήμενό μας, με αγάπη και ομοδοξία λειτουργούσαν οι επίσκοποι όλων των τοπικών Εκκλησιών.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μέσω του μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ συνεχάρη προσωπικά τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Ονούφριο για την εκλογή του ως μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας.
Ένα πρωί όμως, τα εκατομμύρια των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ξύπνησαν και έμαθαν έκπληκτοί πως καταργήθηκε η Εκκλησία τους. Πρόκειται για σουρεαλιστική κατάσταση. Πολύ περισσότερο, μάθαμε πως η Εκκλησίας μας καταργήθηκε μέσω της ακύρωσης ενός εγγράφου που εκδόθηκε πριν από 300 χρόνια!

Προσπαθήσαμε να θέσουμε το ερώτημα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για το που στηρίχθηκε όταν έκανε αυτή τη δήλωση. Ως απάντηση είχαμε την πλήρη αδιαφορία ως προς τις θέσεις μίας εκ των ισχυρότερων τοπικών εκκλησιών του κόσμου.

Επικοινωνεί με τον πρόεδρο, με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος δεν είναι ορθόδοξος. Επικοινωνεί με τους σχισματικούς. Μα το αποτελούμενο από πολλά εκατομμύρια πιστούς ποίμνιο της κανονικής Εκκλησίας, δεν έχει ακούσει ούτε ένα λόγο στήριξης από αυτόν τον Πατριάρχη.

Να θυμίσω πως η κανονική αυτή Εκκλησία επιβεβαίωνε επί δεκαετίες την αντοχή της στις δοκιμασίες του σχίσματος και τις διώξεις εντός του κράτους. Αυτές τις ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Ιώβ Γκέτσα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC σκανδάλισε τους πιστούς Ουκρανούς «με την γεμάτη πατρική αγάπη» προοπτική, σιωπηλά να περιμένουν τις εντολές του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τις οποίες θα ανακοινώσει στην Εκκλησία μας, όταν θα θεωρήσει σκόπιμο.

Ο μητροπολίτης Κιέβου Ονούφριος

Προσπαθούμε να καταλάβουμε με βάση ποιους κανόνες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακατεύεται στη ζωή μίας άλλης αυτοκέφαλης Εκκλησίας, τον παρακαλούμε να συγκαλέσει πανορθόδοξη σύσκεψη για την εξέταση της κατάστασης που ο ίδιος δημιούργησε. Αντί απαντήσεως όμως δεν έχουμε την παραμικρή εξήγηση από κάποιο επίσημο πρόσωπο της Κωνσταντινούπολης. Απλά, την αναφορά ότι ο αυτό είναι προνομία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Αυτή η πολιτική είναι απολύτως αντιπαραγωγική. Πολλώ δε μάλλον, αν λάβουμε υπόψη μας την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, οι ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προκαλούν την υποψία ότι έχει ταχθεί με το μέρος ισχυρών δυνάμεων του κόσμου τούτου.

Αυτή η στάση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, την θέτει εκτός του κανονικού πεδίου και των αποδεκτών σε όλη την ορθόδοξη οικουμένη αρχών της εκκλησιαστικής ζωής.

Σήμερα, ουσιαστικά, όλες οι τοπικές εκκλησίες βλέπουν στο πρόσωπο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως μία οιωνεί απειλή αστραπιαίας επιθετικότητας, απαιτήσεων ως προς την εκκλησιαστική περιοχή χωρίς καμία εξήγηση και αδελφική συζήτηση.

Μέχρι στιγμής, η Εκκλησία μας δεν έχει λάβει από την Κωνσταντινούπολη επίσημες, λεπτομερείς εξηγήσεις και, συνεπώς, όλες οι δηλώσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αναφορικά με την Ουκρανία, δεν έχουν καμία απολύτως κανονική ισχύ. Έτι περαιτέρω, αυτό καθορίζει όχι μόνο την νομιμότητά τους, αλλά και την κανονική ευθύνη έναντι των παραβιάσεων της εκκλησιαστικής πειθαρχίας εκείνων των επισκόπων του Φαναρίου, οι οποίοι ενέχονται στην υπόθεση αυτή. Αναφορικά με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησίας μας, θα πρέπει να σημειώσω πως σε όλες τις επαρχίες της είναι αισθητή η ετοιμότητα των ιερέων και των ενοριτών να μην παρασυρθούν από τις προβοκάτσιες και να συνεχίσουν να ζουν όπως έκαναν εδώ και αιώνες.

O.I: Έχει επικοινωνήσει μαζί σας το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Γραπτώς ή μέσω εκπροσώπου; Έχετε κάποια επίσημη ενημέρωση από το Φανάρι για με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την Εκκλησία σας;

Α.Κ.: Δεν έχω υπόψη μου κάτι τέτοιο. Πριν ακόμη από την λήψη των παράδοξων αποφάσεων σχετικά με την προσάρτηση της εκκλησιαστικής περιοχής της Εκκλησίας μας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, είχαν έρθει στην Ουκρανία δύο επίσκοποι, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν Έξαρχοι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ούτε αυτοί, ούτε ο Πατριάρχης τους δεν συμφώνησαν εκ των προτέρω την επίσκεψη και την αποστολή τους με τον κανονικό επίσκοπο του Κιέβου και δεν έδωσαν την παραμικρή επίσημη εξήγηση στη συνήθη για την εκκλησιαστική πρακτική, ως προς την θεμελίωση των αμφιλεγόμενων υπό κανονική έννοια, ενεργειών τους.

Όπως ήταν φυσικό, ως Εκκλησία, διαμαρτυρηθήκαμε για την επίσκεψή τους. Στη συνέχεια, όλα όσα έγιναν γνωστά για τα σχέδια του Φαναρίου ως προς την Ουκρανία, είναι το μικρό κείμενο της επίσημης ανακοίνωσης, το οποίο είναι γραμμένο έτσι που κανείς δεν κατάλαβε την ουσία των αποφάσεων της Συνόδου, αποσπασματικές φράσεις του πατριάρχη κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου κηρύγματος και σποραδικές συνεντεύξεις ορισμένων επισκόπων, οι οποίοι όμως δεν έχουν θέσεις – κλειδιά στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

O.I: Υπάρχουν συνθήκες κάτω από τις οποίες θα δεχόσασταν να συμμετάσχετε στην ενοποιητική Ιερά Σύνοδο;

Α.Κ.: Αυτό είναι απολύτως αδύνατο. «Πατέρες» της αποκαλούμενης συνόδου, όπως προβλέπεται, θα είναι οι σχισματικοί, άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται επίσκοποι και ιερείς. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ακόμη και ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος ανήγγειλε την άρση της τιμωρίας του Φιλάρετου, μέχρι στιγμής δεν έχει συλλειτουργήσει μαζί του γύρω από το Ευχαριστιακό Ποτήριο.

Ο μητροπολίτης πρ. Κιέβου Φιλάρετος

Πώς θα μπορέσει έτσι όμως να ενωθεί μαζί του η κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία επί τριάντα σχεδόν χρόνια δίωκε με την στήριξη πολιτικών, συκοφαντούσε τους επισκόπους της, ευλογούσε τις καταλήψεις ναών και τους ξυλοδαρμούς πιστών, πράγματα για οποία υπάρχει πλήθος αποδείξεων; Δεν αναφέρομαι καν στο γεγονός ότι συνεργάστηκε με την ΚΑ.ΓΚΕ.ΜΠΕ, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ιερείς να καταλήξουν στη φυλακή και δεν αναφέρω την γνωστή σε όλη τη χώρα επαίσχυντη σχέση του με μία γυναίκα που γέννησε τα τρία παιδιά του.

O.I: Κατά την άποψη σας πως μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση;

Α.Κ.: Η Εκκλησία μας καθημερινά προσεύχεται με δάκρυα στα μάτια ώστε να συμβεί αυτό. Δυστυχώς, σήμερα το Φανάρι είναι ένας τυφλός τοίχος, πίσω από τον οποίο δεν ακούγονται οι φωνές των εκατομμυρίων πιστών της Εκκλησίας μας. Η αιτία του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία, το οποίο έγινε πριν από σχεδόν 30 χρόνια, είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες του Φιλάρετου, ο οποίος δεν κατάφερε να εκλεγεί Πατριάρχης Μόσχας. Η αιτία όλων των σημερινών προβλημάτων είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες του πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Όλες του οι δηλώσεις ότι φροντίζει το ποίμνιο της Ουκρανίας, είναι υποκριτικές. Κρύβεται και δεν αντιμετωπίζει αυτό το ποίμνιο, δεν συνομιλεί μαζί του και συμφωνεί με αμφιλεγόμενους πολιτικούς, η δημοτικότητα των οποίων στην ουκρανική κοινωνία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι μηδαμινή.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξηγεί όλες του τις ενέργειες με το επιχείρημα πως είναι ο πρώτος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Πιστεύω πως το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος που ο ίδιος δημιούργησε θα βρισκόταν γρήγορα, αν αυτός ο πατριάρχης θυμόταν ότι το Βυζάντιο δεν υπάρχει εδώ και 500 χρόνια.

Η Εκκλησία ζει κατά το Ευαγγέλιο και όχι με βάση τα «προνόμια» μιας ανύπαρκτης αυτοκρατορίας.

Ο Κύριος είπε στο Ευαγγέλια το κατανοητό σε όλους: «εκείνος που αποκαλεί εαυτόν πρώτον, θα είναι τελευταίος». Τι μπορώ να προσθέσω εγώ σ’ αυτό; Όποιος τολμήσει να αποκαλέσει εαυτόν πρώτο, τότε ο Κύριος σε τέτοιους ανθρώπους, έδειξε με το παράδειγμά του τι σημαίνει.

Το να είσαι πρώτος δεν σημαίνει να στέλνεις εντολές για να υποταχθούν σε εσένα, όπως το ερμηνεύουν σήμερα οι επίσκοποι Κωνσταντινουπόλεως, αλλά να διακονείς τους υπόλοιπους, πλένοντας τα πόδια τους και να σε σταυρώνουν γι’ αυτούς. Αν το Φανάρι δεν γκρεμίσει αυτόν τον τυφλό τοίχο και συνεχίσει να αγνοεί τον πανορθόδοξο διάλογο για το ουκρανικό ζήτημα, τότε κινδυνεύει όχι μόνο να μην ακούσει τη φωνή του πιστού ουκρανικού ποίμνιου, αλλά και την φωνή του ίδιου Κυρίου Χριστού μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ