Τρίτη 16 Απριλίου 2024 | 20:41

Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αοιδίμων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης

ORTHODOXTV.GR

Γνωρίστε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τηλεόραση και δείτε τις προτάσεις της.

Την Κυριακή 09 Ιουλίου ε.έ., εις τον Ιερό Ναό του πολιούχου της πόλεως των Θεσσαλονικέων, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος χοροστάτησε και του Όρθρου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος.

Προ της Απολύσεως, και εξ αφορμής της συμπληρώσεως 14 ετών από την εις Κύριον εκδημίας του μακαριστού από Σάμου και Ικαρίας, Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄ (09-07-2003), πραγματοποιήθηκε το ετήσιον Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αοιδίμων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Γενναδίου Αλεξιάδου (1912-1951), Παντελεήμονος Παπαγεωργίου (1951-1968), Λεωνίδου Παρασκευοπούλου (1968-1974), Παντελεήμονος Χρυσοφάκη (1974-2003), και πάντων των προ αυτών προκατόχων αοιδίμων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης.

Στην Κυριακάτικη ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, αναλύοντας τα νοήματα της και συνδέοντας την με τα σύγχρονα φαινόμενα και τις σημερινές καταστάσεις και δυσκολίες που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο εναντίων της Ορθοδοξίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτά υποκινούνται από τον διάβολο, ο οποίος δεν θέλει το Ευαγγέλιο του Χριστού να καρποφορεί τον καρπό του Αγίου Πνεύματος με αγάπη, δικαιοσύνη και ειρήνη Κυρίου.

Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι συνεχώς, σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παναγιώτατος, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι η παρηγοριά μας είναι ο Χριστός και η παρουσία Του είναι η Ανάσταση και η Ζωή.

Καταλήγοντας την ομιλία του, έκανε αναφορά δι’ ολίγων λόγων στα πρόσωπα των προκατόχων του, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων για το πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ (Χρυσοφάκη), ο οποίος σαν σήμερα πριν από 14 έτη εξεδήμησε εις Κύριον από το Περιβόλι της Παναγίας, ότι ήταν άνθρωπος της Πίστεως και Αγωνιστής για την Πατρίδα και την Ορθοδοξία.

Εν συνεχεία τελέσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Β΄, ο οποίος και ευρίσκεται εις τον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τελευταίες αναρτήσεις:

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ